2017. november 23.
Kelemen napja van

HÚSÉTELEK > Marha- és borjúhússal

Ez a savanykás zöldségmártásban elomló marhaszelet a monarchiás konyha egyik ékessége, az ugyancsak klasszikus Esterházy rostélyos egyszerűbb, de nem kevésbé finom „édestestvére”. Az eredetileg vadhúsokhoz használt fűszerezés nagyon jól illik a marhahúshoz, sőt még finomabb lesz, ha vadhús módjára 12-24 órán át zöldséges-vörösboros pácban pihentetjük-érleljük.

Fotó: Elendel

Vadas marhaszelet

Hozzávalók 4 személyre:

  • 600 g vegyes leveszöldség
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 600 g stefánia (fartő, hátszín)
  • 4+2 ek. olaj
  • 1 babérlevél
  • 1 csipet szárított kakukkfű
  • só, bors
  • 1 dl száraz, testes vörösbor
  • 2 ek. finomliszt
  • 1 ek. kristálycukor
  • 3+1 dl tejföl
  • 1 ek. mustár
  • citromlé
A
B
C
D

1. A zöldséget, hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, felaprózzuk. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, felszeleteljük, a hússzeletek hártyával borított szegélyét 3-4 helyen bevagdossuk, majd 4 ek. felforrósított olajban mindkét oldalukon hirtelen megkapatjuk (A).

2. Rádobjuk a zöldséget és hagymát (B), 3-4 percig erős tűzön együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, babérlevelet és a kakukkfüvet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, aláöntjük a bort, hagyjuk elpárologni majd fedő alatt, szelíd tűzön az egészet vajpuhára pároljuk (40-60 perc), elfőtt levét mindig egy kevés forró vízzel pótoljuk.

3. A maradék 2 ek. olajon barnára pirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, még 1 percig pirítjuk, majd felöntjük 2 dl hideg vízzel, és simára keverjük.

4. Kiemeljük a húst a levéből, mélyebb tálra rendezzük, melegen tartjuk. A babérlevelet kidobjuk, a zöldségeket összeturmixoljuk (C). Hozzáadjuk az átszűrt rántást, 3 dl tejfölt, a mustárt (D), szükség szerint utánasózzuk, borsozzuk, citromlével savanyítjuk, és jól összeforraljuk (8-10 perc). Bevonjuk vele a hússzeleteket, végül a maradék tejföllel és petrezselyemlevélkékkel díszítve tálaljuk. Zsemlegombócot kínálunk hozzá.

Tippek:

Az sem szentségtörés, ha kuktában készítjük: az elősütött húst és a zöldségeket áttesszük a kuktába, hozzáadjuk a fűszereket, a bort és 1 dl vizet, majd a sípolástól számított 15-20 percig főzzük – a többi ugyanaz.

Változatok:

Készíthetjük kalóriaszegényebben is: szükségtelen berántani, ha kétszeres mennyiségű zöldségből készítjük, mert az összeturmixolt zöldségpép elégséges sűrűséget ad!

Italajánlat:

Száraz, testes vörösbor (amellyel az étel készül)

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

533 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 25 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 25 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zöldségleves májgaluskával

Babos-rizses
húsgombócok

Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta

Fasírtmuffin

Spárga tojásos
zöld morzsával

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Tatárbifsztek

Bécsi
krumplisaláta

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Sonkás táska
és stangli
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: