2017. december 11.
Árpád napja van

KÖRETEK > Rizsköretek


Fotó: Hemző Károly

Sáfrányos-gombás
rizzsel töltött paprika

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 nagy, húsos zöldpaprika
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 400 g sampinyon gomba
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 50 g edami sajt
  • 5 dl húsleves (kockából)
  • 1 ek. sáfrányos szeklice vagy 1 kk. kurkuma
  • 250 g hosszú szemű rizs
  • 2 ek. olaj
  • 30 g+diónyi vaj/margarin
  • só, bors

1. A paprikákat megmossuk, hosszában (a szépség kedvéért szárastul) kettévágjuk, ereiket-magjaikat eltávolítjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A petrezselymet leöblítjük és finomra vágjuk, a sajtot megreszeljük.

2. Tűzálló tálban felforraljuk a húslevest a sáfrányos szeklicével/kurkumával, beleszórjuk a rizst, lefedjük, és a sütőben (vagy a mikróban), 15 percig pároljuk.

3. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Megfonnyasztjuk az olajon a hagymát és a fokhagymát, rádobjuk a gombát, majd erős tűzön, fedő nélkül 5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a petrezselymet, a rizst, 30 g vajat/margarint, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és a felezett paprikákba töltjük.

4. Kikenünk diónyi vajjal/margarinnal egy lapos sütőedényt, beleültetjük a paprikákat, alájuk öntünk 1/2 dl vizet, fóliával betakarjuk, és a sütőben 20 percig pároljuk. Ezután levesszük róla a fóliát, megszórjuk a reszelt sajttal, és már csak annyi időre tesszük vissza a sütőbe, amíg a sajt a tetejére nem olvad – túlsütni nem szabad, mert a rizs kéregszerűen megkeményedik, és úgy nem jó!

Tippek:

Ha gomba helyett 250 g főtt/sült, vékony csíkokra vágott csirke- vagy pulykamellel, halhússal, tengeri herkentyűkkel készítjük, remek egytálétel válik belőle.

Érdekességek:

A kurkuma, amelyet indiai sáfránynak is neveznek, a gyömbérfélék családjába tartozó, arany színű, illatos fűszer. Marco Polo feljegyzései szerint a Távol-Keleten sok helyütt orvosságként, sőt szelleműző varázsszerként is használatos (volt)...

A sáfrányos szeklice nálunk is elterjedt dísz- és fűszernövény, amelynek narancs-vörös szirmai sárga festényanyagot tartalmaznak, de valójában semmi köze a valódi sárfányhoz, amely a világ legdrágább fűszereinek egyike.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

500 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Krumplipüré-
sütőtök köret

Marinált zöldségek

Ájult imám, avagy
fahéjas töltött padlizsán

Spenótos-
tojásos rétes

Uborka-
vitorlások

Spenótos
rakott krumpli

Tésztával töltött
padlizsán

Almás-gombás
rakott krumpli

Zöldbabcsokor
paprikával

Illatos hússal
töltött cukkini

Almás-besameles
káposztatorta

Kukoricás
sült paprika
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: