2017. május 1.
Fülöp napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal

Ha csak a tejszín, a füstölt szalonna és a gomba zamata uralná a mártást,
alig különbözne a finom szaftos húsételekől – amilyen például a jól ismert
bakonyi szelet –, ám a sok hagyma és a mustár teljesen megbolondítja. Egyszerűsége és finomsága folytán kezdőknek is melegen ajánlom, biztos siker!

Fotó: Hemző Károly

Mustáros szűzpecsenye

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 nagy fej hagyma
  • 400 g (barna) sampinyon gomba
  • 100 g bacon vagy füstölt húsos szalonna
  • 2 (összesen 700-750 g) sertésszűzpecsenye
  • 1 ek. vaj/margarin
  • 1 ek. olaj
  • só, bors
  • 1 púpozott ek. ételízesítő
  • 2 púpozott ek. finomliszt
  • 2,5 dl tejszín
  • 2 ek. enyhén csípős mustár
  • 4-5 szál petrezselyem

1. A hagymákat meghámozzuk, félbevágjuk, felkarikázzuk. A gombát megtisztítjuk és felszeleteljük, a szalonnát vékony csíkokra vágjuk. A szűzpecsenyék ezüstös hártyáját lefejtjük, elkeskenyedő végüket (hogy formásabbak legyenek) leválasztjuk, a 2 húsdarabot 4 részre vágjuk.

2. A vajat/margarint és az olajat serpenyőben felforrósítjuk, beletesszük a húsdarabokat és a leválasztott „farkincákat”, élénk tűzön körbepirítjuk-megkapatjuk őket, aztán áttesszük egy csinos sütőedénybe, meghintjük sóval és néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal.

3. A mártáshoz a pecsenyealjban ropogósra sütjük a szalonnát. Rádobjuk a hagymát, 2 perc múlva a gombát, további 3 percig együtt pirítjuk, aztán hozzáadjuk az ételízesítőt, felengedjük 2 dl vízzel, és félrebillentett fedő alatt, mérsékelt tűzön 10 percig pároljuk. Megszórjuk és összekeverjük a liszttel, hozzáöntjük a tejszínt, a mustárral, sóval és borssal ízesítjük, szelíd tűzön 3-4 percig forraljuk.

4. A hús tetejére és köré szedjük a mártást, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Tálalás előtt néhány percet pihentetjük, végül megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel, és petrezselyem- vagy egyéb zöldfűszerbóbitákkal díszítve kínáljuk. Rozmaringos-fokhagymás tört krumpli, szerecsendióval illatosított krumplipüré, krokett, párolt rizs illik hozzá.

Tippek:

Liszt helyett sűríthetjük a rendkívül kényelmes és gyors, aprócska „kukacok” formájában kapható ételsűrítő granulátummal is (4 ek. kell belőle), amelyet a végén adunk a mártáshoz, és éppen csak sűrűsödésig forrósítjuk vele.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

628 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 24 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 24 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Karalábé-retek-
alma saláta

Gazdag rizssaláta
tojással

Majonézes
tojássaláta

Krumplisaláta
túrókrémmel

Spenótkrémmel
töltött tojás

Almás-zöldséges
heringsaláta

Mimóza
tojássaláta

Spenótos-
tojásos rétes

Sajtkrémes
mártogató

Sonkás és
sajtos roló

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Avokádókrém
paprikaladikban
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: