2018. május 23.
Dezső napja van

HÚSÉTELEK > Marha- és borjúhússal

Ez a savanykás zöldségmártásban elomló marhaszelet a monarchiás konyha egyik ékessége, az ugyancsak klasszikus Esterházy rostélyos egyszerűbb, de nem kevésbé finom „édestestvére”. Az eredetileg vadhúsokhoz használt fűszerezés nagyon jól illik a marhahúshoz, sőt még finomabb lesz, ha vadhús módjára 12-24 órán át zöldséges-vörösboros pácban pihentetjük-érleljük.


Fotó: Elendel

Vadas
marhaszelet

Hozzávalók 4 személyre:

  • 600 g vegyes leveszöldség
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 600 g stefánia (fartő, hátszín)
  • 4+2 ek. olaj
  • 1 babérlevél
  • 1 csipet szárított kakukkfű
  • só, bors
  • 1 dl száraz, testes vörösbor
  • 2 ek. finomliszt
  • 1 ek. kristálycukor
  • 3+1 dl tejföl
  • 1 ek. mustár
  • citromlé
A
B
C
D

1. A zöldséget, hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, felaprózzuk. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, felszeleteljük, a hússzeletek hártyával borított szegélyét 3-4 helyen bevagdossuk, majd 4 ek. felforrósított olajban mindkét oldalukon hirtelen megkapatjuk (A).

2. Rádobjuk a zöldséget és hagymát (B), 3-4 percig erős tűzön együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, babérlevelet és a kakukkfüvet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, aláöntjük a bort, hagyjuk elpárologni majd fedő alatt, szelíd tűzön az egészet vajpuhára pároljuk (40-60 perc), elfőtt levét mindig egy kevés forró vízzel pótoljuk.

3. A maradék 2 ek. olajon barnára pirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, még 1 percig pirítjuk, majd felöntjük 2 dl hideg vízzel, és simára keverjük.

4. Kiemeljük a húst a levéből, mélyebb tálra rendezzük, melegen tartjuk. A babérlevelet kidobjuk, a zöldségeket összeturmixoljuk (C). Hozzáadjuk az átszűrt rántást, 3 dl tejfölt, a mustárt (D), szükség szerint utánasózzuk, borsozzuk, citromlével savanyítjuk, és jól összeforraljuk (8-10 perc). Bevonjuk vele a hússzeleteket, végül a maradék tejföllel és petrezselyemlevélkékkel díszítve tálaljuk. Zsemlegombócot kínálunk hozzá.

Tippek:

Az sem szentségtörés, ha kuktában készítjük: az elősütött húst és a zöldségeket áttesszük a kuktába, hozzáadjuk a fűszereket, a bort és 1 dl vizet, majd a sípolástól számított 15-20 percig főzzük – a többi ugyanaz.

Változatok:

Készíthetjük kalóriaszegényebben is: szükségtelen berántani, ha kétszeres mennyiségű zöldségből készítjük, mert az összeturmixolt zöldségpép elégséges sűrűséget ad!

Italajánlat:

Száraz, testes vörösbor (amellyel az étel készül)

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

533 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 28 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 28 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Spárga tojásos
zöld morzsával

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Húsos
lilahagymatorta

Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta

Zöldségleves májgaluskával

Mexikói fasírt

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Babos-rizses
húsgombócok

Tatárbifsztek

Tojásos
fasírttekercs

Bécsi
krumplisaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: