2017. május 1.
Fülöp napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

A hófehér, tömör-gömbölyded fejű karfiolt találóan kelvirágnak is nevezik, hiszen valóban virágja a növénynek. Szoros rokonságban áll a mediterrán származású, 
a zöld különféle árnyalataiban pompázó, kócos-rendetlen üstökű brokkolival, amely igénytelensége és magas kálciumtartalma folytán hatalmas világkarriert csinált. Nyersen és párolva, salátának, savanyúságnak, felfújtnak, levesnek, köretnek, vagy rakottasnak egyaránt finom.


Fotó: Hemző Károly

Hagymás-répás
karfiolsaláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 600 g karfiol
  • 2 közepes sárgarépa
  • 2 kis fej lilahagyma
  • 1/2 citrom leve
  • 2 szárzeller
  • 1/2 piros húsú paprika
  • 1 babérlevél
  • só, bors
  • Az öntethez:
  • 100 g majonéz
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 dl joghurt
  • 1 kk. porcukor
  • 1 csokor petrezselyem

1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A karfiolt kisebb rózsákra bontjuk, a sárgarépát felkarikázzuk. A lilahagymákat szirmaikkal párhuzamosan vékony gerezdekre szeljük. Az egyiket félretesszük a díszítéshez, a másikat meglocsoljuk a citromlével. A szárzellert vékonyan felkarikázzuk, a paprikát apró kockákra vágjuk.

2. A karfiolt babérlevéllel ízesített, enyhén sós vízben 10 percig főzzük, aztán jéghideg vízbe szedjük, és lecsepegtetjük. Levében majdnem puhára-ropogósra főzzük a sárgarépát (6-8 perc), azt is lehűtjük, lecsepegtetjük, majd lazán összekeverjük a karfiollal, a zellerrel, a paprikával, valamint a leszűrt hagymával. Nem túl mély tálra halmozzuk, végül a félretett hagymagerezdekkel és néhány petrezselyemlevélkével díszítjük.

3. Az öntethez elkeverjük a majonézben az áttört fokhagymát, a bort, a joghurtot, a porcukrot, végül a finomra vágott petrezselymet, ízlés szerint sót és borsot. Csinos tálkába/kancsóba szedjük, és a szépség kedvéért csak az asztalnál, fogyasztáskor öntözzük meg vele a salátát. Fehér húsú, főtt vagy sült hideg szárnyasok, halak mellé kínálhatjuk.

Változatok:

– Az öntethez majonéz helyett 2 dl görög joghurtot és 6-7 ek. extra vergine olívaolajat használunk, elhagyjuk a bort, és 1/2 biocitrom reszelt héjával, valamint átszűrt levével, illetve a többi felsorolt hozzávalóval ízesítjük.
– Készíthetjük fele karfiol-fele brokkoli, illetve ezek mélyhűtött változatából is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

35 perc

Energiatartalom:

326 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zeller-sárgarépa-
alma saláta

Édeskömény-
sárgarépa saláta

Mimóza
tojássaláta

Tarka savanyú-
káposzta-saláta

Lencsesaláta
narancsos öntettel

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Mediterrán krumplisaláta

Mentás
csicseriborsósaláta

Diós-hagymás
céklasaláta

Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta

Kolumbusz-saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: