2017. április 30.
Katalin, Kitti napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták

Rendkívül elegáns és mutatós ez a minden ízében rafinált előételsaláta,
amely – egyéb halas hidegtálak társaságában – éppenséggel remekül
kiválthatja a böjtös vacsora valamelyik meleg és munkaigényes halételét.

Fotó: Hemző Károly

Ráksaláta
narancskehelyben

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 ek. citromlé
  • só, őrölt fehér bors
  • 400 g héjas apró rák (mélyhűtött)
  • 2 nagy narancs
  • 200 g kígyóuborka
  • 1 közepes fej lilahagyma
  • 100 g majonéz
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kk. mustár
  • 1/2 kk. porcukor
  • 2 ek. brandy
  • 4-5 szál petrezselyem
A
B
C
D
E
F
G

1. Felforralunk 2 liter vizet, a citromlével és 1 kk. sóval ízesítjük, fagyos állapotban beledobjuk a rákokat (A). Amint feljönnek a víz színére, jégkockákkal lehűtött vízbe szedjük (B), aztán leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, és megtisztítjuk, azaz fejüket és farokrészüket lágy páncéljukkal együtt eltávolítjuk (C). A rákocskák 1/3-át félretesszük a díszítéshez.

2. A narancsokat megmossuk, deréktájban, cikcakkvonalban haladva késheggyel a közepükig bevágjuk (ügyeljünk arra, hogy a kezdő és befejező vágásvonal majd találkozzon) (D). Határozott mozdulattal kettébontjuk őket (E), és kivájjuk a belsejüket. A narancskelyheket nejlontasakba csomagoljuk, és tálalásig betesszük a hűtőbe.

3. Az uborkát megmossuk, hámozatlanul 1x1 cm-es kockákra vágjuk. A lilahagymát meghámozzuk, félbevágjuk, vékony karikákra szeljük-gyaluljuk. A kivájt narancshúst felaprózzuk, a magokat eltávolítjuk, a munka közben keletkező narancslét a majonézhez szűrjük.

4. A majonézhez adjuk az áttört fokhagymát (F), a mustárt és a porcukrot, ízlés szerint sózzuk, frissen őrölt fehér borssal és a brandyvel illatosítjuk. 1-1 ek. kivételével a beleforgatjuk az uborkát (G), a narancsot, a hagymát, végül a rákocskákat majd letakarjuk, és fogyasztásig a hűtőben tartjuk.

5. Tálalás előtt levágunk a narancskelyhek aljából 1-1 vékony szeletkét, hogy biztonságosan megüljenek a tálon. Üregükbe halmozzuk a salátát, tetejüket a félretett zöldségekkel, naranccsal és rákocskákkal, valamint néhány petrezselyembóbitával díszítjük. Pirítós illik hozzá.

Változatok:

– Készíthetjük tisztított, mélyhűtött vagy konzerv rákból is (150-200 g kell belőle); ha mélyhűtött, a fenti módon blansírozzuk, ha konzerv, bő hideg vízzzel leöblítjük, és jól lecsepegtetjük.
– Narancs helyett 2 nagyobb grépfrúttal vagy 2 közepes, savanykás almával is remek.
– Tálalhatjuk úgy is, hogy 4-8 fodros salátalevelet megmosunk, kicentrifugázunk vagy konyharuhával szárazra lapogatunk, kibélelünk velük 4 szépséges, öblösebb talpas poharat/kelyhet. Tetejüre szedjük a majonézes salátát, majd a félretett uborkával, hagymával és rákocskákkal, valamint 1-1 narancskarikával díszítjük.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc

Energiatartalom:

198 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Lajos Mari
2015. 01. 04. 16:37
Válasz dr Fajszi Mariann részére: Kedves Mariann! Köszönöm kedves szavait! Mindig arra buzdítom az olvasókat, hogy módosítsanak kísérletezzenek bátran kedvük és egyéni ízlésünk szerint – a recept csak egy kiindulópont. Persze a sütés az más, ott a siker érdekében érdemes pontosan betartani a leírást és főleg a mennyiségeket. Üdvozlettel: Lajos Mari
dr Fajszi Mariann
2014. 12. 31. 20:41
Mandarinnal készítettem fagyasztott koktél rákból. Brandy helyett száraz fehérbor volt itthon. Így is remek lett. Kicsit több rákot a mi ízlésünk szerint elbírna a recept. Nagyon finom volt. Eddig egy receptben sem csalódtam. Köszönöm, hogy van ez oldal.

Hasonló receptek


Töltött paradicsom
tonhalas salátával

Dinnyés-ribizlis
kacsamellsaláta

Waldorf-saláta

Ráksaláta
paradicsomkehelyben

Tatárbifsztek

Almás-zöldséges
heringsaláta

Gyümölcsös
kacsamellsaláta

Tonhalas
krumplisaláta

Orosz
csirkehússaláta

Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Lazacos csillag

Almás-sajtos
brokkolisaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: