2018. január 21.
Ágnes napja van

ITALOK > Meleg italok


Fotó: Hemző Károly

Narancsos-illatos és
fűszeres-brandys kávé

Hozzávalók 4 csészéhez:

  • A narancsos-illatos kávéhoz:
  • 2 narancs
  • 8 ek. mandulalikőr (pl. Amaretto)
  • 4 dl frissen főtt, erős kávé
  • 2 dl víz
  • kisujjnyi fahéj
  • 4 szegfűszeg
  • 2 db (vagy 1/4 kk. őrölt) szerecsendióvirág
  • 40 g barnacukor
  • 1 dl tejszín
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • A fűszeres-brandys kávéhoz:
  • 4 dl frissen főtt, erős kávé
  • 100 g kristálycukor
  • 1/4 kk. őrölt kardamom
  • 2,5 dl víz
  • 1 dl tejszín
  • 6 cl (6 nagy evőkanál) brandy
  • 2 kk. csokoládéforgács

1. A narancsos-illatos kávéhoz: a narancsokat forró folyó víz alatt gondosan megmossuk, az egyiket hajszálvékonyan meghámozzuk, héját gyufaszálnyi csíkokra szeljük, a másik narancsot 4 gerezdre vágjuk. A mandulalikőrt mélytányérba öntjük, beleforgatjuk a narancsgerezdeket, és 15-20 percig érleljük. Közben a kávét és a vizet lábaskába öntjük, hozzádjuk a fahéjat, a szegfűszeget, a szerecsendióvirágot és a barnacukrot, éppen csak felforraljuk, majd fedő alatt 10 percig állni hagyjuk. 4 pohár aljára helyezzük a narancsgerezdeket; a pácot, azaz a mandulalikőrt a kávéhoz adjuk, felforrósítjuk, végül a narancs tetejére szűrjük. A tejszínt kemény habbá verjük a vaníliás cukorral, a kávé tetejére púpozzuk, és azonnal tálaljuk.

2. A fűszeres-brandys kávéhoz: lábaskában összeforraljuk a kávét, a cukrot, a kardamomot és a vizet, lehúzzuk a tűzről, fedő alatt 20 percig pihentetjük. A tejszínt kemény habbá verjük. A kávét újólag felforrósítjuk, hozzáadjuk a brandyt, 4 pohárba öntjük, tetejét az arányosan elosztott tejszínhabbal és csokoládéforgáccsal díszítjük.

Tippek:

Kardamomot és szerecsendióvirágot delikatesz-üzletekben (pl. Ázsia-boltokban) vásárolhatunk. Őrölt állapotban jó hasznukat vesszük a sütésnél, sőt egzotikus ételek készítésénél is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc
italonként

Energiatartalom:

167 kcal/csésze

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Grépfrút-dió-
póré saláta

Ráksaláta
narancskehelyben

Spenótos-
tojásos rétes

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Fasírtmuffin

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Grépfrútos-brokkolis
csirkesaláta

Túrós zöldségtorta

Tonhalas
krumplisaláta

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Spenótos
omlett-tekercs

Szicíliai olívás
narancssaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: