2017. október 18.
Lukács napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal

Hawaiihoz vajmi kevés köze van a triónak, sokan mégis így titulálják azokat
az ételeket, amelyek alapízét az ananász, a sonka és a sajt adja meg, legyen
az alapzat hús, pizzatészta vagy egyszerűen csak pirított kenyér. Pompás-különleges, ünnepre való vendégváró, biztos siker!


Fotó: Hemző Károly

Ananászos-sonkás
sertésszelet

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 doboz (8 db) ananászkarika (kb. 560 g)
  • 200 g főtt, füstölt sonka vagy tarja szeletben
  • 120 g+8 szelet gouda vagy edami sajt
  • 8 szelet kicsontozott rövidkaraj
  • só, bors
  • 2 ek. finomliszt
  • 1 ek. vaj/margarin
  • 3 ek. olaj
  • 1/2 csípős-hegyes, piros húsú paprika
  • 2-3 szál petrezselyem
  • A körethez:
  • 40 g puha mazsola
  • 20 g vaj/margarin
  • 200 g hosszú szemű rizs
  • 3-4 szál újhagyma
A
B
C
D
E
F

1. Az ananászkarikákat kiemeljük a léből, élükre állítva szűrőtálba támasztjuk, jól lecsepegtetjük, majd papírkendővel felitatjuk róluk a nedvességet. A sonkaszeleteket vékony csíkokra szeljük. 120 g sajtot szálasra reszelünk. Alufóliával kibéleljük a sütőbe való nagy zománcos tepsit (hogy kevesebbet kelljen majd mosogatni). A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

2. A körethez a mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. A vajat/margarint felforrósítjuk, rádobjuk a rizst, kissé megsózzuk, felöntjük 4 dl vízzel, felforraljuk. Lefedjük, betesszük a sütő alsó harmadában elhelyezett rácsra (középre majd a húsos tepsi kerül), és puhára pároljuk (készíthetjük mikrohullámú sütőben is).

3. A hússzeleteket leöblítjük, felitatjuk róluk a nedvességet, kerekebb-hártyás szegélyüket ollóval több helyen bevagdossuk-megcsipkedjük (A), (hogy sülés közben ne púposodjanak fel). Folpackkal letakarva szelíden kiverjük-elvékonyítjuk meghintjük sóval és őrölt borssal.

4. Serpenyőben felhevítjük a vajat/margarint, beletesszük az ananászkarikákat, mindkét oldalukat kissé megpirítjuk (B), tányérra terítve félretesszük. Az ananász „pecsenyealjához” adjuk az olajat, a hússzeleteket meghintjük fátyolnyi liszttel (C), és a forró zsiradékban, mérsékelt tűzön, fedő nélkül mindkét oldalukat 2 percig sütjük (D).

5. A hússzeleteket egyenesen a tepsibe sorakoztatjuk, tetejükre 1-1 szelet sajtot fektetünk úgy, hogy a hús szegélyén túllógó sajt-csücsköket, amennyire lehet, a sajtszeletek alá hajtjuk (sülés közben leolvadnának a húsról, kár értük!). Arányosan elosztva közepükre halmozzuk a sonkát, betakarjuk az ananászkarikákkal (E), megszórjuk a reszelt sajttal, és a forró sütőben, középső bordamagasságon enyhe pirulásig sütjük (kb. 20 perc). Mielőtt betesszük a tepsit a sütőbe, megkeverjük a rizst, ha szükséges kevés forró vizet öntünk hozzá.

6. Az újhagymát megtisztítjuk, majd a csípős paprikával együtt felkarikázzuk. A hússzeleteket tálra rendezzük, tetejüket paprikagyűrűkkel és petrezselyemmel díszítjük. A rizst lazán összekeverjük a mazsolával (F), valamint a nyers hagymakarikákkal, csinos tálba szedjük, és azonnal tálaljuk.

Változatok:

Készíthetjük 4 nagy tenyérnyi szelet, kettévágott borjúcombból vagy pulykamellből, illetve lapjában kettévágott, kissé kivert csirkemellből is.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

729 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 26 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 26 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Túrós zöldségtorta

Karalábé-retek-
alma saláta

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Karalábé-retek-
rucola saláta

Gazdag rizssaláta
tojással

Sonkás-tojásos
tavaszi saláta

Mimóza
tojássaláta

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Tojásos-sajtos
gazdag saláta

Avokádókrém
paprikaladikban

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Gazdag-illatos
töltött csirkecomb
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: