2017. november 23.
Kelemen napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok

Igazi jókedvre derít ez az édes-citromos, banánnal és málnával illatozó, habkönnyű desszert, amelynek elkészítése gyors és egyszerű, már-már elronthatatlan. Ráadásul olyan finom, hogy jeles alkalmakra is bátran készíthetjük-kínálhatjuk.

Fotó: Hemző Károly

Banánkrémhasáb

Hozzávalók 10 szelethez:

  • 4 zselatinlap (kb. 7 g)
  • 4 tojássárgája
  • 2 tojás
  • 100 g kristálycukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 8 ek. rum vagy banánlikőr
  • 4 nagyobb (400 g tisztított)) banán
  • 2 közepes citrom
  • 2,5 dl tejszín
  • 2 ek. kakaópor
  • 300 g málna (mélyhűtött)
  • néhány mentabóbita
  • 200 g málnazselé
A
B
C
D
E
F
G
H
I

1. Beáztatjuk a zselatinlapokat 5 dl hideg vízbe. A tojássárgákat, a tojásokat, a cukrot, a vaníliás cukrot és a rumot/likőrt gőz fölött sűrű krémmé keverjük. Lehúzzuk a tűzről, azonnal hozzáadjuk a jól kinyomkodott zselatinlapokat (A), és olvadásig keverjük benne. A tálat hideg vízbe állítjuk, gyakran megkeverve kihűtjük a krémet (megdermednie nem szabad!).

2. A banánokat meghámozzuk, megmérjük, majd felkarikázzuk, és meglocsoljuk a citromok átszűrt levével (B). Turmixpohárba szedjük, botmixerrel péppé zúzzuk. A tejszínt kemény habbá verjük, három részre osztjuk: egyharmadát lazán összedolgozzuk a banánpéppel (C), egyharmadát a tojáskrémmel (D), amelyet aztán a banánhabhoz adunk (E), végül több részletben, kíméletesen beleforgatjuk a maradék tejszínhabot (F).

3. Hideg vízzel kiöblítünk, majd folpackkal kibélelünk egy kb. 1,2 literes őzgerincformát úgy, hogy a fólia két vége és a szélek jócskán túllógjanak a forma szegélyén. Belesimítjuk a banánhabkrémet (G), alját szelíden az asztallaphoz ütögetjük, hogy a massza mindenütt egyenletesen kitöltse, majd visszahajtjuk a krémre a fóliaszéleket (H), és legalább 6 órára betesszük a hűtőszekrénybe.

4. Tálalás előtt a málnát lapos tálra szórjuk, és szobahőmérsékleten hagyjuk majdnem teljesen felengedni. Hosszúkás tálra/tálcára borítjuk a krémhasábot, leemeljük róla a formát és a fóliát, majd 10 vastagabb (kettős) szeletre vágjuk. Tetejét vastagon beszórjuk a kakaóval (I), csak ezután bontjuk szeletekre, (így elkerülhető, hogy szeletelés közben a késre kerülő kakaó összemaszatolja a krém vágott felületét), végül málnaszemekkel és mentabóbitákkal díszítve kínáljuk. A maradék málnát és a felforrósított málnazselét külön tálkákban kínáljuk hozzá.

Változatok:

Készíthetjük úgy is, hogy a krémet 8 db, kb. 1,25 dl űrtartalmú, hideg vízzel kiöblített, sima falú fémformába simítjuk, majd a hűtőszekrényben hagyjuk megdermedni (legalább 6 óra). Tálaláskor 8 karika ananászbefőttet jól lecsepegtetünk és kistányérokra fektetünk. A formákat egy pillanatra forró vízbe mártjuk, és az ananászkarikák közepére borítjuk belőlük a krémet. Tetejüket megszórjuk banánchipsszel, és csokoládéöntettel kínáljuk.

Italajánlat:

Pezsgő, édeskés desszertbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc
+ 6 óra hűlési idő

Energiatartalom:

262 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 13 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 13 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos papucs

Ráksaláta
narancskehelyben

Spenótkrémmel
töltött tojás

Tavaszi
zöld leves

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Tojás tormás-
krémsajtos
tésztafészekben

Sárgarépa-krémleves
brokkoligaluskával

Mimóza
tojássaláta

Spenótos
töltött burgonya

Ringlis
töltött tojás

Gazdag rizssaláta
tojással

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: