2018. július 19.
Emília napja van

SÜTEMÉNYEK > Olajban sültek, fánkok

A klasszikusnak mondható, középen baracklekvárral töltött úgynevezett „szalagos fánk” csak egy a rendkívül kiterjedt család tagjai közül. Világszerte különösen népszerűek a gyorsan, kelesztés-pihentetés nélkül készíthető forgács-, más néven csörögefánkok, mint ez a szokványostól eltérő, mindössze falatnyi fánkrózsa, amely nemcsak finom, de pompás-mutatós vendégváró is.


Fotó: Hemző Károly

Rózsafánk

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:

  • 50 g vaj/margarin
  • 2 tojás + 2 tojássárgája
  • 1 ek. tejföl vagy tejszín
  • 2 ek. rum
  • 1 csipet só
  • 300 g finomliszt
  • 50 g porcukor
  • 1 tojásfehérje
  • olaj a sütéshez (1,2-1,5 liter)
  • vaníliás porcukor a szóráshoz
A
B
C
D
E
F

1. A vajat/margarint felolvasztjuk, hagyjuk langyosra hűlni. A tojásokat és a tojássárgákat elkeverjük a tejföllel, rummal (A) és sóval.

2. A lisztet és a porcukrot tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojásos tejfölt (B), majd az olvasztott vajat/margarint, fakanállal összekeverjük, végül munkalapra szedjük, és lazán összegyúrjuk.

3. Pihentetés nélkül, lisztezett munkalapon 3 mm vékonyra kinyújtjuk, és 3 különböző átmérőjű (3-4-5 cm-es) pogácsaszaggatóval azonos számú korongokat szúrunk ki belőle (C).

4. Az egyes korongok szegélyét 5-6 helyen, 1 cm mélyen bevágjuk (D), a két alsó közepét megkenjük egy-egy pötty tojásfehérjével. Kissé elforgatva, hogy a bevágások ne kerüljenek mindenütt egymás fölé, egymásra fektetünk 3-3 eltérő átmérőjű korongot, a közepüket pedig fakanálnyéllel le- és benyomjuk (E).

5. Nagyobb lábasban vagy serpenyőben felforrósítunk háromujjnyi zsiradékot. Mérsékeljük a tüzet, a kisebb koronggal lefelé óvatosan beleteszünk 6-8 fánkocskát (F) – ne többet, mert nagyon gyorsan sülnek, és jócskán megnőnek-kinyílnak. Mindkét oldalukon aranybarnára sütjük őket (mindössze 2-2 perc!), papírkendőre emelve felitatjuk róluk az olajat.

6. Tetejüket megszórjuk vaníliás porcukorral, a „rózsakelyhekbe” 1-1 kanálka savanykás-illatos, például eper-, áfonya-, ribizli- vagy málnalekvárt púpozunk. Frissen az igazi, de még másnap is fogyasztható.

Fontos:

Miért kell a tésztájába a rum?
Mert sülés közben kevésbé szívja meg magát zsiradékkal.

Mikor megfelelő az olaj hőfoka?
Ha 1 csipet sót vagy egy darabka nyers tésztát beledobva, illetve egy fakanál nyelét belemerítve szelíden sisteregni kezd, és apró buborékokat vet.

Milyen hőfokon süssük a fánkot?
Forró olajban kezdjük, majd mérsékelt tűzre kapcsolunk, hogy a tészta belseje is átsülhessen (a kelt tésztából készült fánkokat félideig még le is fedjük).

Miért habzik sütés közben az olaj?
Mert hirtelen lehűlt, ugyanis túl sok tésztát tettünk bele egyszerre. Úgy javíthatunk rajta, hogy kiszedegetjük belőle fánkokat, és újraforrósítjuk.

Tippek:

Sülés közben dundira felfújódó párnafánkot is szabhatunk a kinyújtott tésztából: derelyevágóval előbb 3 cm széles csíkokra, majd 5 cm oldalhosszúságú rombuszokra vágjuk, a többi ugyanaz.

Italajánlat:

Pezsgő, desszertbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

88 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tonhalas
krumplisaláta

Zöldbabcsokor
paprikával

Krémsajtos-
olívás papucs

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Túrós zöldségtorta

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Illatos hússal
töltött cukkini

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta

Spenótkrémmel
töltött tojás
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: