Fotó: Hemző Károly

Gesztenyeszív

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:

1. A mogyorót serpenyőbe szórjuk, zsiradék nélkül, folyamatosan keverve-rázogatva világosdrappra pirítjuk, azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen. Hagyjuk kihűlni, aztán finomra daráljuk. A gesztenyemasszát (szobahőmérsékleten előzőleg hagyjuk felengedni) habosra keverjük 50 g vajjal/margarinnal, a tojássárgájával, a rummal és a mogyoróval.

2. Egy kb. 30x30 cm-es sütőpapírlapot megkenünk 10 g vajjal/margarinnal, megszórjuk 1 ek. porcukorral. Közepére halmozzuk a gesztenyemasszát, tenyérrel kissé ellapítjuk, megszórjuk a maradék 1 ek. porcukorral, majd kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, és közepes méretű (5-6 cm-es) szívformával kiszúrjuk. A „hulladékot” összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, formázzuk stb. A szíveket rácsra rakosgatjuk, tüllernyővel betakarjuk, hűvös helyen 12 órán át szikkadni hagyjuk.

3. A szívekkel megrakott rácsot sütőpapírral/alufóliával bélelt tepsi peremére támasztjuk. A csokoládét felaprózzuk, lábaskába szórjuk, forró vízfürdőben, szelíden kevergetve felolvasztjuk. Kissé megdöntjük a lábaskát, félig megmártjuk benne a gesztenyeszíveket, visszatesszük őket a rácsra, és hagyjuk tökéletesen megdermedni a csokoládét. Fogyasztásig hűvös helyen tároljuk, papírtálkákba fektetve kínáljuk.

Tippek:

– Ha natúr gesztenyemasszából készítjük, 80-100 g, illetve ízlés szerinti porcukrot vagy édesítőszert is adunk hozzá.
– A lecsöppenő csokoládét (a teljes mennyiség 15-20%-át) hagyjuk megdermedni, leválasztjuk a sütőpapírról/alufóliáról, később egyéb sütemények készítéséhez-díszítéséhez felhasználhatjuk.