2017. december 13.
Luca napja van

LEVESEK > Krémlevesek

A kisebb-nagyobb testű rákokkal készített ételek még a tengerben bővelkedő népek konyháján sem számítanak mindennapi ételnek. Héjas vagy megtisztított (konyhakész), általában mélyhűtött állapotban találkozhatunk velük – tisztításuk nem igényel különösebb szakértelmet, legfeljebb egy kis időt, de garantáltan megéri, mert konzerv-változatuk közel sem olyan ízletes!


Fotó: Hemző Károly

Tejszínes
rákkrémleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 600 g mélyhűtött „héjas" garnélarák (tisztított állapotban 250-300 g)
  • 1/2 citrom
  • só, őrölt fehér bors
  • 1 kis csokor kapor
  • 40 g vaj/margarin
  • 30 g finomliszt
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 kk. ételízesítő
  • 2 dl tejszín
  • 15-20 szál snidling
  • 4 citromfűbóbita
A
B
C
D
E
F

1. A rákokat fagyos állapotban 1-2 karika citrommal, 2 ek. citromlével és kevés sóval ízesített, forrásban lévő vízbe dobjuk (A). Amint feljönnek a víz színére (2-3 perc), jégkockákkal lehűtött hideg vízbe merítjük, majd leszűrjük és megtisztítjuk, azaz fejüket és farokrészüket könnyed csavarintással eltávolítjuk, húsukat pedig kibontjuk lágy páncéljukból (B). A rákocskák 1/3-át (a szépség kedvéért néhányat páncéljával együtt) félretesszük a díszítéshez.

2. A kaprot leöblítjük, szakállkáját levágjuk a szárakról, és finomra aprózzuk. A vajat/margarint felforrósítjuk, beleszórjuk a lisztet, világosra pirítjuk. Belekeverjük a kapor 2/3-át (C), fél percig pirítjuk, aztán egyszerre felöntjük 1 liter hideg vízzel és a borral, simára-csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk az ételízesítőt (D), és szelíd tűzön 5 percig forraljuk.

3. A leveshez adjuk a megtisztított rákhúst (E), botmixerrel kissé darabos, de bársonyos krémmé turmixoljuk (F), végül hozzáöntjük a tejszínt, és beleforgatjuk a maradék kaprot. Ízlés szerint utánasózzuk, fehér borssal illatosítjuk, esetleg néhány csepp átszűrt citromlével savanyítjuk. Tálalásig melegen tartjuk.

4. A snidlinget leöblítjük, (ollóval) finomra-vékonyra karikázzuk. A levest csészékbe szedjük, megszórjuk a snidlinggel, és a félretett rákocskákkal, valamint citromfűbóbitákkal díszítve tálaljuk. Fokhagymás vajban/margarinban pirított kiflikarikákat kínálhatunk hozzá.

Tippek:

Készíthejük 300 g tisztított, mélyhűtött rákból vagy konzervból is (a natúr változat a megfelelő), de tudnuk kell, hogy a frissen tisztított-főzött rák mindig formásabb, ízletesebb és a színe is élénkebb – megéri a csekély többletmunkát!

Italajánlat:

Száraz fehérbor, amelyet a főzéshez használunk

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

331 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Lazacos csillag

Tonhalas
krumplisaláta

Padlizsánkrémleves

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Avokádós
tonhalsaláta

Zöldborsós újhagyma-
krémleves retekkel

Céklás-burgonyás
heringsaláta

Ráksaláta
narancskehelyben

Tejszínes
sóskaleves

Rizssaláta
a tenger gyümölcseivel

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Brokkolikrémleves
garnélarákkal
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: