2018. december 11.
Árpád napja van

HÚSÉTELEK > Kacsa- és libahússal

Valódi világsztár: a francia étlapokon „canard á l’orange” néven szerepel.
A ráfordított munka nincs is arányban finomságával – talán csak a híres-nevezetes
pekingi „lakkozott” kacsa érhet a nyomába. Parádés karácsonyi pecsenye!


Fotó: Hemző Károly

Narancsos
kacsasült

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 pecsenyekacsa (1,8-2 kg-os)
  • só, bors
  • 1 ek. provence-i fűszerkeverék
  • 2 kisebb alma
  • 2 közepes fej hagyma
  • 8-10 gerezd fokhagyma
  • 1+1 dl testes vörösbor
  • 8 közepes narancs
  • 2 púpozott ek. kristálycukor
  • 1 citrom leve
  • 2-3 ek. vörösborecet
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • 1 kis csokor fodros petrezselyem
A
B
C
D
E
F

1. A kacsa bőrét és hasüregét gondosan megtisztítjuk, folyó víz alatt megmossuk, lecsepegtetjük. Zsírzóját (a püspökfalattal együtt) eltávolítjuk (A), a szárnyvégeket levágjuk (B) vagy a törzs alá hajtjuk. Kívül-belül bedörzsöljük sóval, a hasüregét provence-i fűszerkeverékkel is, majd „dúcnak” belehelyezzük a 2 megmosott almát.

2. A hasnyílást fogvájóval sűrűn összetűzzük, aztán a hasüregtől a farokrész felé haladva (mintha cipőt fűznénk be), keresztirányban szorosan áthurkolunk a fogvájók két vége alatt egy vékony zsineget (C), végül csokorra vagy csomóra kötjük. A kacsát mélyebb sütőedénybe tesszük.

3. A hagymákat és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymákat vastagabb szeletekre vágjuk, a fokhagymagerezdekkel együtt a kacsa mellé dobjuk. Aláöntünk 1 dl bort, lefedjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben, saját gőzében-levében puhára pároljuk (1 és 1/2 óra) – a sülés közben keletkező zsiradékot folyamatosan leszedjük.

4. Közben a narancsokat forró víz alatt gondosan megsikáljuk. 2 narancsot burgonyahámozóval vékonyan meghámozunk, héjukat gyufaszál vastagságú csíkokra vágjuk (D). Forrásban lévő vízbe dobjuk, 10 percig főzzük, majd hideg vízbe szedve lehűtjük (E), végül leszűrjük. 2 narancsot és a 2 meghámozottat félbevágjuk, levüket kinyomjuk, átszűrjük. A maradék 4 narancsot vastagon meghámozzuk, vékonyan felkarikázzuk, letekarjuk, félretesszük. A munka közben keletkezett lét a többi narancsléhez öntjük.

5. A mártáshoz aranybarnára pirítjuk a cukrot, hozzáadjuk az átszűrt narancs- és citromlét, a maradék 1 dl bort és a borecetet, beletesszük a narancshéjat, és addig forraljuk, amíg a cukor el nem olvad. 2-3 ek. hideg vízben feloldjuk az étkezési keményítőt, a mártáshoz keverjük (F), éppen csak sűrűsödésig főzzük (1 perc). Utánasózzuk. borsozzuk, tálalásig melegen tartjuk.

6. Óvatosan, hogy szét ne essen, áttesszük a kacsát egy alufóliával/stőpapírral bélelt tepsire, és további 25-30 perc alatt ropogósra sütjük. A sütőből kivéve 5 percig pihentetjük, aztán ovális tálra fektetjük, kiszedegetjük belőle a fogvájókat, hasüregéből pedig az almákat, a hasnyílását betakarjuk a petrezselyemmel. A narancshéjas mártással és a narancsszeletekkel díszítve tálaljuk, csak az asztalnál bontjuk-daraboljuk. A maradék narancsot külön tányéron, a forró mártást előmelegített tálkában/csészében kínáljuk. Szerecsendióval illatosított, tejszínes burgonyapürét vagy burgonyakrokettet adhatunk hozzá.

Tippek:

– 3-4 cl brandyvel is finomíthatjuk a kész mártást, amelyet azonnal lefedünk, nehogy megszökjön a brandy aromája.
– Még ropogósabb lesz a kacsa bőre, ha a sütés utolsó 10 percében megkenjük erősen sós vízzel.
– A kacsát előző nap meg párolhatjuk, a pecsenyelét jól kifagyasztjuk, így másnap tökéletesen tudjuk zsírtalanítani. Fogyasztás előtt már csak sütni-pirítani kell, illetve a mártást elkészíteni!
– A zsírtalanított pecsenyelével különösen ízletes párolt rizst készíthetünk (egy másik ételhez, egy későbbi időpontban).

Megjegyzések:

Amit egyszerűen-könnyedén konyaknak nevezünk, az voltaképpen brandy, azaz borpárlat. Konyaknak csak azt a speciális – és nagyon drága – párlatot nevezhetjük, amely a francia Cognac vidékén termelt borból készül.

Italajánlat:

Testes, félszáraz vörösbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

720 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 17 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 17 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Avokádókrémes
fánkfalatkák

Tatárbifsztek

Téli
vitaminsaláta

Spárgás-paradicsomos
kacsamellsaláta

Ráksaláta
narancskehelyben

Narancskrémleves

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Tonhalas
krumplisaláta

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Lazacos csillag

Spenótos papucs

Mandarinos-májas
zellerfalatkák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: