2017. október 17.
Hedvig napja van

SÜTEMÉNYEK > Aprósütemények

A csokoládé és a narancs ízegyüttese különösen kellemes, nagyon „karácsonyias” társítás. A süteménybe belereszelt narancs héját tanácsos forró, folyó víz alatt igen alaposan megmosni, mert viaszos tartósítószerrel kezelik.

Fotó: Hemző Károly

Csokoládés-
narancsos keksz

Hozzávalók kb. 50 darabhoz:

  • A linzertésztához:
  • 100 g étcsokoládé
  • 175 g finomliszt
  • 75 g étkezési keményítő
  • 1 kk. sütőpor
  • 125 g fagyos vaj/margarin
  • 125 g porcukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 tojás
  • A mázhoz:
  • 100 g porcukor
  • 1 ek. narancslé
  • 1 tojásfehérje
  • zöld ételfesték
  • 100 g tortabevonó étcsokoládé
A
B
C
D
E
F

1. A csokoládét diódarálón megdaráljuk. A linzertésztához a lisztet összekeverjük az étkezési keményítővel (ennek híján 250 g finomlisztet számítunk), a sütőporral és 1 csipet sóval. Beledolgozzuk a felaprózott vajat/margarint, hozzáadjuk a porcukrot, a reszelt narancshéjat, a darált csokoládét és a tojást, összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és 1/2 órára a hűtőbe tesszük.

2. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. 2-3 sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. Lisztezett munkalapon vagy 2 sütőpapírlap között 5 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, klasszikus keksz- vagy egyéb egyszerű formával kiszúrjuk. Tisztes távolságot hagyva (sülés közben kissé szétterülnek!) a sütőlapokra rakosgatjuk, és 15 percig sütjük őket – vigyázat, a csokoládé miatt könnyen megégnek! A sütőlapon hagyjuk kihűlni.

3. Közben a mázhoz a porcukrot, a narancslét és a tojásfehérjét krémszerűre kikeverjük (nem verjük!) (A), felét fehéren hagyjuk, felét megszínezzük a zöld ételfestékkel (ne legyen túl harsány, mert nem szép!). Meleg vízfürdőben felolvasztjuk az apróra vágott tortabevonó csokoládét.

4. Megmártjuk a fehér cukormázban a szeletkék 1/4 részét (B) – 3-4-nél ne többet egyszerre, mert gyorsan szárad a máz, és nem tudjuk szépen megdíszíteni –, rácsra rakosgatjuk őket, és néhány csepp csokoládét pöttyintünk a tetejükre (C). Átlósan, de mindig egy irányban, késheggyel belehúzunk (D).

5. A kekszek 1/4 részét a zöld mázba mártjuk, és megpöttyözzük a csokoládéval, majd a fehérekkel együtt 15-20 percre a résnyire kitámasztott ajtajú, langyos, kikapcsolt sütőbe tesszük, hogy a máz szép fényes legyen, és gyorsan megszáradjon.

6. A megmaradt kekszket az olvasztott csokoládéba mártjuk, rácsra sorakoztatjuk, tetejüket fehér, illetve zöld cukormázzal vidámítjuk (E), végül késheggyel megcifrázzuk (F), majd hagyjuk teljesen megszáradni. Ezekkel dolgozhatunk kényelmesebben is, mert a csokoládé lassabban köt.
Jól záródó fém- vagy műanyagdobozban, sütőpapírral rétegezve 3-4 hétig eltartható.

Tippek:

A barna és rózsaszín színkombináció nagyon tetszetős. Csokoládémáz helyett haszálhatunk készen kapható csokoládéízű cukormázat is, amelyet puncsízű cukormázzal párosítunk, illetve a fehér cukormázat színesíthetjük néhány csepp ételfestékkel, még inkább málnaszörppel vagy tömény céklalével.

Italajánlat:

Tea, kávé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

70 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 12 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 12 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos papucs

Csokoládés-
narancsos szív

Bécsi
krumplisaláta

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Sajtos-sonkás
papucs

Zöldséges rétes

Mandulás szív

Túrós zöldségtorta

Spenótos
omlett-tekercs

Narancsos-csokis
mézesszív

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Fasírtmuffin
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: