Fotó: Hemző Károly

Gyümölcsös falatkák

Hozzávalók 12 személyre:

1. A datolyákat hosszában felhasítjuk, kiemeljük a magokat. A marcipánmasszát átgyúrjuk (kezünk melegétől kissé meglágyul és jól formázhatóvá válik), beledolgozzuk a mandulaaromát (A), kisujjnyi vékony, hosszú rudakra sodorjuk. A datolyákkal azonos nagyságú, kb. 3 cm-es darabokra vágjuk (B), az egyes darabkák tetejét villával kissé benyomjuk-megcifrázzuk, végeit összecsippentjük, elkeskenyítjük, a mag helyére ültetejük, és ráhajtjuk-nyomkodjuk a datolyaszéleket.

2. Az aszalt szilvaszemeket kissé gömbölydedre, eredeti formájukra igazítjuk, hosszanti irányban felvágjuk (C). A hasadékba 2-2 diógerezdet illesztünk, a szilvaszéleket összezárjuk-nyomkodjuk.

3. A cukrozott ananászkarikákákat elnyolcadoljuk. A szőlőszemeket – ügyelve arra, hogy a szárvég rajtuk maradjon – ollóval levágjuk a szárról, megmossuk, konyharuhába hempergetve szárazra törölgetjük.

4. Meleg vízfürdőbe állítva felolvasztjuk a fehér tortabevonó csokoládét, félig belemártogatjuk a dióval töltött aszalt szilvát, rácsra rakosgatjuk, hagyjuk megdermedni (D). Ha vörös szőlőnk van, a felét szintén a fehér csokoládéba mártjuk, rácsra tesszük.

5. Ezután meleg vízfürdőbe állítjuk, és felolvasztjuk a tortabevonó étcsokoládét. Belemártunk egy ananászdarabkát, tetejére illesztünk egy másikat, kissé elfordítjuk rajta, azaz kettőt-kettőt összeragasztunk, rácsra tesszük (E). A szárvégeknél fogva sorra a csokoládéba mártjuk a szőlőszemeket (F) és az aszalt sárgabarackot, valamennyit rácsra rakosgatjuk, hagyjuk megdermedni.

6. Az ananászt és az aszalt szilvát minyon-papirtálkákba ültetjük, és változatos rendben lapos tányérra sorakoztatjuk. Tálalásig hűvös, szellős helyen tároljuk. Némi tokaji aszú vagy sherry kíséretében, délutáni csemegeként kínáljuk. Ha ajándéknak szánjuk, a falatkákat szép változatosan tortacsipkével bélelt dobozba sorakoztatjuk, lezárjuk, és színes szalaggal átkötve díszítjük.