2018. november 18.
Jenő napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal

Az aszalt szilva édes-savanykás zamata kellemesen egészíti ki
a sertéshús markás ízét, amelyet még érdekesebbé tesz a füstölt
szalonna és a zsálya jellegzetes aromája.


Fotó: Hemző Károly

Aszalt szilvás
sertésrolád

Hozzávalók 4 személyre:

  • 250 g kimagozott aszalt szilva
  • 8 szelet bacon vagy füstölt szalonna
  • 1 ek. olaj
  • 4 vékony szelet sertéscomb (600 g)
  • só, bors
  • 4 friss vagy 2 kk. szárított zsályalevél
  • 2 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 dl testes vörösbor
  • 4-8 felezett körtebefőtt
  • 4 közepes kivi
A
B
C
D

1. Az aszalt szilvákat forró vízzel leöblítjük, 8 nagyobb szemet betekerünk 1-1 szelet baconbe, és fogvájóval megtűzzük (A). Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a szilvás szalonnatekercseket, és mérsékelt tűzön, körbepirítjuk (B). Kivesszük őket a serpenyőből, hagyjuk kihűlni, majd kihuzigáljuk belőlük a fogvájókat.

2. A hússzeleteket leöblítjük, papírkendővel szárazra töröljük, és vágódeszkára fektetjük. Folpackkal letekarva (a rostok épségének megőrzése céljából) szelíden kiverjük-elvékonyítjuk őket (C). Mindegyik közepére 1-1 megmosott, friss zsályalevelet helyezünk (vagy 1-1 nagyobb csipet szárított zsályát szórunk), belegöngyölünk 2-2 szalonnás szilvát (D), fogvájóval megtűzzük, végül meghintjük sóval és frissen őrölt borssal. (Ha túlságosan kerekek a hússzeletek, hosszában kettévágjuk, és csak 1-1 szalonnával sült aszalt szilvával tekerjük fel őket.)

3. A hagymákat és a fokhagymagerezdeket meghámozzuk, a hagymát felkarikázzuk. Felforrósítjuk a serpenyőben lévő zsíradékot, beletesszük a hústekercseket, és élénk tűzön, hirtelen körbepirítjuk-megkapatjuk őket. Hozzáadjuk a fehérbort, a hagymát és az áttört fokhagymát, majd fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára pároljuk (35-40 perc), elfőtt levüket egy kevés vízzel pótoljuk.

4. Kivesszük a serpenyőből a roládokat, és (alufóliával letakarva) melegen tartjuk. A pecsenyeléhez-aljhoz adjuk a maradék aszalt szilvát és a vörösbort, majd erős tűzön sűrűre beforraljuk, végül ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk.

5. A körtebefőttet lecsepegtetjük, a kiviket vékonyan meghámozzuk, hosszában félbevágjuk, és mindkettőt legyezőszerűen bevagdossuk. A hústekercsekből kihúzzuk a fogvájókat, rézsútosan kettévágjuk őket, végül előmelegített tálra rendezzük. Köréjük szedjük a szilvás mártást, a kör-
te-, valamint kivilegyezőkkel gazdagítjuk, és citromfű- vagy petrezselyemlevélkékkel díszítve tálaljuk. Rozmaringos sült krumpli, burgonyapüré, -krokett illik hozzá.

Változatok:

– Aki nem kedveli a hús-gyümölcs társítást, töltheti a húst szalonnába göngyölt, félig megpárolt sárgarépahasábbal, kelbimbóval vagy ecetes uborkával is – ez esetben vegyes, párolt zöldségköret illik hozzá, amelyet tálaláskor meglocsolunk zöldfűszerekkel illatosított, forró vajjal vagy olívaolajjal.
– Ugyanennyi (600 g) pulykamellből készítve is remek.

Italajánlat:

Száraz, könnyű vörösbor (amivel a mártás készül)

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

405 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Avokádókrém
paprikaladikban

Túrós zöldségtorta

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Illatos hússal
töltött cukkini

Majonézes
tojássaláta

Tatárbifsztek

Húsos
lilahagymatorta

Aprópecsenye
Stroganoff módra

Karalábé-retek-
alma saláta

Ringlis
töltött tojás

Spenótos-
tojásos rétes

Gazdag rizssaláta
tojással
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: