2017. június 24.
Iván napja van

SÜTEMÉNYEK > Aprósütemények

A csokoládé és a narancs ízegyüttese különösen kellemes, nagyon „karácsonyias” társítás. A süteménybe belereszelt narancs héját tanácsos forró, folyó víz alatt igen alaposan megmosni, mert viaszos tartósítószerrel kezelik.

Fotó: Hemző Károly

Csokoládés-
narancsos keksz

Hozzávalók kb. 50 darabhoz:

  • A linzertésztához:
  • 100 g étcsokoládé
  • 175 g finomliszt
  • 75 g étkezési keményítő
  • 1 kk. sütőpor
  • 125 g fagyos vaj/margarin
  • 125 g porcukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 tojás
  • A mázhoz:
  • 100 g porcukor
  • 1 ek. narancslé
  • 1 tojásfehérje
  • zöld ételfesték
  • 100 g tortabevonó étcsokoládé
A
B
C
D
E
F

1. A csokoládét diódarálón megdaráljuk. A linzertésztához a lisztet összekeverjük az étkezési keményítővel (ennek híján 250 g finomlisztet számítunk), a sütőporral és 1 csipet sóval. Beledolgozzuk a felaprózott vajat/margarint, hozzáadjuk a porcukrot, a reszelt narancshéjat, a darált csokoládét és a tojást, összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és 1/2 órára a hűtőbe tesszük.

2. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. 2-3 sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. Lisztezett munkalapon vagy 2 sütőpapírlap között 5 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, klasszikus keksz- vagy egyéb egyszerű formával kiszúrjuk. Tisztes távolságot hagyva (sülés közben kissé szétterülnek!) a sütőlapokra rakosgatjuk, és 15 percig sütjük őket – vigyázat, a csokoládé miatt könnyen megégnek! A sütőlapon hagyjuk kihűlni.

3. Közben a mázhoz a porcukrot, a narancslét és a tojásfehérjét krémszerűre kikeverjük (nem verjük!) (A), felét fehéren hagyjuk, felét megszínezzük a zöld ételfestékkel (ne legyen túl harsány, mert nem szép!). Meleg vízfürdőben felolvasztjuk az apróra vágott tortabevonó csokoládét.

4. Megmártjuk a fehér cukormázban a szeletkék 1/4 részét (B) – 3-4-nél ne többet egyszerre, mert gyorsan szárad a máz, és nem tudjuk szépen megdíszíteni –, rácsra rakosgatjuk őket, és néhány csepp csokoládét pöttyintünk a tetejükre (C). Átlósan, de mindig egy irányban, késheggyel belehúzunk (D).

5. A kekszek 1/4 részét a zöld mázba mártjuk, és megpöttyözzük a csokoládéval, majd a fehérekkel együtt 15-20 percre a résnyire kitámasztott ajtajú, langyos, kikapcsolt sütőbe tesszük, hogy a máz szép fényes legyen, és gyorsan megszáradjon.

6. A megmaradt kekszket az olvasztott csokoládéba mártjuk, rácsra sorakoztatjuk, tetejüket fehér, illetve zöld cukormázzal vidámítjuk (E), végül késheggyel megcifrázzuk (F), majd hagyjuk teljesen megszáradni. Ezekkel dolgozhatunk kényelmesebben is, mert a csokoládé lassabban köt.
Jól záródó fém- vagy műanyagdobozban, sütőpapírral rétegezve 3-4 hétig eltartható.

Tippek:

A barna és rózsaszín színkombináció nagyon tetszetős. Csokoládémáz helyett haszálhatunk készen kapható csokoládéízű cukormázat is, amelyet puncsízű cukormázzal párosítunk, illetve a fehér cukormázat színesíthetjük néhány csepp ételfestékkel, még inkább málnaszörppel vagy tömény céklalével.

Italajánlat:

Tea, kávé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

70 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 12 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 12 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Forralt bor
és változatai

Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Diókrémes
tallér

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Húsos
kelkáposztaleves

Sonkás táska
és stangli

Tejszínes-gombás
galuska

Mandulás szív

Hideg
nektarinleves

Zöldségleves májgaluskával

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Spárga tojásos
zöld morzsával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: