2018. április 21.
Konrád napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal

Ez ismét egy olyan különleges pecsenye, amelynek már a gondolatára is összefut
a nyál az ínyencek szájában. A gyümölcsös, édes-savanyú-fűszeres ízek remekül egészítik ki és még hangsúlyosabbá teszik a malachús karakteres zamatát.


Fotó: Hemző Károly

Szegfűszeges malaccomb
aszalt gyümölcskörettel

Hozzávalók 8 személyre:

  • 1 csontos malaccomb vagy -lapocka (2,2-2,5 kg)
  • 4-6 gerezd fokhagyma
  • 1 ág (20 cm-es) rozmaring
  • 25-30 szem szegfűszeg
  • 1/2 dl világos sör
  • 20 g füstölt szalonna
  • A körethez:
  • 300 g szőlő
  • 500 g puha, kimagozott aszalt szilva
  • 250 g puha, aszalt sárgabarack
  • 4 ek. kristálycukor
  • 1/2 dl vörösborecet
  • 3+1 dl testes vörösbor
  • 1 csillagánizs
  • 1 kis rúd fahéj
  • 1 ek. étkezési keményítő
A
B
C
D
E

1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A malaccombot megmossuk, bőrös felére fordítjuk, kitapogatjuk a csont helyét, éles-heggyes késsel bemetsszük a húst, és a felső combrészből kibontjuk-kiemeljük a csontot (A). A húst (a bőrét nem!) bedörzsöljük sóval és frissen őrölt borssal. A fokhagymát meghámozzuk, finomra-pépesre vágjuk, a csont helyére simítjuk. A leöblített rozmaring levélkéit lecsipkedjük a szárakról, és a fokhagyma tetejére szórjuk. A hússzéleket összefogjuk, egymásra hajtjuk (B), fogvájóval megtűzzük.

2. A combot bőrös oldalával lefelé mélyebb tepsibe/sütőedénybe tesszük, meghintjük még egy kevés sóval (C), aláöntünk 1/2 dl vizet, lefedjük alufóliával, és a sütőben puhára pároljuk (2-2,5 óra). Kivesszük a sütőből, megfordítjuk, bőrét előbb párhuzamosan, majd rézsútosan mélyen bekockázzuk (D), a kockák csúcsánál megtűzdeljük szegfűszeggel. Szükség szerint aláöntünk még egy kevés vizet, és a sörbe mártogatott szalonnával 8-10 percenként átkenve aranybarnára-ropogósra sütjük (25-35 perc).

3. A körethez a szőlőt megmossuk, leszemezzük, konyharuhába hempergetve felitatjuk róla a nedvességet. Az aszalt gyümölcsöket leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük.

4. A kristálycukrot világosbarnára pirítjuk, felöntjük a borecettel és 3 dl vörösborral (E), hozzáadjuk a csillagánizst, a fahéjat, 1-2 csipet sót, és szelíd tűzön addig forraljuk, amíg a cukor elolvad. A maradék 1 dl borban eldolgozzuk a keményítőt, a mártáshoz öntjük, éppen csak sűrűsödésig forraljuk (1 perc), végül beleforgatjuk a szőlőt és az aszalt gyümölcsöket, jól összeforrósítjuk. Az ánizst és a fahéjat eltávolítjuk.

5. A húst vágólapra emeljük, ahogyan a bőre engedi, nem túl vékonyan felszeleteljük, előmelegített, lapos tálra rendezzük, körészedjük a gyümölcsöket, és salátalevelekkel, rozmaringgal díszítjük. A maradék köretet külön tálkába szedve kínáljuk mellé. Burgonyapüré, krokett illik hozzá. Hidegen is finom!

Tippek:

– A húst jó előre, akár előző nap megpárolhatjuk, másnap csak sütni kell, illetve a köretet elkészíteni.
– A malaccombot bátran kicsontoztathatjuk a hentessel is, de tanácsos minél hamarabb befűszerezni és megpárolni (vagy eleve eltenni a mélyhűtőbe, hogy az ünnepek előtt ne kelljen az időt vásárlással tölteni).

Italajánlat:

Testes vörösbor (amelyet az étel készítéséhez használunk)

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

3 óra 30 perc

Energiatartalom:

915 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Párolt vörös káposzta
áfonyával

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Gombás lencsefasírt
mazsolás répasalátával

Sajtkrémes
mártogató

Ráksaláta
narancskehelyben

Tökmagos-
sajtos stangli

Szerencsegomba
tojásból

Lencse-krumpli
saláta

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Krémsajtos-
olívás papucs

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Húsos
lilahagymatorta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: