2017. április 27.
Zita napja van

HÚSÉTELEK > Pulykahússal

Jellegzetesen regionális, venetói, pontosabban velencei étel, amely eredetileg borjúmájból készül, de bármely szárnyasmájjal is remek. Ha jól megnézzük – és eltekintünk a pirospaprikától –, bizony nem sokban különbözik a magyaros resztelt májtól, ez viszont arra enged következtetni, hogy az étel osztrák közvetítéssel jutott az olasz konyhából a magyarba – vagy fordítva. A polentaköret tipikusan lombard adalék. Aki netán Velencébe ruccan a karneválra, bátran kóstolja meg, nem fogja csalódás érni!

Fotó: Hemző Károly

Velencei pulykamáj
polentával
Eredeti neve: Fegato alla veneziana

Hozzávalók 4 személyre:

  • 7,5 dl víz
  • só, bors
  • 200 g kukoricadara
  • 10+30+20 g vaj/margarin
  • 500 g pulyka-/pecsenyeliba- vagy borjúmáj
  • 2 nagy fej (300 g) hagyma
  • 12 kisebb, friss zsályalevél
  • 2+3 ek. (classico) olívaolaj
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 2-3 szál petrezselyem
  • 1 paradicsom a díszítéshez
A
B
C
D
E
F

1. Először a polentát (azaz a puliszkát) készítjük el, mert hűlnie kell: a vizet felforraljuk, beleszórunk 1 csapott ek. sót, majd a kukoricadarát, és mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve 10-12 percig, krémsűrűségűre főzzük. Ízlés szerint utánasózzuk, frissen őrölt borssal fűszerezzük, majd belekeverünk-olvasztunk 10 g vajat/margarint, és fedő alatt 8-10 percig pihentetjük-puffasztjuk.

2. Egy kb. 1 liter űrtartalmú őzgerinc vagy gyümölcskenyérformát kiöblítünk hideg vízzel és kibélelünk folpackkal. Beleszedjük-nyomkodjuk a polentát (A), majd visszahajtjuk a tetejére a fóliaszéleket, és derékig hideg vízfürdőbe állítva (bele ne folyjon a víz!) teljesen kihűtjük.

3. Közben a májat leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük, gondosan eltávolítjuk róla-belőle a hártyákat és az inakat (B), majd nagyságuktól függően félbe-negyedbe vágjuk (a borjúmájat 2 cm széles csíkokra szeljük). A hagymákat meghámozzuk. A zsályaleveleket leöblítjük, felitatjuk róluk a vizet. A teljesen kihűlt polentahasábot vágólapra borítjuk, leemeljük róla a formát és a fóliát, aztán 1,5-2 cm vastagon felszeleteljük (C).

4. Nagyobb teflonserpenyőben felforrósítunk 2 ek. olívaolajat, ropogósra pirítjuk benne a zsályaleveleket, majd papírkendőre szedjük őket. Az illatos olajban átforgatjuk-sütjük a polentaszeletek egy részét (kb. felét) (D), papírkendőre szedve felitatjuk róluk a zsiradékot, és alufólia alatt melegen tartjuk, amíg a maradékot is átforrósítjuk.

5. Egy másik serpenyőben felhevítünk 3 ek. olívaolajat és 30 g vajat/margarint, uborkagyaluval egyenesen beleszeleteljük-karikázzuk a két hagymát (E), és mérsékelt tűzön üvegesre fonnyasztjuk. Ezután erős tűzre kapcsolunk, a hagymára dobjuk a májdarabokat, 3 percig pirítjuk, majd két kanállal óvatosan megfordítjuk őket (F), és a másik oldalukat is 3 percig sütjük.

6. Alájuk öntjük a bort, megszórjuk frissen őrölt borssal, jól összeforraljuk, ízlés szerint sózzuk, végül a mártásba olvasztjuk-keverjük a maradék 20 g vajat/margarint, de ezzel már nem forraljuk tovább. A májat a hagymás mártással együtt nem túl mély tálra halmozzuk, köré csinosítjuk a polentaszeletkéket, tetejüket megszórjuk a ropogós zsályalevelekkel, a májat pedig finomra vágott petrezselyemmel és paradicsomgerezdekkel díszítve azonnal tálaljuk. Frissen az igazi!

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

50 perc
+1 óra hűlési idő

Energiatartalom:

599 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tonhalas
krumplisaláta

Túrós zöldségtorta

Spenótos
omlett-tekercs

Hideg pulykasült
mediterrán salátával

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Spenótos-
tojásos rétes

Tonhalas-rukolás
pulykarolád – hideg

Illatos hússal
töltött cukkini

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Sárgarépás-
tojásos szendvics
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: