2019. március 20.
Klaudia napja van

ITALOK > Meleg italok

Az adventi sütemények mellé vagy hideg-havas napokon, hosszú séták, sportolás után testet-lelket melengető ital a hagyományos forralt bor, de még izgalmasabb, ha „csavarunk” egyet rajta. Vigyázat, kevés is a fejünkbe száll!


Fotó: Hemző Károly

Forralt bor
és változatai

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1/2 (bio)citrom
  • 7 dl könnyű asztali bor (fehér vagy vörös, vagy vegyesen)
  • 3 dl víz
  • 100 g kristálycukor
  • 4-6 szem szegfűszeg
  • kisujjnyi fahéj
  • 1/2 narancs héja

Az alaposan megmosott citrom héját vékonyan lehántjuk, levét kinyomjuk. A bort szelíd tűzön felforraljuk a vízzel, a cukorral, a citromlével, a fűszerekkel és a citromhéjjal. Lefedjük, 10-15 percig pihentetjük, majd tűzálló kancsóba, illetve poharakba szűrjük, és forrón kínáljuk. A kancsó és/vagy a poharak peremét narancs- és citromhéjcsigákkal díszíthetjük.

Változatok:

Az elkészítés módja mindig ugyanaz, a hozzávalók változhatnak, például:
Tömény-fűszeres: 1 liter vörösbor, 4 szem szegfűszeg, 1 babérlevél, 2 rúd fahéj, 100 g cukor, 1/2 héjával együtt felaprózott narancs és 1 felkarikázott citrom .
Almás: 1/2 liter fehérbor, 1/2 liter szűrt almalé, 2 ek. almapálinka, 100 g cukor, 1 citrom reszelt héja
Narancsos: 7 dl l vörösbor, 100 g cukor, 2 narancs reszelt héja, 2 narancs leve, 2 szem szegfűszeg, 5 ek. rum...
– és így tovább, kinek-kinek kedve és fantázája szerint.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

20 perc

Energiatartalom:

180 kcal/1 dl

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Mákos kifli,
pogácsa és virág

Mogyorós pogácsa

Mákos habcsók

Nürnbergi puszi,
avagy Elisa csókja

Narancsos
töltött keksz

Kókuszos
minimuffinok

Kókuszpuncs

Boszorkánypogácsa

Csokoládés-
narancsos szív

Áfonyás-
csokis keksz

Zabpehelytallér

Narancsos-csokis
mézesszív
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: