2017. április 25.
Márk napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

A téli hónapokban sem kell nélkülöznünk a télálló, tehát friss zöldségekből
nyersen készíthető, vitaminokban, ásványi sókban gazdag ételeket. Ezen
„kincsek” megóvása érdekében általában nem tanácsos előre besózni
a zöldségeket, a feketeretek mégis kivétel, mert erősen puffasztó hatását
a só jelentéktelenné szelídíti.

Fotó: Hemző Károly

Téli vegyes saláta
nyers céklával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 200 g fekete retek
  • színes szemesborskeverék
  • 300 g cékla
  • 300 g sárgarépa
  • 1 szál karcsú póréhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 8-10 gerezd dió
  • 2 ek. napraforgómag
  • 2 ek. borecet vagy citromlé
  • 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
  • 1 ek. tökmagolaj
  • 1 szál petrezselyem
A
B
C
D
E
F

1. A fekete retket meghámozzuk, leöblítjük, nagy lyukú reszelőn megreszeljük, 10 percre kissé besózzuk. Közben a nyers céklát és a sárgarépát meghámozzuk (A), a fekete retekkel azonos nagyságúra reszeljük (B). A pórét gondosan megmossuk, egy keveset a zsenge, világoszöld részéből is vékonyan felkarikázunk (C). A fokhagymát széles késpengével kissé ellapítjuk (D), héját könnyűszerrel lehántjuk. A diót durvára vágjuk (E). A napraforgómagot zsiradék nélkül rózsaszínűre pirítjuk, azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen.

2. A fekete retket jól kinyomkodjuk, nagyobb méretű, lapos üveg- vagy porcelántálba halmozzuk. Elvileg 4 részre-gerezdre osztjuk, kisebb halmokban beleterítjük a pórét, a reszelt céklát és a sárgarépát. Tetejét megszórjuk a napraforgómaggal és a dióval, petrezselyemlevélkékkel díszítjük.

3. Az öntethez 10-12 szem színes borsot vastag nejlontasakba teszünk, lábasaljjal szelíden megtörjük (F). A borecetben oldódásig keverünk 1/2 kk. sót, hozzáadjuk a borsot, és habverővel cseppenként beledolgozzuk az olíva- és tökmagolajat, végül az áttört fokhagymát. A látvány kedvéért csak az asztalnál öntjük a salátára, lazán összekeverjük. Natúrsültek mellé köretsalátaként kínálhatjuk, héjában sült krumplival vagy pirítóssal és néhány szelet (még jobb, ha többféle) sajttal azonban könnyű vacsora is lehet.

Tippek:

Még ízletesebb lesz a saláta, ha a felkarikázott póréhagymát blansírozzuk, azaz enyhén sós vízben 2 percig főzzük, majd hideg vízbe merítve azonnal lehűtjük, és alaposan lecsepegtetjük.

Változatok:

Kefirrel lazított, mustárral vagy tejszínes-ecetes tormával, reszelt hagymával ízesített majonézmártással is készíthetjük, és a szokásosnál bátrabban borsozzuk. Nagyon finom, ha a cékla és a fekete retek erőteljes ízét 1-2 felaprózott almával oldjuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc

Energiatartalom:

270 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Mediterrán krumplisaláta

Zöldbabcsokor
paprikával

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Tavaszi tojástál
uborka-retek salátával

Zeller-sárgarépa-
alma saláta

Diós-almás
káposztasaláta

Hagymás-diós
karfiolsaláta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Sajtos-uborkás
virslisaláta

Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta

Téli
vitaminsaláta

Diós-hagymás
céklasaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: