2017. augusztus 22.
Menyhért napja van

KÖRETEK > Zöldségköretek

Ki ne vonzódna az olyan ételekhez, amelyeket egy időre bátran magára hagyhat
a sütőben? Ez itt éppen ilyen: önmagában hústalan egytálétel, de hirtelen-
sültek, egyben sült húsok (például fokhagymás-köményes sertéssült) pompás
körete is lehet.

Fotó: Elendel

Sült zöldség
paprikapestóval

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 g sütőtök (sonkatök)
  • 300 g sárgarépa
  • 2 nagy fej lilahagyma
  • 1 karcsú póréhagyma
  • 1-1 piros és sárga húsú paprika
  • 500 g krumpli
  • 10-15 zsályalevél
  • 4-5 szál friss / 2 kk. szárított kakukkfű
  • 3-4 szál petrezselyem
  • 5 ek. (classico) olívaolaj
  • A paprikapestóhoz:
  • 1 üveg marinált paradicsompaprika (650-680 g)
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 chilipaprika
  • 80 g hámozott mandula
  • 1/2 kk. őrölt köménymag
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 2 ek. (extra vergine) olívaolaj
  • 2-3 ek. citromlé
  • só, bors

1.sütőtököt, a sárgarépákat és a lilahagymákat meghámozzuk, a póréhagymát és a színes paprikákat megtisztítjuk, megmossuk. A sütőtök magjait eltávolítjuk, húsát kisujjnyi hasábokra aprítjuk. A sárgarépákat és a póréhagymát kb. 1 cm vastag, rézsútos karikákra, a lilahagymákat karcsú gerezdekre, a színes paprikákat nagyobb kockákra vágjuk. A krumplit gondosan megmossuk, héjastól félbevágjuk vagy elnegyedeljük.

2. A zöldfűszereket leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, leveleiket lecsipkedjük, néhányat félreteszünk a díszítéshez, a többit finomra vágjuk, és összekeverjük az olajjal.

3. A zöldségeket és a krumplit zománcos tepsibe vagy nagyobb-mélyebb sütőformába terítjük. Meglocsoljuk a fűszeres olajjal, kissé megsózzuk, lazán összekeverjük, és 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 1 órán át sütjük, 15-20 percenként kíméletesen megkeverjük.

4. Közben elkészítjük a paprikapestót: a marinált paprikát leszűrjük, lecsepegtetjük. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, nagyjából felaprózzuk. A chilipaprikát kettévágjuk, a kívánt csípősség mértékében eltávolítjuk, illetve meghagyjuk a belsejében lévő ereket-magokat, és felkarikázzuk. Valamennyit turmixpohárba tesszük, hozzáadjuk a mandulát, a köménymagot, a fahéjat, az olajat és citromlét, botmixerrel finom péppé pörgetjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, csinos tálkába szedjük.

5. A zöldséget nem túl mély tálba terítjük-púpozzuk, tetejét megszórjuk a félretett zöldfűszerekkel, és a mártás kíséretében tálaljuk. Friss kenyér illik hozzá.

Változatok:

– Bármilyen szezonális zöldséggel (cékla, cukkini, gomba, padlizsán, karalábé, zellerszár, ami éppen van) gazdagíthatjuk.
– A sütési idő lejárta előtt 15 perccel megszórhatjuk a tetejét szezámmaggal.
– Paprikapesto helyett kínálhatunk hozzá szelídebb ízhatású, hagymával, fokhagymával, snidlinggel és egyéb tetszőleges zöldfűszerekkel ízesített joghurtöntetet is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

384 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Brokkolis
csirkegaluskaleves

Zöldbabcsokor
paprikával

Tésztával töltött
padlizsán

Sajtkrémmel töltött
zellerszárak

Grépfrút-dió-
póré saláta

Spenótos-
tojásos rétes

Babos zöldségragu
polentával

Krumplipüré-
sütőtök köret

Padlizsán
pizzasütő módra

Tonhalas brokkolisaláta

Marinált zöldségek

Almás-gombás
rakott krumpli
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: