2017. június 29.
Péter, Pál napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

Európa egyik legnagyobb narancsligetében október végén-november elején kezdődik a mandarin- és narancsszüret, de egészen tavaszig tart a szezonjuk.
Ez a pikáns, kissé csípős, helyi specialitásnak számító saláta különösen finom,
ha a sehol másutt, csak a Szicíliában termő, kékesvörös húsú, kárminlevű vérnarancsból készítjük. Jól harmonizál egyben vagy hirtelen sült, erősen fűszerezett sertéshúsokkal, de ünnepi hidegbüfé részeként is remek.


Fotó: Hemző Károly

Szicíliai olívás
narancssaláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 közepes vagy 4 nagyobb narancs
  • néhány salátalevél
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 16-20 szem fekete olívabogyó
  • 1/2 citrom leve
  • 1/2 kk. őrölt fehér mustármag
  • só, bors
  • cayenne-i bors vagy chilipor
  • 4 ek. (extra vergine) olívaolaj

1. A narancsokat forró, folyó víz alatt alaposan megmossuk-megsikáljuk. 1 narancs héját mélyebb tálkába reszeljük. Az összes narancsot vastagon, hogy fehér bundájukból a legcsekélyebb se maradjon rajtuk, meghámozzuk, kifilézzük, azaz a gerezdeket elválasztó hártyák közül kivágjuk a narancshúst – a leeső héjakból és a filézés után megmaradó „hártyavázból” kinyomjuk a narancslét, felfogjuk. Körkörösen egymásra csúsztatva lapos tálra rendezzük a narancsgerezdeket.

2. A salátaleveleket megmossuk, szárazra lapogatjuk. A hagymát megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk. Az olívabogyókat lecsepegtetjük, és a hagymakarikákkal együtt a narancs tetejére szórjuk.

3. Az öntethez a reszelt narancshéjhoz szűrjük a felfogott narancslét, hozzáadjuk a citromlét, a mustármagot, ízlés szerint sót, frissen őrölt borsot, 1-2 csipet cayenne-i borsot, alaposan elkeverjük, végül kézi habverővel cseppenként beledolgozzuk az olívaolajat. Meglocsoljuk vele a saláta tetejét, és a salátalevelekkel, apró chilipaprikákkal vidámítva tálaljuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc

Energiatartalom:

203 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Téli
vitaminsaláta

Édeskömény-
sárgarépa saláta

Lencsesaláta
narancsos öntettel

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Marinált zöldségek

Bécsi
krumplisaláta

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta

Almás-narancsos
céklasaláta

Paradicsomos-
rokfortos cukkinisaláta

Ráksaláta
narancskehelyben

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Tonhalas
krumplisaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: