2017. február 23.
Alfréd napja van

TÉSZTAÉTELEK > Édes tésztaételek

A karácsonyi böjtös menü része lehet ez a különlegesen finom kiflirakottas, amelyet a mennyei borleves után kínálhatunk. Karácsony múltával bármikor, bármely nem túl tartalmas leves kísérője lehet. A gyerekek bolondulnak érte!

Fotó: Hemző Károly

Mákos-habos
rakott kifli

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 vajas (sima) kifli
  • 1 (bio)citrom
  • 1 vaníliarúd
  • 7,5 dl tej
  • 4 tojás
  • 40 g kristálycukor
  • 1 kis doboz (kb. 400 g) őszibarackbefőtt
  • 40 g vaj/margarin
  • 150 g darált mák
  • 50+50 g porcukor

1. A kifliket 2-3 cm vastagon felkarikázzuk, mély tálba szórjuk. A citromot megmossuk, vékonyan lehántunk róla 2-3 ujjnyi héjat. A vaníliarudat felhasítjuk, késheggyel kikapargatjuk belőle a pépet, majd a vaníliarúddal és a citromhéjjal együtt a tejhez adjuk, felforraljuk.

2. A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk. Sárgájukat habosra keverjük a kristálycukorral, apránként hozzászűrjük a tejet, visszaöntjük a tejeslábasba és felforrósítjuk (felforrnia nem szabad, mert összeugrik a tojás!). A kiflire öntjük, és 15-20 percig puhítjuk-áztatjuk. Az őszibarackot leszűrjük, apróra felkockázzuk.

3. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A vaj/margarin felével kikenünk egy nem túl mély, csinos sütőtálat. A mákot összekeverjük 50 g porcukorral, hozzáreszeljük a citromon maradt héjat, felét a tálba szórjuk. Rásimítjuk a krémesre puhult kifli felét, megszórjuk a maradék mákkal és az őszibarackkal, aztán betakarjuk a maradék kiflivel. Tetejére kenjük-tördeljük a maradék vajat/margarint, majd a forró sütőben aranyropogósra sütjük (30 perc).

4. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval félkemény, majd 50 g apránként hozzáadott porcukorral fényes-tömör habbá verjük. Kivesszük a sütőből a kiflirakottast, tetejére simítjuk-kócosítjuk a habot, és további 10 percre visszatesszük a sütőbe, hogy kissé megpiruljon. Langymelegen tálaljuk, de hidegen is pompás (ha kihűlt, szabályos kockákra vágható!). Felforrósított gyümölcsdzsemet, almakompótot kínálhatunk hozzá.

Tippek:

– Mák helyett készíthetjük dióval, őszibarack helyett kimagozott meggybefőttel vagy
3-4 savanykás, meghámozott és vékonyra szeletelt-gyalult almával is.
– Még finomabb, ha a tojáshabba 3-4 ek. sárgabarack- vagy egyéb savanykás-pikáns lekvárt keverünk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

685 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 27 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 27 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Csirkemájpástétom –
francia specialitás

Gyümölcsös
kacsamellsaláta

Halszeletek almás
uborkamártásban

Tavaszi saláta
pulykacsíkokkal

Krumplipüré-
sütőtök köret

Rizssaláta
a tenger gyümölcseivel

Halkrémhab
retekpikkellyel

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Lazacos csillag

Avokádós
tonhalsaláta

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Céklás-burgonyás
heringsaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: