2017. február 28.
Elemér napja van

DESSZERTEK > Egyéb finom falatok

A „torrone-turrón” nevű olasz-spanyol karácsonyi specialitás édestestvére
ez a finomság. A különbség az, hogy abban egész mandula- vagy diószemek
vannak, és a hosszasan főzött, mézes-cukros-tojáshabos masszát ostyalapok
közé kenik, és hagyják egészen keményre száradni. Szeletkékre-kockákra
vágva kínálják a kedves vendégnek.
Tetszetős, finom ajándék válhat ezekből a golyókból, ha arany vagy ezüst tortacsipkével bélelt papír- vagy fémdobozba rakosgatjuk őket (az egyes
rétegek közé további tortapapírt fektetünk!), és színes szalaggal átkötjük.

Fotó: Hemző Károly

Csokoládés-mézes golyó
Eredeti neve: Torrone

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

  • 250 g dió
  • 125 g hámozott mandula
  • 125 g hámozott mogyoró
  • 50 g fenyőmag vagy pisztácia
  • 100 g babapiskóta
  • 1 narancs reszelt héja
  • 100 g kristálycukor
  • 125 g étcsokoládé
  • 3 tojásfehérje
  • 1 kk. citromlé
  • 125 g méz
  • 1/2 kk. őrölt fahéj
  • 2-3 csepp mandulaaroma
  • vaniliás porcukor a hempergetéshez
  • minyonpapírtálkák
A
B
C
D
E
F

1. A diót megdaráljuk, a mandulát, a mogyorót és a fenyőmagot/pisztáciát durvára vágjuk, összekeverjük. A babapiskótát nylonzacskóban, húsverővel vagy nyújtófával finomra-morzsásra törjük. A narancsot forró, folyó víz alatt alaposan megmossuk-sikáljuk, szárazra töröljük.

2. A kristálycukrot 5 ek. vízzel sziruppá főzzük, beletördeljük a csokoládét, és folyamatosan keverve felolvasztjuk, melegen tartjuk.

3. A tojásfehérjéket a citromlével kemény habbá verjük. A mézet szelíden gyöngyző vízfürdőbe állított edényben felforrósítjuk. Kanalanként, kézi habverővel kíméletesen beleforgatjuk a tojáshabot (A), aztán a sziruppal elkevert csokoládét (B), majd a felaprózott finomságokat (C), a babapiskótát, a fahéjat és a mandulaaromát, végül belereszeljük a narancs héját (D) – a narancsot egyéb célra elhasználjuk.

4. Kivesszük az edényt a meleg vízfürdőből, jégkockákkal lehűtött vízbe állítjuk, és gyakran megkeverve hagyjuk a masszát egészen kihűlni.

5. Kiskanálnyi adagokat szakítunk ki belőle (E), azokból golyókat formálunk, némelyiket vaníliás porcukorba forgatjuk (F), másoknak csak az alját mártjuk porcukorba. Sütőpapírral bélelt tálcán, tüllernyővel letakarva legalább 1 éjszakán át hideg helyen szikkadni hagyjuk. A golyókat másnap ismét porcukorba hempergetjük, majd minyonpapírtálkákba ültetjük, és jól záródó műanyag vagy fémdobozba sorakoztatjuk. Hűvös, száraz helyen 3-4 hétig eltartható.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 45 perc
+12 óra szikkadási idő

Energiatartalom:

85 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 14 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 14 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos-
tojásos rétes

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Zöldbabcsokor
paprikával

Spenótos
omlett-tekercs

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Krémsajtos-
olívás papucs

Illatos hússal
töltött cukkini

Spenótkrémmel
töltött tojás

Fasírtmuffin

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: