2017. április 26.
Ervin napja van

FŐZELÉKEK

Bármilyen különös, kedvenc ételeim egyike – sem a nélkülözés évei, sem
a napközi, sem az egyetemi menza nem tudta elvenni tőle a kedvem. Férjem
jó ideig elutasította, mert rossz emlékei fűződtek hozzá, aztán egyszer engedett
az unszolásomnak és megkóstolta az én füstöltlével bolondított változatomat.
Azóta téli ételeim sorában nagy becsben tartom, hiszen rendkívül egészséges, húspótló, ráadásul költségkímélő ételféleség, és elkészítése is egyszerű. Adhatjuk gazdagabb feltéttel is – fasírt, pörkölt, fokhagymás sült hús, virsli illik hozzá.

Fotó: Hemző Károly

Szárazborsófőzelék

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 g (zöld vagy sárga színű) szárazborsó
  • 1 kisebb+2 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10-15 szem feketebors
  • 1 babérlevél
  • 2 ek. olaj
  • 2 ek. rizsliszt
  • 80 g füstölt, húsos szalonna

1. A borsót előző este átválogatjuk, többször cserélt vízben megmossuk, és annyi hideg vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje. Másnap a hagymákat és a fokhagymát meghámozzuk, a fokhagymát és a borsot teatojásba zárunk.

2. Az áztatólében feltesszük főni a borsót. Hozzáadunk 1 kis fej hagymát, a babérlevelet, a teatojást és az olajat, majd félig lefedve, mérsékelt tűzön vajpuhára, szinte péppé főzzük (35-40 perc, kuktában a sípolástól számítva 12-15 perc). Ügyeljünk arra, hogy a fedő ne csússzon rá egészen az edényre, mert mint minden „lisztes” ételféleség, könnyen kifut!

3. A teatojást, a babérlevelet és a hagymát kiemeljük a főzőléből, a hagymát villával pépesre törjük, majd visszatesszük a borsóba. Folyamatosan keverve hozzáadjuk a 2 dl hideg vízben simára kevert rizslisztet, jól összeforraljuk, csak a végén sózzuk, ízlés szerint frissen őrölt borssal illatosítjuk.

4. A szalonnát nagyobb kockákra vágjuk. A maradék 2 nagy fej hagymát vékonyan felkarikázzuk, és a szalonnával együtt aranybarnára pirítjuk, majd a mélytányérokba szedett főzelék tetejére halmozzuk.

Tippek:

Még ízletesebb, ha füstöltlében főzzük meg a borsót vagy levébe belefőzünk 120-150 g paprikás kolbászt.

Kategóriák:

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+12 óra áztatási idő

Energiatartalom:

510 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 13 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 13 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Karalábés-brokkolis
zöldségragu

Spenótfőzelék
bundás bagettel

Karalábéfőzelék
húsgombóccal

Kapros zöldbabfőzelék
pulykapörkölttel

Lencsefőzelék
füstölt oldalassal

Tejszínes
finomfőzelék

Tejfölös-kapros
tökfőzelék

Zöldborsófőzelék
tojással

Illatos paradicsomos
káposzta

Karalábé-retek
főzelék
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: