2017. november 23.
Kelemen napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal

Az aszalt szilva édes-savanykás zamata kellemesen egészíti ki
a sertéshús markás ízét, amelyet még érdekesebbé tesz a füstölt
szalonna és a zsálya jellegzetes aromája.

Fotó: Hemző Károly

Aszalt szilvás
sertésrolád

Hozzávalók 4 személyre:

  • 250 g kimagozott aszalt szilva
  • 8 szelet bacon vagy füstölt szalonna
  • 1 ek. olaj
  • 4 vékony szelet sertéscomb (600 g)
  • só, bors
  • 4 friss vagy 2 kk. szárított zsályalevél
  • 2 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 dl testes vörösbor
  • 4-8 felezett körtebefőtt
  • 4 közepes kivi
A
B
C
D

1. Az aszalt szilvákat forró vízzel leöblítjük, 8 nagyobb szemet betekerünk 1-1 szelet baconbe, és fogvájóval megtűzzük (A). Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a szilvás szalonnatekercseket, és mérsékelt tűzön, körbepirítjuk (B). Kivesszük őket a serpenyőből, hagyjuk kihűlni, majd kihuzigáljuk belőlük a fogvájókat.

2. A hússzeleteket leöblítjük, papírkendővel szárazra töröljük, és vágódeszkára fektetjük. Folpackkal letekarva (a rostok épségének megőrzése céljából) szelíden kiverjük-elvékonyítjuk őket (C). Mindegyik közepére 1-1 megmosott, friss zsályalevelet helyezünk (vagy 1-1 nagyobb csipet szárított zsályát szórunk), belegöngyölünk 2-2 szalonnás szilvát (D), fogvájóval megtűzzük, végül meghintjük sóval és frissen őrölt borssal. (Ha túlságosan kerekek a hússzeletek, hosszában kettévágjuk, és csak 1-1 szalonnával sült aszalt szilvával tekerjük fel őket.)

3. A hagymákat és a fokhagymagerezdeket meghámozzuk, a hagymát felkarikázzuk. Felforrósítjuk a serpenyőben lévő zsíradékot, beletesszük a hústekercseket, és élénk tűzön, hirtelen körbepirítjuk-megkapatjuk őket. Hozzáadjuk a fehérbort, a hagymát és az áttört fokhagymát, majd fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára pároljuk (35-40 perc), elfőtt levüket egy kevés vízzel pótoljuk.

4. Kivesszük a serpenyőből a roládokat, és (alufóliával letakarva) melegen tartjuk. A pecsenyeléhez-aljhoz adjuk a maradék aszalt szilvát és a vörösbort, majd erős tűzön sűrűre beforraljuk, végül ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk.

5. A körtebefőttet lecsepegtetjük, a kiviket vékonyan meghámozzuk, hosszában félbevágjuk, és mindkettőt legyezőszerűen bevagdossuk. A hústekercsekből kihúzzuk a fogvájókat, rézsútosan kettévágjuk őket, végül előmelegített tálra rendezzük. Köréjük szedjük a szilvás mártást, a kör-
te-, valamint kivilegyezőkkel gazdagítjuk, és citromfű- vagy petrezselyemlevélkékkel díszítve tálaljuk. Rozmaringos sült krumpli, burgonyapüré, -krokett illik hozzá.

Változatok:

– Aki nem kedveli a hús-gyümölcs társítást, töltheti a húst szalonnába göngyölt, félig megpárolt sárgarépahasábbal, kelbimbóval vagy ecetes uborkával is – ez esetben vegyes, párolt zöldségköret illik hozzá, amelyet tálaláskor meglocsolunk zöldfűszerekkel illatosított, forró vajjal vagy olívaolajjal.
– Ugyanennyi (600 g) pulykamellből készítve is remek.

Italajánlat:

Száraz, könnyű vörösbor (amivel a mártás készül)

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

405 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sonkás-tojásos
tavaszi saláta

Illatos hússal
töltött cukkini

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Spenótos-
tojásos rétes

Majonézes
tojássaláta

Ringlis
töltött tojás

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Túrós zöldségtorta

Húsos
lilahagymatorta

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Tatárbifsztek

Karalábé-retek-
alma saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: