2017. augusztus 21.
Sámuel napja van

LEVESEK > Krémlevesek


Fotó: Hemző Károly

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 100 g póréhagyma vagy újhagyma
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 500 g burgonya
  • 4-5 szál friss majoránna
  • 2 ek. olaj
  • 1,2 liter füstöltlé (kockából)
  • 150 g főtt, füstölt sonka
  • 2 dl+4 kk. tejföl
  • só, bors
  • szerecsendió

1.  A pórét  vagy újhagymát, a hagymát, a fokhagymát és a burgonyát megtisztítjuk, megmossuk. A pórét/újhagymát karikákra, a hagymát finomra, a burgonyát apró kockákra vágjuk. A majoránnát leöblítjük, leveleit lecsipkedjük, néhány bóbita kivételével felaprózzuk.

2. Megfonnyasztjuk a felforrósított olajban a pórét/újhagymát, a hagymát és az áttört fokhagymát. Hozzáadjuk a burgonyát, a majoránnát, 1-2 percig élénk tűzön pirítjuk, aztán felöntjük a füstölt lével, és fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára főzzük (25-30 perc).

3. A sonkát 1x1 cm-es kockákra vágjuk. A leveshez adunk 2 dl tejfölt, botmixerrel az egészet sima krémmé zúzzuk, sóval, őrölt borssal és frissen reszelt szerecsedióval ízesítjük (ha túl sűrű, egy kevés vizet vagy tejet adunk hozzá), és még egyszer felforraljuk.
4. Tálaláskor erőleveses-csészékbe szedjük, tetejüket 1-1 kk. levesbe kevert-cirmosított tejföllel, a sonkakockákkal és a félretett majoránnabóbitákkal díszítjük. Reszelt parmezán sajtot kínálhatunk hozzá.

Tippek:

– Sonka helyett gazdagíthatjuk 100 g érett, apróra felkockázott-eltördelt márványsajttal vagy pirított zsemlekockákkal is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

315 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 12 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 12 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tonhalas
krumplisaláta

Zöldborsós újhagyma-
krémleves retekkel

Brokkolikrémleves
garnélarákkal

Spenótos
töltött burgonya

Rokfortos újhagymaleves
habgaluskával

Ringlis
töltött tojás

Tejszínes
sóskaleves

Tavaszi
zöld leves

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Tavaszi vegyes saláta
korallöntettel

Gazdag rizssaláta
tojással
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: