2019. január 23.
Zelma napja van

SÜTEMÉNYEK > Olajban sültek, fánkok


Fotó: Hemző Károly

Fahéjas
fánkgolyók

Hozzávalók kb. 50 darabhoz:

  • 5 tojás
  • 150 g kristálycukor
  • 1/2 vaníliarúd
  • 1 (bio) narancs héja
  • 2 ek. tokaji aszú vagy egyéb desszertbor (pl. sherry, portói)
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 300 g zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez (1,5-2 liter)
  • vaniliás vagy fahéjas porcukor a szóráshoz

1. A tojásokat habosra-tömörre verjük a cukorral (robotgéppel is 10 perc!). A vaníliarudat hosszában felhasítjuk, késheggyel kikaparjuk-kiemeljük belsejéből a vaníliapépet, és a tojáskrémhez adjuk. Belekeverjük a gondosan megmosott narancs reszelt héját, a tokaji aszút vagy sherryt, a fahéjat, végül kanalanként a zsemlemorzsát. Lefedjük, fél órát pihentetjük, hogy a zsemlemorzsa jól megdagadjon.

2. Kávéskanálnyi adagonként, vizes kézzel golyókat formálunk a masszából, és zsemlemorzsával meghintett konyharuhára sorakoztatjuk. Nagyobb lábasban vagy fritőzben felforrósítunk 160-170 °C-ra háromujjnyi olajat. 8-10 darabonként beletesszük a fánkocskákat, és két kanállal körbeforgatva aranybarnára sütjük (4-5 perc).

3. Többszörösen összehajtogatott papírkendőre terítve felitatjuk róluk az olajat, és hagyjuk kihűlni. Tálaláskor megszórjuk a fánkocskákat vaníliás vagy fahéjas porcukorral, és papírtálkákba ültetve kínáljuk. Savanykás lekvárt vagy fanyar-édes narancs-/citromdzsemet, mézes almapürét, rummal vagy brandyvel illatosíott vaníliaöntetet adhatunk mellé. A sütés napján az igazi!

Megjegyzések:

Spanyol recept lévén eredetileg édeskés-fűszeres borral, azaz sherryvel készítik, amely nem tévesztendő össze a cherry brandy nevű likőrrel!

Italajánlat:

Desszertbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

70 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Padlizsánsaláta
paprikaöntettel

Mediterrán krumplisaláta

Mozzarellás
sült paprika

Kukoricával
töltött paradicsom

Részeges
gesztenyekrémleves

Pikáns padlizsánkrém

Gazpacho – spanyol
kánikulaleves

Paradicsomos
babsaláta

Spanyol
italkorcsolya-falatkák

Padlizsános-krumplis
paradicsomsaláta

Kukoricás
sült paprika

Szőlős
zöldségköret
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: