2017. augusztus 18.
Ilona napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Jeges nyalánkságok

Ennek a közép-amerikai illetőségű desszertnek az érett, de kemény húsú banán, valamint az aromás rum adja meg a karakterét. A vaníliafagylalt kellemes ráadás, amely még hangsúlyosabbá teszi a jellegzetesen karibi ízeket.

Fotó: Hemző Károly

Banán split

Hozzávalók 4 személyre:

  • 100g tortabevonó étcsokoládé
  • 1 dl tejszín
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1/2 dl jó minőségű rum
  • 4 közepes banán
  • 1/2 citrom leve
  • 20 g vaj/margarin
  • 2 ek. barnacukor
  • 1 dl rostos narancslé
  • 1 csillagánizs
  • kisujjnyi fahéj
  • 8 gombóc vaníliafagylalt
  • 4 citromfűbóbita

1. Az öntethez a csokoládét felaprózzuk, a tejszínhez adjuk, olvadásig forraljuk, besűrítjük. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a rumot, még egyszer felforraljuk, félretesszük, fedő alatt melegen tartjuk.

2. A banánokat meghámozzuk, kissé rézsútosan mindegyiket 3-4 darabra vágjuk, azonnal citromlébe forgatjuk, hogy meg ne barnuljanak. A vajat/margarint és a cukrot teflonserpenyőben kissé megpirítjuk, felöntjük a narancslével, hozzáadjuk a csillagánizst és a fahéjat, mérsékelt tűzön sűrűre beforraljuk.

3. Kiemeljük a szirupból a fűszereket, beletesszük a banándarabokat, élénk tűzön 2-3 percig forgatjuk (a banán gyorsan megpuhul, ügyeljünk arra, hogy ne essen szét!). 4 lapostányérra rendezzük, és bevonjuk a fűszeres sziruppal.

4. A sült banándarabok mellé nyomunk 2-2 gombóc vaníliafagylaltot, tetejüket részben megöntözzük a forró csokoládémártással, citromfűbóbitákkal díszítjük, és azonnal tálaljuk. Rolettit, csokoládés-mogyorós ostyát, külön tálkában tejszínhabot kínálhatunk mellé. Evőeszközként desszertkanalat- és villát adunk hozzá.

Fontos:

A tálalással sietnünk kell, mert a fagylalt gyorsan olvad, az étel jellegét pedig a hideg-forró összhatás adja meg.

Tippek:

Készíthetjük (édesített citromlével meglocsolt) nyers banánnal is, a vaníliafagylalt és a forró csokiöntet azonban marad!

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

25 perc

Energiatartalom:

513 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Körtés-diós
zellersaláta

Cézár-saláta
paradicsommal

Csípős kukoricaleves

Kukoricás
paradicsomleves

Csirkés
Waldorf-saláta

Amerikai
káposztasaláta

Mexikói fasírt

Avokádó-tőkehalmáj
saláta

Babkrém-
mártogató

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Kolumbusz-saláta

Gyömbéres
sárgarépa-krémleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: