2017. október 23.
Gyöngyi napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

A sokoldalú cékla és a narancs íze meglepően kellemes párost alkot. Ha még almát is adunk a salátához, valóságos vitaminbombává válik, amelyre nagy szükségünk van a téli időszakban, ráadásul a hozzáadott chili jótékonyan hat az emésztésre
és az anyagcserére. Érdemes belőle többet készíteni – dobozba zárva munkahelyre
is magunkkal vihető, egészséges, könnyű és kalóriaszegény.

Fotó: Hemző Károly

Almás-narancsos
céklasaláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 g kisebb gumójú cékla
  • 1 kis fej hagyma
  • só, bors
  • 2 ek. citromlé
  • 2 nagy alma
  • 2 (bio) narancs
  • 2 nagy ek. majonéz (60 g)
  • 2 dl joghurt
  • chilipor

1. A céklát fél órára beáztatjuk langyos vízbe, aztán alaposan megsikáljuk, és héjában puhára főzzük. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, mélyebb tálba tesszük, összekeverjük 1/2 kk. sóval és a citromlével. Az almákat meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn egyenesen a hagymához reszeljük. A narancsokat forró, folyó víz alatt alaposan megmossuk, az egyik héját lereszeljük, levét kinyomjuk és átszűrjük.

2. A mártáshoz a majonézt és a joghurtot eldolgozzuk a reszelt narancshéjjal, a narancslével, ízlés szerint sóval, frissen őrölt borssal és 1-2 csipet chiliporral.

3. A céklát leszűrjük, meghámozzuk, hagyjuk kihűlni, majd ugyancsak nagy lyukú reszelőn a hagymás-almás keverékhez reszeljük. Lazán összekeverjük a majonézmártással, csinos tálba szedjük-kócosítjuk, lefedjük, és 1 órát a hűtőben érleljük.

4. A maradék 1 narancsot héjastul felkarikázzuk, magjait eltávolítjuk. A narancskarikákat elnegyedeljük, és körbedíszítjük velük a tál szegélyét. A saláta közepét ugyancsak elnegyedelt narancskarikákkal és tetszőleges zöldfűszerlevélkékkel vidámítjuk.

Tippek:

– Nagyon mutatós, ha kivájt narancshéjban vagy karcsú kelyhekbe szedve (előételként) kínáljuk. Fokhagymás pirítós illik hozzá.
– Gyorsabban elkészül, ha a céklát előző nap megfőzzük.
– Érdemes eleve több céklát főzni; a maradékot felkarikázzuk, vízben elkevert sóval, borecettel, édesítőszerrel, őrölt köménymaggal és tormaszeletekkel ízesítjük, és csavaros üvegekbe zárva a hűtőben tároljuk. Savanyúságként kínáljuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+1 óra érlelési idő

Energiatartalom:

185 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 13 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 13 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Szőlős-almás
szárzellersaláta

Mimóza
tojássaláta

Zeller-sárgarépa-
alma saláta

Lencsesaláta
narancsos öntettel

Körtés-diós
zellersaláta

Édeskömény-
sárgarépa saláta

Diós-hagymás
céklasaláta

Avokádókrém
paprikaladikban

Téli vegyes saláta
nyers céklával

Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta

Waldorf-saláta

Almás-zöldséges
heringsaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: