2017. április 28.
Valéria napja van

DESSZERTEK > Egyéb finom falatok

Olykor előfordul, hogy váratlanul előkerül egy kedves ismerős, de eltelve
az ünnepi étkektől egyáltalán nem vágyik süteményre. És az is megesik,
hogy lisztérzékeny a vendégünk, tehát szóba sem jöhetnek a hagyományos
sütemények – semmi gond, ha van tartalékban egy kis gyümölcsös csemege.
Ráadásul, ha csinosan-tetszetősen becsomagoljuk, remek ajándék válhat belőle.

Fotó: Hemző Károly

Gyümölcsös falatkák

Hozzávalók 12 személyre:

  • 24 datolya
  • 150 g zöld marcipánmassza
  • 4 csepp mandulaaroma
  • 24 kimagozott aszalt szilva
  • 48 diógerezd
  • 6 karika cukrozott ananász
  • 24 nagy szem szőlő
  • 50 g fehér csokoládé
  • 100 g tortabevonó étcsokoládé
  • 24 aszalt sárgabarack
A
B
C
D
E
F

1. A datolyákat hosszában felhasítjuk, kiemeljük a magokat. A marcipánmasszát átgyúrjuk (kezünk melegétől kissé meglágyul és jól formázhatóvá válik), beledolgozzuk a mandulaaromát (A), kisujjnyi vékony, hosszú rudakra sodorjuk. A datolyákkal azonos nagyságú, kb. 3 cm-es darabokra vágjuk (B), az egyes darabkák tetejét villával kissé benyomjuk-megcifrázzuk, végeit összecsippentjük, elkeskenyítjük, a mag helyére ültetejük, és ráhajtjuk-nyomkodjuk a datolyaszéleket.

2. Az aszalt szilvaszemeket kissé gömbölydedre, eredeti formájukra igazítjuk, hosszanti irányban felvágjuk (C). A hasadékba 2-2 diógerezdet illesztünk, a szilvaszéleket összezárjuk-nyomkodjuk.

3. A cukrozott ananászkarikákákat elnyolcadoljuk. A szőlőszemeket – ügyelve arra, hogy a szárvég rajtuk maradjon – ollóval levágjuk a szárról, megmossuk, konyharuhába hempergetve szárazra törölgetjük.

4. Meleg vízfürdőbe állítva felolvasztjuk a fehér tortabevonó csokoládét, félig belemártogatjuk a dióval töltött aszalt szilvát, rácsra rakosgatjuk, hagyjuk megdermedni (D). Ha vörös szőlőnk van, a felét szintén a fehér csokoládéba mártjuk, rácsra tesszük.

5. Ezután meleg vízfürdőbe állítjuk, és felolvasztjuk a tortabevonó étcsokoládét. Belemártunk egy ananászdarabkát, tetejére illesztünk egy másikat, kissé elfordítjuk rajta, azaz kettőt-kettőt összeragasztunk, rácsra tesszük (E). A szárvégeknél fogva sorra a csokoládéba mártjuk a szőlőszemeket (F) és az aszalt sárgabarackot, valamennyit rácsra rakosgatjuk, hagyjuk megdermedni.

6. Az ananászt és az aszalt szilvát minyon-papirtálkákba ültetjük, és változatos rendben lapos tányérra sorakoztatjuk. Tálalásig hűvös, szellős helyen tároljuk. Némi tokaji aszú vagy sherry kíséretében, délutáni csemegeként kínáljuk. Ha ajándéknak szánjuk, a falatkákat szép változatosan tortacsipkével bélelt dobozba sorakoztatjuk, lezárjuk, és színes szalaggal átkötve díszítjük.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+ a dermedési idő

Energiatartalom:

45 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Birsalmasajt

Csokoládés dió-
mandula grillázs
– sütés nélkül –

Mézes-krémes
szelet

Málnás szirmok

Mákos-diós-túrós
fonott kalács

Diós-mákos
ikerkalács

Diókrémes
tallér

Diós-mákos bejgli

Mákos-meggyes
rácsos

Gránátalmás
narancssaláta

Cukrozott narancs
és narancshéj

Reform
gyümölcskenyér
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: