2017. október 17.
Hedvig napja van

SÜTEMÉNYEK > Kelt tészták

Amikor egy-egy feledhetetlen karácsony emlékét idézzük, gyakran nemcsak
a szeretett arcokra, a hangokra, a színekre vagy a fényekre emlékezünk, hanem
még az illatokat is érezni véljük. A fenyő gyantás és a gyertya átható illatát, amelyhez a fűszeres kalácsé édesül...


Fotó: Hemző Károly

Karácsonyi
kalácskorona

Hozzávalók 1 nagy kalácshoz, illetve 16 szelethez:

  • 100 g mazsola
  • 3 dl tej
  • 100 g vaj/margarin
  • 50 g élesztő
  • 1 kk.+130 g kristálycukor
  • 500 g finomliszt
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • 50 g cukrozott citromhéj
  • 50 g cukrozott narancshéj
  • vaj/margarin a formához
  • 1 tojássárgája a kenéshez
  • 1 ek. morzsacukor
A
B
C
D
E
F

1. A mazsolát beáztatjuk langyos vízbe. A tejet langyosra melegítjük, a vajat/margarint felolvasztjuk. Az élesztőt 1 kk. cukorral és 1 dl tejjel elkeverjük, felfuttatjuk. A lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, majd beleöntjük az élesztős tejet, és a szélekről egy kevés lisztet keverünk hozzá (azaz kovászt készítünk). Konyharuhával letakarva 10 percig kelesztjük.

2. A maradék 2 dl tejet elkeverjük 130 g cukorral, a vaníliás cukorral, a tojásokkal, a sóval és az olvasztott margarinnal. 2-3 részletben a lisztben megkelt kovászhoz adjuk, majd a robotgép dagasztóspiráljával hólyagosra kidolgozzuk (A). Letakarjuk, és meleg helyen 35-40 percig, a kétszeresére kelesztjük (B).

3. Közben a mazsolát leszűrjük, papírkendővel szárazra törölgetjük. A cukrozott citrom- és narancshéjat apróra vágjuk. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, beledagasztjuk a mazsolát, valamint a cukrozott citrom- és narancshéjat (C). 3 cipóra osztjuk (D), a cipókból 65-70 cm hosszú rudakat sodrunk, és megfonjuk (E).

4. Sütőpapírral kibéleljük a sütőbe való nagy tepsit. Egy kb. 10 cm magas, 15-18 cm átmérőjű, kerek sütőforma külső oldalát vastagon megkenjük vajjal/margarinnal, és üregével lefelé a tepsire helyezzük. Köré fektetjük a tésztafonatot (F), annak két végét összenyomkodjuk, letakarjuk, és ismét a kétszeresére kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Aljára beteszünk egy forró vízzel félig telt lábaskát vagy nagyobb konzervdobozt (a jó kelt tészta sütéséhez gőz kell!).

5. Megkenjük a tészta tetejét a tojássárgájával, megszórjuk a morzsacukorral, és középső bordamagasságon 45-50 percig sütjük. A tepsin hagyjuk langyosra hűlni, majd kiemeljük a formát a közepéből, és rácsra csúsztatva hagyjuk teljesen kihűlni.

6. A tésztakoronát csipkés tortapapírral borított, kerek tálra-tálcára tesszük. 4 kis likőröspohárba (összegyűrt alufólia, vagy a virágkötészetben használatos „oázis” segítségével) jó szorosan beleillesztünk 4 gyertyát, a korona belső peremének tövébe állítjuk őket, és szalaggal, fenyőággal, tobozzal stb. díszítjük.

Tippek:

– Morzsacukrot (más néven jégcukrot) nagyobb élelmiszer-áruházakban vásárolhatunk, ennek híján durvára vágott mogyoróval, dióval is megszórhatjuk a tészta tetejét.
– A mazsolát előre beáztathatjuk rumba vagy valamilyen illatos likőrbe, és jól záródó üvegben tároljuk. Célszerű kisebb (felcimkézett) üvegekbe beáztatni a szárazon megmért mazsolát, mert ha megszívja magát a puhító folyadékkal, már nem tudunk pontosan mérni. Noha a túladagolt mazsola nem szokta elrontani a süteményeket, a kelt tésztáknál mégis van jelentősége, mert az élesztő és a tojás csak egy meghatározott mennyiségű egyéb hozzávalóval dolgozik rendeltetésszerűen (a megáztatott mazsola pedig „súlyos”). Felhasználás előtt alaposan lecsepegtetjük, majd a recept szerint dolgozunk vele tovább.

Változatok:

Ugyanebből a tésztából (képünkön a háttérben látható) mandulás és/vagy diós-mákos fonott kalácsot is készíthetünk. A hozzávalók 2 közepes kalácshoz elegendők.

2 mandulás kalácshoz:
A tésztába 80 g meghámozott, durvára vágott mandulát is beledolgozunk, megfonjuk, majd 2 db vajjal/margarinnal vastagon kikent gyümölcskenyérformába fektetjük. Sütés előtt megkenjük tojássárgájával, és megszórjuk 1 ek. mandulaforgáccsal, a többi ugyanaz.

2 diós-mákos kalácshoz:
A diótöltelékhez 200 g darált diót összekeverünk 80 g porcukorral, 2 tasak bourbon vaníliás cukorral, 1 narancs reszelt héjával, 1/4 kk. őrölt fahéjjal, 50 g puha mazsolával és 6 ek. tejjel.
A máktöltelékhez 200 g darált mákot összekeverünk 80 g porcukorral, 2 tasak bourbon vaníliás cukorral, 1 citrom reszelt héjával, 1/4 kk. őrölt szegfűszeggel, 50 g puha mazsolával és 6 ek. tejjel.
A megkelt tésztát (és a kétféle tölteléket) két részre osztjuk, téglalap alakúra kinyújtjuk-huzogatjuk, majd egyik hosszanti felüket megkenjük a diós, másikat a mákos töltelékkel. A szélekről befelé haladva szorosan feltekerjük a tésztát, középen kettévágjuk, aztán 1-1 mákos és diós rudat lazán összesodrunk-gabalyítunk. 2 db vajjal/margarinnal vastagon kikent kuglófformába fektetjük, és a fenti módon kelesztjük, kenjük, sütjük stb.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 15 perc

Energiatartalom:

256 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Pozsonyi táska

Kakaós csiga

Narancskrémes
tekercs

Reform
gyümölcskenyér

Zserbószelet

Pöttyös
diós kalács

Karácsonyi fatörzs –
francia specialitás

Diókrémes
mézesszelet

Mézes-krémes
szelet

Diós-mákos
ikerkalács

Nektarinos-
túrós kocka

Drezdai kalács,
avagy stollni
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: