2017. október 19.
Nándor napja van

KÖRETEK > Zöldségköretek

Ki ne vonzódna az olyan ételekhez, amelyeket egy időre bátran magára hagyhat
a sütőben? Ez itt éppen ilyen: önmagában hústalan egytálétel, de hirtelen-
sültek, egyben sült húsok (például fokhagymás-köményes sertéssült) pompás
körete is lehet.

Fotó: Elendel

Sült zöldség
paprikapestóval

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 g sütőtök (sonkatök)
  • 300 g sárgarépa
  • 2 nagy fej lilahagyma
  • 1 karcsú póréhagyma
  • 1-1 piros és sárga húsú paprika
  • 500 g krumpli
  • 10-15 zsályalevél
  • 4-5 szál friss / 2 kk. szárított kakukkfű
  • 3-4 szál petrezselyem
  • 5 ek. (classico) olívaolaj
  • A paprikapestóhoz:
  • 1 üveg marinált paradicsompaprika (650-680 g)
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 chilipaprika
  • 80 g hámozott mandula
  • 1/2 kk. őrölt köménymag
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 2 ek. (extra vergine) olívaolaj
  • 2-3 ek. citromlé
  • só, bors

1.sütőtököt, a sárgarépákat és a lilahagymákat meghámozzuk, a póréhagymát és a színes paprikákat megtisztítjuk, megmossuk. A sütőtök magjait eltávolítjuk, húsát kisujjnyi hasábokra aprítjuk. A sárgarépákat és a póréhagymát kb. 1 cm vastag, rézsútos karikákra, a lilahagymákat karcsú gerezdekre, a színes paprikákat nagyobb kockákra vágjuk. A krumplit gondosan megmossuk, héjastól félbevágjuk vagy elnegyedeljük.

2. A zöldfűszereket leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, leveleiket lecsipkedjük, néhányat félreteszünk a díszítéshez, a többit finomra vágjuk, és összekeverjük az olajjal.

3. A zöldségeket és a krumplit zománcos tepsibe vagy nagyobb-mélyebb sütőformába terítjük. Meglocsoljuk a fűszeres olajjal, kissé megsózzuk, lazán összekeverjük, és 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 1 órán át sütjük, 15-20 percenként kíméletesen megkeverjük.

4. Közben elkészítjük a paprikapestót: a marinált paprikát leszűrjük, lecsepegtetjük. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, nagyjából felaprózzuk. A chilipaprikát kettévágjuk, a kívánt csípősség mértékében eltávolítjuk, illetve meghagyjuk a belsejében lévő ereket-magokat, és felkarikázzuk. Valamennyit turmixpohárba tesszük, hozzáadjuk a mandulát, a köménymagot, a fahéjat, az olajat és citromlét, botmixerrel finom péppé pörgetjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, csinos tálkába szedjük.

5. A zöldséget nem túl mély tálba terítjük-púpozzuk, tetejét megszórjuk a félretett zöldfűszerekkel, és a mártás kíséretében tálaljuk. Friss kenyér illik hozzá.

Változatok:

– Bármilyen szezonális zöldséggel (cékla, cukkini, gomba, padlizsán, karalábé, zellerszár, ami éppen van) gazdagíthatjuk.
– A sütési idő lejárta előtt 15 perccel megszórhatjuk a tetejét szezámmaggal.
– Paprikapesto helyett kínálhatunk hozzá szelídebb ízhatású, hagymával, fokhagymával, snidlinggel és egyéb tetszőleges zöldfűszerekkel ízesített joghurtöntetet is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

384 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tonhalas
krumplisaláta

Marinált zöldségek

Töltött paradicsom
szicíliai módra

Padlizsán
pizzasütő módra

Tésztával töltött
padlizsán

Almás-gombás
rakott krumpli

Almás-besameles
káposztatorta

Tonhalas brokkolisaláta

Mediterrán káposztaleves
sajtgaluskával

Sajtkrémmel töltött
zellerszárak

Spenótos-
tojásos rétes

Brokkolis
csirkegaluskaleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: