2017. november 23.
Kelemen napja van

KÖRETEK > Zöldségköretek


Fotó: Hemző Károly

Zsályás-fokhagymás
sütőtöktallér

Hozzávalók 4 személyre:

  • 600 g sütőtök (sonkatök) „nyele”
  • 4-6 gerezd fokhagyma
  • 4 zsályalevél + a díszítéshez
  • 4 ek. olaj
  • 1/4 cseresznyepaprika
  • só, bors

1. A sütőtököt megmossuk, szárazra töröljük, „nyelét”, azaz a vékonyabb felét leválasztjuk a dundibb részéről (ebből kitűnő levest, pürét stb. készíthetünk), aztán burgonyahámozóval lehántjuk a héját, és kb. 1/2 cm vastag korongokra-tallérokra szeleteljük. A fokhagymagerezdeket meghámozzuk, tenyérrel vagy húsverővel kissé ellapítjuk. A zsályaleveleket leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet.

2. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olaj felét, beledobjuk a fokhagymagerezdeket, az eltördelt cseresznyepaprikát és 4-5 zsályalevelet, majd egy sorban, egymás mellé beleteszünk 6-8 töktallért. Mindkét oldalukat 2-2 percig sütjük – a fokhagymagerezdeket és a zsályát mindig a töktallérok tetejére tesszük, hogy meg ne égjenek!

3. Papírkendőre terítjük, meghintjük a tetejüket sóval és frissen őrölt borssal, majd fedővel vagy alufóliával betakarva melegen tartjuk, amíg a maradék olaj felhasználásával megsütjük a többi töktallért is. Kissé egymásra csúsztatva tálra rendezzük, és a sült fokhagymával, zsályalevelekkel díszítjük. Frissen sült szárnyas-, sertéshús mellé köretként kínálhatjuk, de petrezselymes rizzsel vagy szerecsendióval illatosított burgonyapürével kitűnő egytálétel válik belőle.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc

Energiatartalom:

170 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sült zöldség
paprikapestóval

Padlizsán
pizzasütő módra

Babos zöldségragu
polentával

Tésztával töltött
padlizsán

Krémsajtos-
olívás papucs

Töltött paradicsom
szicíliai módra

Spenótkrémmel
töltött tojás

Lencsés-
spenótos rizottó

Krumplis
cukkinicsónakok

Spenótos-
tojásos rétes

Krumplipüré-
sütőtök köret

Zöldbabcsokor
paprikával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: