2017. április 27.
Zita napja van

KÖRETEK > Krumpliköretek

Ezt a francia illetőségű, egyszerű, mégis rafinált köretet gazdagíthatjuk tetszés szerinti zöldségekkel is (gomba, cukkini, sárgarépa, sütőtök stb.), ám ezeket előzőleg tanácsos megpirítani vagy félpuhára párolni, mert sok levet eresztenek,
és eláztatják az ételt. Ha egytálételnek szánjuk, a burgonya mennyiségét 1 kg-ra megemeljük, a többi hozzávalót pedig értelemszerűen utánaigazítjuk.

Fotó: Hemző Károly

Burgonyagratin

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 g vaj/margarin
  • 80 g trappista vagy füstölt sajt
  • 3 közepes fej hagyma (150 g)
  • 600 g burgonya
  • 1 dl tejszín
  • só, bors
  • szerecsendió
A
B
C
D
E
F

1. Egy 22-24 cm átmérőjű tűzálló tálat vastagon kinenünk vajjal/margarinnal, a maradékot felolvasztjuk. A sajtot finomra reszeljük. A hagymát meghámozzuk, és uborkagyalun vékony karikákra szeleteljük. A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, felitatjuk róla a vizet, és uborkagyalun a hagymával azonos vékonyságú szeletekre karikázzuk (A). A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

2. A tűzálló tál aljára, kissé egymásra csúsztatva, körkörösen lerakunk egy sor burgonyaszeletet (B) – a teljes mennyiség kb. 1/3-át –, megszórjuk a hagymakarikák felével (C), azután a reszelt sajt egyharmadával, egy kevés sóval és frissen őrölt borssal, majd megöntözzük az olvasztott vaj/margarin felével.

3. Újabb 1/3 rész szeletelt burgonya, a maradék hagyma és 1/3 rész sajt, majd a maradék olvasztott vaj/margarin (D), só és bors következik. Végül betakarjuk a rakottas tetejét a körkörösen-csinosan egymásra csúsztatott maradék burgonyaszeletekkel (E), meghintjük sóval, borssal, ízlés szerint frissen reszelt szerecsendióval, megöntözzük a tejszínnel (F), és megszórjuk a maradék reszelt sajttal.

4. Betesszük a tálat a sütőbe, középső bordamagasságra állított rácson 35-40 percig, szép pirosra sütjük. 5-8 percig hűlni hagyjuk (nagyon forró az étel belseje!), és a sütőedényben tálaljuk. Húsételek köreteként kínáljuk, de nagy tál vegyes idénysaláta kíséretében hústalan főételként is remek.

Érdekességek:

A gratin (ejtsd: graten) avagy csőben sült a francia konyha nagy találmánya, és azt jelenti, hogy valamilyen előfőzött zöldségfélét, tésztát vagy akár nyers gyümölcsöt bevonunk egy többé-kevésbé sűrű mártással – amely tojással, tejjel/tejszínnel vagy tejföllel, továbbá (az ételhez igazódóan) sajttal, liszttel vagy étkezési keményítővel, pudingporral és fűszerekkel készül –, majd forró sütőben, azaz „csőben” szép pirosra sütjük.
Valamikor a konyhai tűzhelyek sütőjének jókora átmérőjű cső formájuk volt (innen a máig használatban lévő kifejezés), amelyben éppúgy lehetett szabályozni a levegő hőmérsékletét és mennyiségét, mint napjaink sütőcsodáiban – persze érteni kellett a „tűzcsináláshoz”...

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

50 perc

Energiatartalom:

380 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 13 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 13 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos
töltött burgonya

Tatárbifsztek

Ráksaláta
narancskehelyben

Tonhalas
krumplisaláta

Hagymás-szalonnás
krumplirakottas

Cukkinis
burgonyagratin

Spenótos
rakott krumpli

Orosz
csirkehússaláta

Francia
zöldséges lecsó

Burgundiai
rokfortos körte

Ringlis
töltött tojás

Spenótos papucs
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: