2018. december 11.
Árpád napja van

SÜTEMÉNYEK > Aprósütemények


Fotó: Hemző Károly

Mandulás-vaníliás kifli –
klasszikus recept

Hozzávalók kb. 80 darabhoz:

  • 280 g finomliszt
  • 100 g hámozott, darált mandula
  • 100 g porcukor
  • 2 csipet só
  • 1 vaníliarúd
  • 200 g lágy vaj/margarin
  • 2 tojássárgája
  • 80-100 g vaníliás porcukor
  • 100 g tortabevonó étcsokoládé
  • 2 ek. olaj

1. A lisztet munkalapra szitáljuk, tetejére szórjuk a mandulát, a porcukrot és a sót. A vaníliarudat felhasítjuk, kikaparjuk a belőle a pépet, majd a felaprózott vajjal/margarinnal együtt a liszthez adjuk. Széles pengéjű késsel (vagy késes aprítógéppel) morzsalékosra összedolgozzuk, aztán hozzáadjuk a tojássárgákat, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd 4 db 20 cm-es rudat formálunk belőle. Fóliába csomagoljuk, 2 órára hidegre tesszük.

2. Sütőpapírral kibélelünk 2-3 tepsit. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (légkeveréssel 170 °C-ra). A tésztarudakat 1 cm-es szeletekre vágjuk, 5-6 cm-es rudacskákra sodorva kifliket formálunk belőlük, majd a tepsikre rakosgatjuk, és világossárgára sütjük (10-12 perc).

3. A kiflik felét azonnal-melegében beleforgatjuk a vaníliás porcukorba, lerázzuk róluk a fölösleget, és rácsra rakosgatva hagyjuk kihűlni. A maradékot a tepsiben hagyjuk kihűlni.

4. A csokoládét apróra tördeljük-vágjuk, meleg vízfürdőbe állított lábaskában felolvasztjuk, elkeverjük az olajjal. Megmártjuk benne a „csupasz” kiflik két végét, a fölösleget lehúzzuk az aljukról a lábaska belső szegélyén, végül rácsra sorakoztatva hagyjuk teljesen megdermedni. Jól záródó dobozban, sütőpapírral rétegezve tároljuk. Sokáig eláll, idővel egyre finomabb lesz!

Italajánlat:

Tea, kávé, cappuccino

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

20 perc
+ 30 + 20 perc
+ 2 óra pihentetési idő

Energiatartalom:

52 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 22 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 22 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Spárga tojásos
zöld morzsával

Narancsos-csokis
mézesszív

Forralt bor
és változatai

Sonkás táska
és stangli

Tejszínes-gombás
galuska

Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Csokoládés-
narancsos keksz

Húsos
kelkáposztaleves

Mandulás szív

Tiroli szalonnás
zsemlegombóc

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: