2018. július 19.
Emília napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták

Úgy tartják, újév napján lencsét kell enni, ha azt szeretnénk, hogy egész évben szerencsénk legyen. Az olaszok egyenesen azt állítják, hogy ez csak akkor igaz,
ha közben piros zoknit vagy harisnyát viselünk. Ez lehet a magyarázata annak,
hogy egyes vidékeken a hentesüzletek kirakatát az ugyancsak újévi specialitás,
a lencséhez járó, frissen főzött, fűszeres darált hússal töltött sertésláb, a zampone
mellett csinosabbnál csinosabb piros harisnyák díszítik...


Fotó: Hemző Károly

Grépfrútos lencsesaláta
füstölt nyelvvel

Hozzávalók 8 személyre:

  • 400 g lencse
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10-15 szem feketebors
  • 1 babérlevél
  • 800 g füstölt marhanyelv
  • 2 kisebb lilahagyma
  • 2 nagy, rózsaszín grépfrút
  • 200 g csemegeszőlő
  • 4 szál szárzeller
  • 1 citrom
  • 1 kk. porcukor
  • 10 ek. (extra vergine) olívaolaj
A
B
C
D

1. A lencsét előző este beáztatjuk hideg vízbe, másnap az egészben hagyott hagymával, a fokhagymával, borssal és babérlevéllel puhára főzzük.

2. A marhanyelvet (ha túlságosan száraz-kemény, 1 éjszakára beáztatjuk hideg vízbe) megmossuk, annyi hideg vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje, és fedő alatt, szelíd forralással puhára főzzük (kuktában a sípolástól számított legalább 40 perc a főzési ideje).

3. A lilahagymákat hajszálvékonyan felkarikázzuk, meghintjük 1/2 kk. sóval. A grépfrút vastag héját lehántjuk (A), kifilézzük, azaz a gerezdeket elválasztó hártyák közül kivágjuk a gyümölcshúst (B), levét felfogjuk. A szőlőt megmossuk leszemezzük, a szemeket kettévágjuk, a magokat kiemeljük. A szárzellert leöblítjük, felkarikázzuk, zsenge levélkéit félretesszük a díszítéshez. A citromot forró, folyó víz alatt alaposan megsikáljuk, szárazra töröljük, héját lereszeljük, levét kinyomjuk, átszűrjük.

4. A lencsét leszűrjük, még melegen meglocsoljuk 4 ek. citromlével, hozzáadjuk a lilahagymát levével együtt, lefedjük, hagyjuk kihűlni.

5. A marhanyelvet kiemeljük a főzőléből, azonnal lehúzzuk róla vastag-érdes bőrét (C) (ha kihűl, nem lehet!), hagyjuk langyosra hűlni. Vékonyan felszeleteljük, a kissé egymásra csúsztatott formásabb szeletekkel kirakjuk egy nem túl mély tál szegélyét, a többit vékony csíkokra vagy kockákra aprózzuk (D), és a zellerrel, a szőlővel, valamint a grépfrút felével a lencsesalátához keverjük.

6. Az öntethez a maradék, de legalább 4 ek. citromlében oldódásig keverünk 1/2 kk. sót és a porcukrot. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, ízlés szerint frissen őrölt borsot és a grépfrút felfogott levét, végül opálos-habosra keverjük az apránként hozzácsepegtett olajjal. A salátára öntjük, lazán összekeverjük, és a tál közepére halmozzuk. Tetejét a maradék grépfrúttal és a zellerlevélkékkel díszítjük. Hidegen, de nem túlságosan behűtve kínáljuk.

Tippek:

Ízletesebbek, szaftosabbak maradnak a füstölt húsok, ha főzőlevükben hagyjuk őket kihűlni. Mivel a nyelvről melegen kell lehántani a bőrt, már nem tesszük vissza a főzőlébe, hanem folpackkal vagy alufóliával (légmentesen) letakart tálban/dobozban hagyjuk kihűlni, hogy ki ne száradjon.

Változatok:

Aperitifek, pezsgő, bor, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra
+ 12 óra áztatási idő

Energiatartalom:

473 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Orosz
csirkehússaláta

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Majonézes
kínaikel-saláta

Ráksaláta
paradicsomkehelyben

Rizssaláta
a tenger gyümölcseivel

Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Ráksaláta
narancskehelyben

Sonkás-málnás
cukkinisaláta

Fasírtmuffin

Gazdag rizssaláta
tojással

Waldorf-saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: