2017. október 18.
Lukács napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok


Fotó: Elendel

Sonkás-pórés
rakott kenyér

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagy vagy 2 közepes fej hagyma
  • 2 karcsú szál póréhagyma (kb. 500 g)
  • 100 g edami sajt
  • 2 ek. olaj + a tálhoz
  • 1 ek. zöldséges ételízesítő
  • 1 púpoztt ek. finomliszt
  • 2 dl tej
  • só, bors
  • 8 nagyobb szelet rozs- vagy sokmagos kenyér
  • 8 nagyobb szelet főtt, füstölt sonka vagy sovány tarja
  • 2 ek. tisztított napraforgómag
  • 1/2 piros húsú paprika

1. A sütőt előmelegítjük 200 ° C-ra. A hagymát és a pórét megtisztítjuk, a hagymát finomra, a pórét nem túl vastag karikákra vágjuk. A sajtot megreszeljük.

2. Nagyobb serpenyőben felforrósítunk 2 ek. olajat, rádobjuk a hagymát és a pórét, hozzáadjuk az ételízesítőt, majd mérsékelt tűzön, félig lefedve 5 percig fonnyasztjuk. Meghintjük a liszttel, felöntjük a tejjel, valamint ½ liter vízzel, és még 5 percig forraljuk-sűrítjük. Beleolvasztjuk a sajt 2/3-át, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

3. Nagyobb, csinos tűzálló tálat vékonyan kikenünk olajjal. Minden szelet kenyérre 1-1 sonka- vagy tarjaszeletet fektetünk úgy, hogy a szélek szabadon maradjanak. Kissé egymásra csúsztatva a tálba sorakoztatjuk a sonkás kenyérszeleteket, köréjük-közéjük szedjük a sajtos hagymamártást, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és a forró sütőben 20 percig sütjük.

4. Közben felforrósított serpenyőben, zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk a napraforgómagot, és azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen. Kivesszük a rakottast a sütőből, 5 percet pihentetjük (tűzforró a belseje!), megszórjuk a napraforgómaggal, valamint az apró kockákra vágott paprikával, és melegen tálaljuk. Egyszerű, kiadós, kitűnő vendégváró!

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

50 perc

Energiatartalom:

490 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Hagymás krumpli
snidlinges tejföllel

Húsos
lilahagymatorta

Almás-besameles
káposztatorta

Tavaszi vegyes saláta
korallöntettel

Gazdag rizssaláta
tojással

Gazdag
tavaszi saláta

Majonézes
tojássaláta

Tejszínes
sóskaleves

Karalábé-retek-
alma saláta

Krumplisaláta
túrókrémmel

Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta

Rántott karalábé
zöldmártással
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: