2018. július 19.
Emília napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal

Ez ismét egy olyan különleges pecsenye, amelynek már a gondolatára is összefut
a nyál az ínyencek szájában. A gyümölcsös, édes-savanyú-fűszeres ízek remekül egészítik ki és még hangsúlyosabbá teszik a malachús karakteres zamatát.


Fotó: Hemző Károly

Szegfűszeges malaccomb
aszalt gyümölcskörettel

Hozzávalók 8 személyre:

  • 1 csontos malaccomb vagy -lapocka (2,2-2,5 kg)
  • 4-6 gerezd fokhagyma
  • 1 ág (20 cm-es) rozmaring
  • 25-30 szem szegfűszeg
  • 1/2 dl világos sör
  • 20 g füstölt szalonna
  • A körethez:
  • 300 g szőlő
  • 500 g puha, kimagozott aszalt szilva
  • 250 g puha, aszalt sárgabarack
  • 4 ek. kristálycukor
  • 1/2 dl vörösborecet
  • 3+1 dl testes vörösbor
  • 1 csillagánizs
  • 1 kis rúd fahéj
  • 1 ek. étkezési keményítő
A
B
C
D
E

1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A malaccombot megmossuk, bőrös felére fordítjuk, kitapogatjuk a csont helyét, éles-heggyes késsel bemetsszük a húst, és a felső combrészből kibontjuk-kiemeljük a csontot (A). A húst (a bőrét nem!) bedörzsöljük sóval és frissen őrölt borssal. A fokhagymát meghámozzuk, finomra-pépesre vágjuk, a csont helyére simítjuk. A leöblített rozmaring levélkéit lecsipkedjük a szárakról, és a fokhagyma tetejére szórjuk. A hússzéleket összefogjuk, egymásra hajtjuk (B), fogvájóval megtűzzük.

2. A combot bőrös oldalával lefelé mélyebb tepsibe/sütőedénybe tesszük, meghintjük még egy kevés sóval (C), aláöntünk 1/2 dl vizet, lefedjük alufóliával, és a sütőben puhára pároljuk (2-2,5 óra). Kivesszük a sütőből, megfordítjuk, bőrét előbb párhuzamosan, majd rézsútosan mélyen bekockázzuk (D), a kockák csúcsánál megtűzdeljük szegfűszeggel. Szükség szerint aláöntünk még egy kevés vizet, és a sörbe mártogatott szalonnával 8-10 percenként átkenve aranybarnára-ropogósra sütjük (25-35 perc).

3. A körethez a szőlőt megmossuk, leszemezzük, konyharuhába hempergetve felitatjuk róla a nedvességet. Az aszalt gyümölcsöket leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük.

4. A kristálycukrot világosbarnára pirítjuk, felöntjük a borecettel és 3 dl vörösborral (E), hozzáadjuk a csillagánizst, a fahéjat, 1-2 csipet sót, és szelíd tűzön addig forraljuk, amíg a cukor elolvad. A maradék 1 dl borban eldolgozzuk a keményítőt, a mártáshoz öntjük, éppen csak sűrűsödésig forraljuk (1 perc), végül beleforgatjuk a szőlőt és az aszalt gyümölcsöket, jól összeforrósítjuk. Az ánizst és a fahéjat eltávolítjuk.

5. A húst vágólapra emeljük, ahogyan a bőre engedi, nem túl vékonyan felszeleteljük, előmelegített, lapos tálra rendezzük, körészedjük a gyümölcsöket, és salátalevelekkel, rozmaringgal díszítjük. A maradék köretet külön tálkába szedve kínáljuk mellé. Burgonyapüré, krokett illik hozzá. Hidegen is finom!

Tippek:

– A húst jó előre, akár előző nap megpárolhatjuk, másnap csak sütni kell, illetve a köretet elkészíteni.
– A malaccombot bátran kicsontoztathatjuk a hentessel is, de tanácsos minél hamarabb befűszerezni és megpárolni (vagy eleve eltenni a mélyhűtőbe, hogy az ünnepek előtt ne kelljen az időt vásárlással tölteni).

Italajánlat:

Testes vörösbor (amelyet az étel készítéséhez használunk)

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

3 óra 30 perc

Energiatartalom:

915 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sajtkrémes
mártogató

Sajtos-sonkás
papucs

Tökmagos-
sajtos stangli

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Gombás lencsefasírt
mazsolás répasalátával

Krémsajtos-
olívás papucs

Lencse-krumpli
saláta

Szerencsegomba
tojásból

Fasírtmuffin

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Majonézes
kínaikel-saláta

Párolt vörös káposzta
áfonyával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: