HÚSÉTELEK > Csirkehússal

Fotó: Elendel
Csirkemell kakukkfüves-
narancsos zöldségkörettel
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 csirkemellfilé (150-180 g/db)
- 1 csapott ek. szárnyasfűszersó
- 4 ek. olaj
- 4 közepes sárgarépa
- 2 közepes petrezselyemgyökér
- 1 szál karcsú póréhagyma
- 2 közepes karalábé
- só, bors
- 1 dl száraz fehérbor
- 2-3 kk. ételízesítő
- 4 kisebb ág friss vagy 2 kk. szárított kakukkfű
- 1,5 dl rostos narancslé
- néhány petrezselyembóbita
1. A csirkemelleket leöblítjük, papírkendővel felitatjuk róluk a vizet, és fedeles műanyag dobozba vagy üvegtálba fektetjük. Mindkét oldalukat meghintjük fűszersóval, meglocsoljuk az olajjal, majd lefedjük, és a hűtőszekrényben legalább 1 órán (akár egy éjszakán) át pácoljuk. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, a répaféléket és a pórét vastagabb karikákra, a karalábét nagyobb kockákra-darabokra vágjuk.
2. Nagyobb serpenyőbe öntjük a hús alól a pácolajat, felforrósítjuk. Beletesszük a csirkemelleket, mindkét oldalukat kissé megkapatjuk (3+3 perc). Meghintjük kevés sóval és frissen őrölt borssal, felöntjük a borral, majd fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára pároljuk (10 perc).
3. A csirkemelleket vágódeszkára emeljük, alufóliával letakarva melegen tartjuk. A pecsenyealjba dobjuk a pórét, 2 percig fonnyasztjuk, aztán hozzákeverjük a többi zöldséget is. Az ételízesítővel, néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal, valamint a leöblített, szárukról lecsipkedett kakukkfűlevélkékkel fűszerezve 5 percig pároljuk. Felöntjük a narancslével, és továbbra is fedő alatt, 5-8 percig puhára pároljuk (ne főjön túl, mert úgy nem gusztusos!), szükség szerint utánasózzuk.
4. Nem túl vékonyan, kissé rézsútosan felszeleteljük a csirkemelleket, lapos tálra rendezzük. Melléjük-köréjük szedjük a zöldséget, néhány petrezselyembóbitával díszítjük, és szerecsendióval illatosított, piros paprikakockákkal vidámított krumplipüré kíséretében tálaljuk.
Tippek:
– A zöldségekhez adhatunk 1-2 szál felkarikázott szárzellert is.
– Ha túl leveses a zöldség, kevés (rizs)liszttel megszórjuk, és éppen csak enyhe sűrűsödésig főzzük.
– A kis filédarabokat előzőleg leválaszthatjuk a mellekről, így azok egyenletesebben sülnek meg, és szebben lehet majd szeletelni őket.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé