2018. december 11.
Árpád napja van

SÜTEMÉNYEK > Aprósütemények

Akinek nincs ideje, hogy napokkal karácsony előtt elkezdjen sütögetni, annak
sem kell lemondania a finom-illatos mézesről. Pihentetésre ugyan ennek is
szüksége van, de a sok puszedli gyorsan megformázható, és sütés után azonnal
fogyasztható, mert a kissé szétterülő-felfúvódó gombócok eredendően puhák,
és – ha jól záródó fém- vagy műanyag dobozban tároljuk – azok is maradnak.


Fotó: Hemző Károly

Last minute
mézespuszedli

Hozzávalók kb. 80 darabhoz:

  • 125 g méz
  • 125 g vaj/margarin
  • 3 tojás
  • 250 g porcukor
  • 1/2 citrom leve és reszelt héja
  • 100 g cukrozott narancshéj
  • 500 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 2 ek. mézeskalácsfűszer
  • A kenéshez és a díszítéshez:
  • 40 g gyalult mandula
  • 2 tojásfehérje
  • néhány gerezd dió

1. Felolvasztjuk a mézet a vaj/margarinnal, hagyjuk langyosra hűlni. Simára keverjük a tojásokat a porcukorral és a citromlével, hozzáadjuk a mézes keveréket, majd a finomra, szinte pépesre felaprózott narancshéjat.

2. Összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával, a mézeskalácsfűszerrel és a reszelt citromhéjjal, majd több részletben a mézes-tojásos keverékhez adjuk, alaposan összekeverjük (egészen lágy tésztát kapunk, amellyel nem lehet azonnal dolgozni!). Elsimítjuk a tetejét, folpackkal letakarjuk, és a hűtőszekrényben legalább 3 órán, még jobb, ha egy egész éjszakán át pihentetjük-hűtjük.

3. Sütőpapírral kibélelünk 2-3 nagy tepsit. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (légkeveréssel 170 °C-ra). A tésztát lisztezett munkalapon lazán átgyúrjuk, 8 részre osztjuk, és 4 cm átmérőjű rudakat sodrunk belőle. Mindegyiket 10 egyenlő részre vágjuk, és lisztes kézzel gombócokat gömbölyítünk belőlük.

4. A tojásfehérjéket villával kissé felverjük, a mandulát mélyebb tálkába szórjuk. Beleforgatjuk a gombóckákat a tojásfehérjébe, aztán meghempetgetjük őket a mandulában – némelyiket egyszerűen megkenjük a tojásfehérjével, és diót nyomuk a közepébe. Egymástól 4-5 cm távolságra a tepsikre sorakoztatjuk (sülés közben jócskán megnőnek!), és 10-12 percig sütjük. Még melegen leválasztjuk őket a sütőpapírról, majd rácsra helyezve hagyjuk kihűlni, és mihamarabb fém- vagy műanyagdobozba zárjuk őket, mert csak így maradnak finom puhák.

5.  Tálaláskor a puszedliket tálra rendezzük, és felezett, piros cukrozott cseresznyével vagy egyéb tetszés szerinti finomsággal (pl. aszalt barack, szilva) vidámítjuk.

Tippek:

– Készíthetjük fele finomliszt-fele rozsliszt keverékéből, porcukor helyett barnacukorral is.
– A kész puszedliket megmárthatjuk olvasztott tortabevonó csokoládéban vagy citromos cukormázban is, illetve díszíthetjük kedvünk szerint.

Italajánlat:

Forralt bor, tea, kávé, cappuccino

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+3 óra pihentetési idő

Energiatartalom:

62 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 13 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 13 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Csokoládés-
narancsos szív

Krumplisaláta
túrókrémmel

Almás-gombás
rakott krumpli

Gombás táska

Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta

Szerencsegomba
tojásból

Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta

Karalábé-retek-
alma saláta

Húsos
lilahagymatorta

Sonkakrémes
töltött tojás

Tökmagos-
sajtos stangli

Almás-zöldséges
heringsaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: