2017. június 23.
Zoltán napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Sós sütemények, szendvicsek

A jól sikerült pogácsa a háziasszonyt dícséri, tepertős változata pedig a leg-
pazarabb italkorcsolya – fontos, hogy kellőképpen sós és borsos legyen. Elkészítése egyszerű, a titok a hajtogatásban rejlik, de – mint a képek
mutatják – az sem boszorkányság! Ezt a receptet Mamitól, férjem édesanyjától
kaptam, aki egyéb finomságok titkainak is tudója volt – azóta is recepttáram
egyik ékességének tekintem.


Fotó: Hemző Károly

Leveles
tepertős pogácsa

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

  • 500 g finomliszt
  • só, bors
  • 2,5-3 dl kefir vagy joghurt
  • 30 g élesztő
  • 1+1 tojás
  • 300 g sertéstepertő
A
B
C
D
E

1. A lisztet mély tálba szitáljuk, összekeverjük 1 csapott ek. sóval, és mélyedést készítünk a közepébe. 2,5 dl kefirt/joghurtot meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverünk benne 1 tojást, majd a liszthez öntjük, és fakanállal összedolgozzuk. A tésztát munkalapra borítjuk, összegyúrjuk – nem szükséges nagyon kidolgozni. Közepesen lágy tésztára van szükségünk, ezért ha túl lágy, még egy 1-2 ek. lisztet, ha túl kemény, még 1-2 ek. kefirt/joghurtot adunk hozzá. Cipót formálunk belőle, nagy méretű tállal vagy tiszta konyharuhával letakarjuk, és 30 percig kelni hagyjuk (lehetőleg ne „fázzon meg” a tészta, mert megtorpan a kelés folyamata!).

2. A tepertőt átválogatjuk, a kemény-pörcös bőrkedarabkákat eltávolítjuk, majd a húsdaráló nagyobb lyukú tárcsáján nem túl finom péppé-krémmé daráljuk. Elkeverjük 1 csapott ek. sóval és 1 kk. frissen őrölt borssal (a só és bors mennyisége ízlés szerint változatható).

3. A tésztacipót lisztezett munkalapon kb. 30x40 cm-es téglalapra nyújtjuk. A széleken 3-3 cm-t kihagyva egyenletesen elosztjuk-elkenjük rajta a tepertőkrémet. Először alulról felfelé, azután felülről lefelé – harmadolva – egymásra hajtjuk a tésztalapot (A), majd bal harmadát felhajtjuk a tészta tetejére, jobb harmadát pedig a tészta alá hajtjuk (B). A hajtogatás iránya voltaképpen tetszőleges, de mindig azonos sorrendben történjen, mert különben nem lesz leveles a pogácsánk!

4. A tészát letakarjuk, 30 perc múlva megismételjük a nyújtást (C) és a hajtogatást, összesen négyszer. A tészta egyre nő, mind hólyagosabb lesz a nyújtófa alatt.

5. Két tepsit kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. A maradék 1 tojást villával kissé felverjük. Az utolsó pihentetés után 3 cm vastag lapra-korongra nyújtjuk a tésztát, tetejét késheggyel sűrűn bekockázzuk, és 4-5 cm átmérőjű, lisztbe mártogatott pogácsaszaggatóval, minél kevesebb „szabáshulladékot” hagyva kiszúrjuk (D). (A tésztamaradékot vízszintes irányban összenyomkodjuk, lazán átgurítjuk rajta a nyújtófát, és újra kiszaggatjuk, de ezek a pogácsák már nem lesznek igazán levelesek.)

6. Egymástól tisztes távolságra tepsibe rakosgatjuk a pogácsákat (sülés közben megnőnek, némelyik még dülöngél is!), majd úgy, hogy az oldalukra lehetőleg ne kerüljön, tetejüket megkenjük a tojással (E). Középső bordamagasságon, egymást követően aranybarnára sütjük (20-25 perc), és a tepsiben hagyjuk kihűlni. Frissen az igazi! Mélyhűthető!

Fontos:

– A többször hajtogatott tészta felülete – ha konyharuhával takarjuk le – a művelet végére kissé megszárad-megkérgesedik, ezért jobb, ha nagyobb méretű tálat, fazekat borítunk rá a pihenőidőben.
– A kelt tészták kényesek, érzékenyek a hirtelen jött hideg „fuvallatra”, amely leállítja a kelés folyamatát, így a tészta összeesik. Más dolog, ha eleve alacsony hőmérsékleten, a hűtőszekrényben pihentetjük-kelesztjük a tésztát, de akkor mindvégig ott kell tartani, mert az élesztő ezt a lassúbb ritmust fogja felvenni.
– Ha légkeveréses sütőben, egyszerre sütjük (190 °C-on), tegyünk a sütő aljára egy forró vízzel félig töltött konzervdobozt vagy lábaskát, hogy gőz keletkezhessen, különben kiszárad a tészta!

Tippek:

– A tepertős pogácsa kitűnően viseli a mélyhűtést: teljesen kihűlt, de friss állapotban nejlontasakba vagy fedeles műanyag dobozba zárjuk, és betesszük a gyorsfagyasztó rekeszbe. Felhasználáskor szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, tepsire rakosgatjuk, és néhány perc alatt átforrósítjuk a sütőben – mintha akkor sült volna…
– Időt takaríthatunk meg, ha a tepertőt jó előre megdaráljuk, adagonként kimérjük, és felhasználásig a mélyhűtőben tároljuk. Szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, majd a friss tepertővel azonos módon használjuk.

Italajánlat:

Pezsgő, bor vagy sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

3 óra

Energiatartalom:

101 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 22 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 22 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Avokádókrémes
fánkfalatkák

Gombás táska

Zöldséges rétes

Fűszeres csiga
pizzasütő módra

Szerencsegomba
tojásból

Spenótos papucs

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Pisztáciás
tepertős pogácsa

Sajtos-paprikás
muffin

Tatárbifsztek

Sajtos-sonkás
papucs

Káposztás táska
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: