2017. május 25.
Orbán napja van

SÜTEMÉNYEK > Aprósütemények

A szokásos linzertésztánál különlegesebb, a legfinomabb aprósütemények egyike, amelyet tea-kávé mellé kínálhatunk. Jó előre megsüthetjük, hiszen – jól záródó fém vagy műanyag dobozban – minél tovább „érik”, annál puhább, finomabb lesz. Biztos siker!


Fotó: Hemző Károly

Mandulás szív

Hozzávalók kb. 25 darabhoz:

  • A tésztához:
  • 300 g finomliszt
  • 100 g porcukor + a szóráshoz
  • 150 g lágy vaj/margarin
  • 1/2 rúd vanília
  • 1 (bio)citrom
  • 2 tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 1/2 kk. szódabikarbóna
  • Továbbá:
  • 1 tojásfehérje
  • 2 ek. mandulalapocska
  • 150 g savanykás, sűrű lekvár (barack, szilva stb.)
  • vaniliás porcukor a szóráshoz
  • néhány koktélcseresznye

1. Kibélelünk sütőpapírral két sütőlapot vagy nagy tepsit.

2. A tésztához a lisztet és a porcukrot keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a vajat/margarint, a felhasított vaníliarúdból kikapart pépet, a gondosan megmosott citrom reszelt héját, fél citrom átszűrt levét, a tojássárgákat, a sót és a szóbabikarbónát. A robotgép dagasztóspiráljával összedolgozzuk, aztán munkalapra szedjük, gyors-laza mozdulatokkal átgyúrjuk, és pihentetés nélkül máris dolgozunk vele tovább.

2. Lisztezett munkalapon 3-4 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, és lisztbe mártogatott, 5-6 cm átmérőjű szívformával kiszúrjuk (a hulladékot összegyúrjuk, újraformázzuk). A sütőlapokra/tepsikre sorakoztatjuk őket, felének tetejét megkenjük tojásfehérjével, és megszórjuk mandulalapocskákkal. 20 percre hűvösre-hidegre tesszük, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben, 10-12 perc alatt világosdrappra sütjük (a tepsiket a sütés utolsó harmadában megcseréljük), hagyjuk kihűlni.

4. A „csupasz” szívecskék közepére 1/2-1/2 kk. lekvárt púpozunk, tetejükre illesztjük-nyomjuk mandulás párjukat. Fogyasztásig jól záródó dobozban tároljuk. Tálaláskor csinosan tálra rendezzük, meghinthetjük fátyolnyi vaníliás porcukorral, és néhány lecsepegetett koktélcseresznyével (rumos meggyel, aszalt gyümölcsökkel) vidámítva kínáljuk.

Italajánlat:

Tea, kávé cappuccino

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

135 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Mozzarellás polentafalatkák

Tramezzini mortadellával
és paradicsommal

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Gombás-paradicsomos
bruschetta

Sajtkrémes falatkák

Fasírtmuffin

Currys-csirkés
rizskorona

Avokádós
tonhalsaláta

Halszeletek almás
uborkamártásban

Gombás pirítós,
avagy bruschetta

Csirkemell kakukkfüves-
narancsos zöldségkörettel

Avokádókrémes
fánkfalatkák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: