2017. október 17.
Hedvig napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal

Így az ünnepek táján, eszébe jut az embernek, hogy „de jó volna egy kis hagyományőrző, ámde fogyókúrás kocsonya...” A kocsonyásító anyagot,
a bőrt-bőrkét ugyan nem hagyhatjuk ki belőle, de főzhetünk bele sovány
színhúst, és ha szánunk rá egy kis időt, szinte tökéletesen zsírtalaníthatjuk.
A sertésről mondják, hogy a leghasznosabb jószág, hiszen a fülétől a farkáig
szinte minden porcikája jó valamire – őszintén szólva az olcsóbb-szerényebb
részeiből készülnek a legfinomabb falatok.


Fotó: Hemző Károly

Sertéskocsonya

Hozzávalók 8 személyre:

  • 1 kg bőrös kocsonyahús (csülök, köröm, farok, fej, fül, bőrke)
  • 400 g sovány sertéshús vagy -nyelv
  • 200 g füstölt sertéshús (comb, csülök, köröm)
  • 2 közepes fej hagyma
  • 1 kg petrezselyemgyökér
  • 20-25 szem feketebors
  • 1/2 cseresznyepaprika
A
B
C
D
E
F

1. A tálalás előtti napon a kocsonyahúst gondosan megtisztítjuk, az esetleges szőrszálmaradványokat leperzseljük, majd váltott vízben megmossuk, kisebb darabokra vágjuk. A színhúst és a füstölt húst leöblítjük, ugyancsak kisebb darabokra-szeletekre vágjuk, és az egészet egy 6-8 literes fazékba tesszük.

2. A hagymák héját alaposan megmossuk, de nem hántjuk le, mert ettől lesz szép tüzes a kocsonya színe! A petrezselyemgyökereket megtisztítjuk, 20-22 cm-es darabokra vágjuk, felső, vastagabb részüket félbe-negyedbe szeljük. A fokhagymafejeket megmossuk, egyszerűen kettévágjuk. A borsot és a cseresznyepaprikát teatojásba/-gömbbe zárjuk.

3. Annyi hideg vizet öntünk a húsra, hogy 3-4 ujjnyira ellepje (A) (elfőtt levét utólag nem szabad pótolni!). Felforraljuk, habját szitakanállal leszedjük (B), azután hozzáadunk 1 ek. sót, a hagymákat, a fokhagymát, a teatojást és a petrezselyemgyökeret. Félig lefedve, szelíd, éppen csak gyöngyöző forralással 2-2 1/2 órán át vajpuhára főzzük. (Készíthetjük kuktában is, a sípolástól számítva kb. 1 óra.)

4. A kész kocsonyát lefedjük, és a tökéletes zsíratalanítás érdekében 12 órára hidegre tesszük (ha a hűtőszekrényen kívül nincs más „hideg helyünk”, előzőleg hagyjuk teljesen kihűlni, mert a langyos étel felmelegítí a hűtőszekrény belső terét!).

5. A fagyos zsírt, amennyire csak lehet, leszedjük a kocsonya tetejéről (C). Lassú tűzön felmelegítjük, majd kiszedjük belőle a teatojást, a petrezselyemgyökeret, a hagymát és a fokhagymát. A bőrös és a színhúst óvatosan kiemeljük a léből (D), a nagyobb vagy leeső csontokat eltávolítjuk. A lét vászonkendővel/-szalvétával bélelt szűrőn keresztül merőkanalanként tiszta edénybe szűrjük (E) (nem öntjük, mert zavaros lesz!), végül utánasózzuk.

6. A húsféléket kisebb darabokra vágjuk-bontjuk, és arányosan elosztva mélytányérokba vagy kisebb-nagyobb tálakba tesszük. Tetejükre merünk annyi lét, hogy az többé-kevésbé ellepje (F), majd fóliával lazán letakarjuk, és hidegen helyen hagyjuk tökéletesen megdermedni (3-4 óra). Fogyasztásig hűtőszekrényben tároljuk.

7. Tálalás előtt meghinthetjük a kocsonya tetejét pirospaprikával, néhány csepp borecettel vagy citromlével. Vegyes savanyúság, ecetes torma, sóval-citrommal pácolt lilahagyma és friss, ropogós házikenyér illik hozzá.

Fontos:

A kocsonyát – a húsleveshez hasonlóan – még hideg helyen sem tanácsos 3-4 napnál tovább tárolni, mert romlandó! Ha már látjuk, hogy nem fogy el, tegyük el a mélyhűtőbe, kitűnő korhelylevesalap – savanyú káposztával, tejföllel, vegyes zöldséggel, gombával, citrommal, tovább bűvölhető.

Tippek:

– A meleg kocsonyalé tetejéről úgy távolítjuk el a zsiradékot, hogy a nagyját kanállal lemerjük, a maradékot pedig többször váltott papírkendővel felitatjuk.
– Ha időnk és türelmünk engedi, cifrázhatjuk is: egy kuglóf- vagy őzgerincformát „kibélelünk” egy kevés kocsonyalével, hidegre tesszük, hogy megdermedjen, aztán párolt zöldségfélékkel (pl. cékla, sárgarépa, zöldborsó), ecetes uborkával, tojáskarikákkal körbedíszítjük, és úgy tesszük bele a húst, majd a kocsonyalét. Miután megdermedt, hosszúkás tálra borítjuk, és vastag szeletekre vágva tálaljuk.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor, rozé, fröccs, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

3 óra
+ 12 + 4 óra dermedési idő

Energiatartalom:

124 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 12 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 12 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gyümölcsös
kacsamellsaláta

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Lencse-krumpli
saláta

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Húsos
lilahagymatorta

Tökmagos-
sajtos stangli

Ráksaláta
narancskehelyben

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Fűszeres csiga
pizzasütő módra

Illatos hússal
töltött cukkini

Szerencsegomba
tojásból
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: