2017. április 25.
Márk napja van

SÜTEMÉNYEK > Kelt tészták

Amikor egy-egy feledhetetlen karácsony emlékét idézzük, gyakran nemcsak
a szeretett arcokra, a hangokra, a színekre vagy a fényekre emlékezünk, hanem
még az illatokat is érezni véljük. A fenyő gyantás és a gyertya átható illatát, amelyhez a fűszeres kalácsé édesül...


Fotó: Hemző Károly

Karácsonyi
kalácskorona

Hozzávalók 1 nagy kalácshoz, illetve 16 szelethez:

  • 100 g mazsola
  • 3 dl tej
  • 100 g vaj/margarin
  • 50 g élesztő
  • 1 kk.+130 g kristálycukor
  • 500 g finomliszt
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • 50 g cukrozott citromhéj
  • 50 g cukrozott narancshéj
  • vaj/margarin a formához
  • 1 tojássárgája a kenéshez
  • 1 ek. morzsacukor
A
B
C
D
E
F

1. A mazsolát beáztatjuk langyos vízbe. A tejet langyosra melegítjük, a vajat/margarint felolvasztjuk. Az élesztőt 1 kk. cukorral és 1 dl tejjel elkeverjük, felfuttatjuk. A lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, majd beleöntjük az élesztős tejet, és a szélekről egy kevés lisztet keverünk hozzá (azaz kovászt készítünk). Konyharuhával letakarva 10 percig kelesztjük.

2. A maradék 2 dl tejet elkeverjük 130 g cukorral, a vaníliás cukorral, a tojásokkal, a sóval és az olvasztott margarinnal. 2-3 részletben a lisztben megkelt kovászhoz adjuk, majd a robotgép dagasztóspiráljával hólyagosra kidolgozzuk (A). Letakarjuk, és meleg helyen 35-40 percig, a kétszeresére kelesztjük (B).

3. Közben a mazsolát leszűrjük, papírkendővel szárazra törölgetjük. A cukrozott citrom- és narancshéjat apróra vágjuk. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, beledagasztjuk a mazsolát, valamint a cukrozott citrom- és narancshéjat (C). 3 cipóra osztjuk (D), a cipókból 65-70 cm hosszú rudakat sodrunk, és megfonjuk (E).

4. Sütőpapírral kibéleljük a sütőbe való nagy tepsit. Egy kb. 10 cm magas, 15-18 cm átmérőjű, kerek sütőforma külső oldalát vastagon megkenjük vajjal/margarinnal, és üregével lefelé a tepsire helyezzük. Köré fektetjük a tésztafonatot (F), annak két végét összenyomkodjuk, letakarjuk, és ismét a kétszeresére kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Aljára beteszünk egy forró vízzel félig telt lábaskát vagy nagyobb konzervdobozt (a jó kelt tészta sütéséhez gőz kell!).

5. Megkenjük a tészta tetejét a tojássárgájával, megszórjuk a morzsacukorral, és középső bordamagasságon 45-50 percig sütjük. A tepsin hagyjuk langyosra hűlni, majd kiemeljük a formát a közepéből, és rácsra csúsztatva hagyjuk teljesen kihűlni.

6. A tésztakoronát csipkés tortapapírral borított, kerek tálra-tálcára tesszük. 4 kis likőröspohárba (összegyűrt alufólia, vagy a virágkötészetben használatos „oázis” segítségével) jó szorosan beleillesztünk 4 gyertyát, a korona belső peremének tövébe állítjuk őket, és szalaggal, fenyőággal, tobozzal stb. díszítjük.

Tippek:

– Morzsacukrot (más néven jégcukrot) nagyobb élelmiszer-áruházakban vásárolhatunk, ennek híján durvára vágott mogyoróval, dióval is megszórhatjuk a tészta tetejét.
– A mazsolát előre beáztathatjuk rumba vagy valamilyen illatos likőrbe, és jól záródó üvegben tároljuk. Célszerű kisebb (felcimkézett) üvegekbe beáztatni a szárazon megmért mazsolát, mert ha megszívja magát a puhító folyadékkal, már nem tudunk pontosan mérni. Noha a túladagolt mazsola nem szokta elrontani a süteményeket, a kelt tésztáknál mégis van jelentősége, mert az élesztő és a tojás csak egy meghatározott mennyiségű egyéb hozzávalóval dolgozik rendeltetésszerűen (a megáztatott mazsola pedig „súlyos”). Felhasználás előtt alaposan lecsepegtetjük, majd a recept szerint dolgozunk vele tovább.

Változatok:

Ugyanebből a tésztából (képünkön a háttérben látható) mandulás és/vagy diós-mákos fonott kalácsot is készíthetünk. A hozzávalók 2 közepes kalácshoz elegendők.

2 mandulás kalácshoz:
A tésztába 80 g meghámozott, durvára vágott mandulát is beledolgozunk, megfonjuk, majd 2 db vajjal/margarinnal vastagon kikent gyümölcskenyérformába fektetjük. Sütés előtt megkenjük tojássárgájával, és megszórjuk 1 ek. mandulaforgáccsal, a többi ugyanaz.

2 diós-mákos kalácshoz:
A diótöltelékhez 200 g darált diót összekeverünk 80 g porcukorral, 2 tasak bourbon vaníliás cukorral, 1 narancs reszelt héjával, 1/4 kk. őrölt fahéjjal, 50 g puha mazsolával és 6 ek. tejjel.
A máktöltelékhez 200 g darált mákot összekeverünk 80 g porcukorral, 2 tasak bourbon vaníliás cukorral, 1 citrom reszelt héjával, 1/4 kk. őrölt szegfűszeggel, 50 g puha mazsolával és 6 ek. tejjel.
A megkelt tésztát (és a kétféle tölteléket) két részre osztjuk, téglalap alakúra kinyújtjuk-huzogatjuk, majd egyik hosszanti felüket megkenjük a diós, másikat a mákos töltelékkel. A szélekről befelé haladva szorosan feltekerjük a tésztát, középen kettévágjuk, aztán 1-1 mákos és diós rudat lazán összesodrunk-gabalyítunk. 2 db vajjal/margarinnal vastagon kikent kuglófformába fektetjük, és a fenti módon kelesztjük, kenjük, sütjük stb.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 15 perc

Energiatartalom:

256 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Mákos-diós-túrós
fonott kalács

Diós-mákos bejgli

Nektarinos-
túrós kocka

Szilvás rózsatorta

Diókrémes
mézesszelet

Zserbószelet

Narancskrémes
tekercs

Kakaós csiga

Narancsos
Pavlova-torta

Mákos-meggyes
rácsos

Reform
gyümölcskenyér

Drezdai kalács,
avagy stollni
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: