2014. október 31.
Farkas napja van

SÜTEMÉNYEK > Kelt tészták

A közkedvelt „zserbó” csaknem annyira hozzátartozik a karácsonyhoz,
mint a bejgli, bár egész éven át, különösebb alkalom nélkül is sütjük.
Tésztája – kevés eltéréssel – azonos a bejgliével, de nem muszáj pihentetni,
akár azonnal is dolgozhatunk vele. Ha mégsem, ajánlatos a hűtőszekrénybe
tenni, hogy lassabban keljen meg.

Fotó: Hemző Károly

Zserbószelet

Hozzávalók kb. 48 szelethez:

  • A tésztához:
  • 500 g finomliszt
  • 250 g fagyos vaj/margarin
  • 100 g porcukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1,5 dl tejföl
  • 25 g élesztő
  • 1 tojás
  • A töltelékhez és a mázhoz:
  • 300 g darált dió
  • 200 g porcukor
  • 1 biocitrom reszelt héja
  • 300 g sárgabaracklekvár
  • 200 g tortabevonó étcsokoládé
  • 2 ek. olaj
A
B
C
D
E
F

1. A tésztához a lisztet munkalapra szitáljuk, összedolgozzuk az apróra felkockázott vajjal/margarinnal, tetejére szórjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és a sót. A tejfölt meglangyosítjuk, elkeverjük az apróra tördelt élesztővel (A) és a tojással, majd a liszthez adjuk, összegyúrjuk (először morzsalékos lesz, aztán szépen összeáll) (B), végül cipót formálunk belőle. Nagyobb-mélyebb tállal letakarjuk.

2. A töltelékhez a darált diót, a porcukrot és azalaposan megmosott citrom reszelt héját összekeverjük. Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 30x40 cm-es tepsit/sütőlapot.

3. A cipót 4 részre vágjuk (C), cipócskákat-hengereket gömbölyítünk belőlük. Lisztezett munkalapon tepsi nagyságúra nyújtjuk az első cipót, a tepsibe terítjük, megkenjük a baracklekvár 1/3-ával, és megszórjuk a cukros dió 1/3-ával. Tetejére fektetjük a második cipóból nyújtott lapot, megkenjük a baracklekvár felével, megszórjuk a cukros dió felével (D), aztán a harmadik cipóból nyújtott lap (E), a maradék lekvár és cukros dió következik, végül a negyedik tésztalap. Tetejét villával megszurkáljuk, a széleket lenyomkodjuk, konyharuhával lazán letakarjuk, 1 órán át kelni hagyjuk.

4. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, és középső bordamagasságon 35-40 percig sütjük a tésztát. A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, aztán betakarjuk sütőpapírral, egy másik tepsit fektetünk a tetejére, és óvatosan, de határozott mozdulattal megfordítjuk – így a tökéletesen sima alja kerül felülre, tehát ez lesz a teteje.

5. A mázhoz a csokoládét felaprózzuk, meleg vízfürdőbe állított lábaskában felolvasztjuk, simára keverjük az olajjal (hogy hígabb és kenhetőbb legyen). A tésztalap tetejére öntjük, egyenletesen elsimítjuk (F), és hagyjuk egészen megdermedni. Fogyasztásig hűvös helyen, de nem a hűtőszekrényben tároljuk.

5. Tálalás előtt forró vízbe mártogatott, szárazra törölt késsel szabályosan körbevágjuk a tésztát, és tetszés szerinti kockákra-szeletkékre vágjuk, csinosan tálra rendezzük. Sokáig eltartható, idő haladtával egyre finomabb lesz. Mélyhűthető!

Változatok:

Házilag készített csokoládémázzal is bevonhatjuk (ez lassaban köt meg!): 150 g cukrot elkeverünk 2 púpozott ek. jó minőségű kakaóval és 1 dl vízzel, sűrűre főzzük, hagyjuk langyosra hűlni, végül simára keverünk benne 150 g vajat és 1 kk. olajat, a többi ugyanaz.

Érdekességek:

Nevét megalkotójáról, Émile Gerbeaud-ról kapta, aki az 1900-as évek második felében egyenesen Svájcból települt át Magyarországra. Hamarosan nemcsak finom süteményeket, hanem csokoládét is kezdett készíteni, majd idővel átvette a pesti, akkori Gizella-, ma Vörösmarty-téren álló Kugler cukrászdát, amely azóta is „a Zserbó" néven, a város egyik kedvelt találkozóhelye és nevezetessége.

Italajánlat:

Tea, kávé, cappuccino

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

3 óra

Energiatartalom:

172 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 14 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 14 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gyümölcsös
kacsamellsaláta

Töltött káposzta

Marhahúsleves

Ráksaláta
narancskehelyben

Drezdai kalács,
avagy stollni

Leveles
tepertős pogácsa

Diós-mákos bejgli

Szilvás rózsatorta

Tatárbifsztek

Pórés-cukkinis
lazactorta

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Diós-mákos
ikerkalács
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: