2014. szeptember 2.
Rebeka napja van

SÜTEMÉNYEK > Kelt tészták

A közkedvelt „zserbó” csaknem annyira hozzátartozik a karácsonyhoz,
mint a bejgli, bár egész éven át, különösebb alkalom nélkül is sütjük.
Tésztája – kevés eltéréssel – azonos a bejgliével, de nem muszáj pihentetni,
akár azonnal is dolgozhatunk vele. Ha mégsem, ajánlatos a hűtőszekrénybe
tenni, hogy lassabban keljen meg.

Fotó: Hemző Károly

Zserbószelet

Hozzávalók kb. 48 szelethez:

  • A tésztához:
  • 500 g finomliszt
  • 250 g fagyos vaj/margarin
  • 100 g porcukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1,5 dl tejföl
  • 25 g élesztő
  • 1 tojás
  • A töltelékhez és a mázhoz:
  • 300 g darált dió
  • 200 g porcukor
  • 1 biocitrom reszelt héja
  • 300 g sárgabaracklekvár
  • 200 g tortabevonó étcsokoládé
  • 2 ek. olaj
A
B
C
D
E
F

1. A tésztához a lisztet munkalapra szitáljuk, összedolgozzuk az apróra felkockázott vajjal/margarinnal, tetejére szórjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és a sót. A tejfölt meglangyosítjuk, elkeverjük az apróra tördelt élesztővel (A) és a tojással, majd a liszthez adjuk, összegyúrjuk (először morzsalékos lesz, aztán szépen összeáll) (B), végül cipót formálunk belőle. Nagyobb-mélyebb tállal letakarjuk.

2. A töltelékhez a darált diót, a porcukrot és azalaposan megmosott citrom reszelt héját összekeverjük. Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 30x40 cm-es tepsit/sütőlapot.

3. A cipót 4 részre vágjuk (C), cipócskákat-hengereket gömbölyítünk belőlük. Lisztezett munkalapon tepsi nagyságúra nyújtjuk az első cipót, a tepsibe terítjük, megkenjük a baracklekvár 1/3-ával, és megszórjuk a cukros dió 1/3-ával. Tetejére fektetjük a második cipóból nyújtott lapot, megkenjük a baracklekvár felével, megszórjuk a cukros dió felével (D), aztán a harmadik cipóból nyújtott lap (E), a maradék lekvár és cukros dió következik, végül a negyedik tésztalap. Tetejét villával megszurkáljuk, a széleket lenyomkodjuk, konyharuhával lazán letakarjuk, 1 órán át kelni hagyjuk.

4. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, és középső bordamagasságon 35-40 percig sütjük a tésztát. A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, aztán betakarjuk sütőpapírral, egy másik tepsit fektetünk a tetejére, és óvatosan, de határozott mozdulattal megfordítjuk – így a tökéletesen sima alja kerül felülre, tehát ez lesz a teteje.

5. A mázhoz a csokoládét felaprózzuk, meleg vízfürdőbe állított lábaskában felolvasztjuk, simára keverjük az olajjal (hogy hígabb és kenhetőbb legyen). A tésztalap tetejére öntjük, egyenletesen elsimítjuk (F), és hagyjuk egészen megdermedni. Fogyasztásig hűvös helyen, de nem a hűtőszekrényben tároljuk.

5. Tálalás előtt forró vízbe mártogatott, szárazra törölt késsel szabályosan körbevágjuk a tésztát, és tetszés szerinti kockákra-szeletkékre vágjuk, csinosan tálra rendezzük. Sokáig eltartható, idő haladtával egyre finomabb lesz. Mélyhűthető!

Változatok:

Házilag készített csokoládémázzal is bevonhatjuk (ez lassaban köt meg!): 150 g cukrot elkeverünk 2 púpozott ek. jó minőségű kakaóval és 1 dl vízzel, sűrűre főzzük, hagyjuk langyosra hűlni, végül simára keverünk benne 150 g vajat és 1 kk. olajat, a többi ugyanaz.

Érdekességek:

Nevét megalkotójáról, Émile Gerbeaud-ról kapta, aki az 1900-as évek második felében egyenesen Svájcból települt át Magyarországra. Hamarosan nemcsak finom süteményeket, hanem csokoládét is kezdett készíteni, majd idővel átvette a pesti, akkori Gizella-, ma Vörösmarty-téren álló Kugler cukrászdát, amely azóta is „a Zserbó" néven, a város egyik kedvelt találkozóhelye és nevezetessége.

Italajánlat:

Tea, kávé, cappuccino

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

3 óra

Energiatartalom:

172 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 12 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 12 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Szilvás rózsatorta

Tiszai halászlé

Töltött káposzta

Diós-mákos bejgli

Ráksaláta
narancskehelyben

Tökmagos-
sajtos stangli

Tatárbifsztek

Gyümölcsös
kacsamellsaláta

Szerencsegomba
tojásból

Pórés-cukkinis
lazactorta

Diós-mákos
ikerkalács

Drezdai kalács,
avagy stollni
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: