Fotó: Hemző Károly

Ráksaláta
narancskehelyben

Hozzávalók 4 személyre:

1. Felforralunk 2 liter vizet, a citromlével és 1 kk. sóval ízesítjük, fagyos állapotban beledobjuk a rákokat (A). Amint feljönnek a víz színére, jégkockákkal lehűtött vízbe szedjük (B), aztán leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, és megtisztítjuk, azaz fejüket és farokrészüket lágy páncéljukkal együtt eltávolítjuk (C). A rákocskák 1/3-át félretesszük a díszítéshez.

2. A narancsokat megmossuk, deréktájban, cikcakkvonalban haladva késheggyel a közepükig bevágjuk (ügyeljünk arra, hogy a kezdő és befejező vágásvonal majd találkozzon) (D). Határozott mozdulattal kettébontjuk őket (E), és kivájjuk a belsejüket. A narancskelyheket nejlontasakba csomagoljuk, és tálalásig betesszük a hűtőbe.

3. Az uborkát megmossuk, hámozatlanul 1x1 cm-es kockákra vágjuk. A lilahagymát meghámozzuk, félbevágjuk, vékony karikákra szeljük-gyaluljuk. A kivájt narancshúst felaprózzuk, a magokat eltávolítjuk, a munka közben keletkező narancslét a majonézhez szűrjük.

4. A majonézhez adjuk az áttört fokhagymát (F), a mustárt és a porcukrot, ízlés szerint sózzuk, frissen őrölt fehér borssal és a brandyvel illatosítjuk. 1-1 ek. kivételével a beleforgatjuk az uborkát (G), a narancsot, a hagymát, végül a rákocskákat majd letakarjuk, és fogyasztásig a hűtőben tartjuk.

5. Tálalás előtt levágunk a narancskelyhek aljából 1-1 vékony szeletkét, hogy biztonságosan megüljenek a tálon. Üregükbe halmozzuk a salátát, tetejüket a félretett zöldségekkel, naranccsal és rákocskákkal, valamint néhány petrezselyembóbitával díszítjük. Pirítós illik hozzá.

Változatok:

– Készíthetjük tisztított, mélyhűtött vagy konzerv rákból is (150-200 g kell belőle); ha mélyhűtött, a fenti módon blansírozzuk, ha konzerv, bő hideg vízzzel leöblítjük, és jól lecsepegtetjük.
– Narancs helyett 2 nagyobb grépfrúttal vagy 2 közepes, savanykás almával is remek.
– Tálalhatjuk úgy is, hogy 4-8 fodros salátalevelet megmosunk, kicentrifugázunk vagy konyharuhával szárazra lapogatunk, kibélelünk velük 4 szépséges, öblösebb talpas poharat/kelyhet. Tetejüre szedjük a majonézes salátát, majd a félretett uborkával, hagymával és rákocskákkal, valamint 1-1 narancskarikával díszítjük.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor