SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták
A téli hónapokban sem kell nélkülöznünk a télálló, tehát friss zöldségekből
nyersen készíthető, vitaminokban, ásványi sókban gazdag ételeket. Ezen
„kincsek” megóvása érdekében általában nem tanácsos előre besózni
a zöldségeket, a feketeretek mégis kivétel, mert erősen puffasztó hatását
a só jelentéktelenné szelídíti.

Fotó: Hemző Károly
Téli vitaminsaláta
nyers céklával
Hozzávalók 4 személyre:
- 200 g fekete retek
- só
- színes szemesborskeverék
- 300 g cékla
- 300 g sárgarépa
- 1 szál karcsú póréhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 8-10 gerezd dió
- 2 ek. napraforgómag
- 2 ek. borecet vagy citromlé
- 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
- 1 ek. tökmagolaj
- 1 szál petrezselyem







1. A fekete retket meghámozzuk, leöblítjük, nagy lyukú reszelőn megreszeljük, 10 percre kissé besózzuk. Közben a nyers céklát és a sárgarépát meghámozzuk (A), a fekete retekkel azonos nagyságúra reszeljük (B). A pórét gondosan megmossuk, egy keveset a zsenge, világoszöld részéből is vékonyan felkarikázunk (C). A fokhagymát széles késpengével kissé ellapítjuk (D), héját könnyűszerrel lehántjuk. A diót durvára vágjuk (E). A napraforgómagot zsiradék nélkül rózsaszínűre pirítjuk, azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen.
2. A fekete retket jól kinyomkodjuk, nagyobb méretű, lapos üveg- vagy porcelántálba halmozzuk. Elvileg 4 részre-gerezdre osztjuk, kisebb halmokban beleterítjük a pórét, a reszelt céklát és a sárgarépát. Tetejét megszórjuk a napraforgómaggal és a dióval, petrezselyemlevélkékkel díszítjük.
3. Az öntethez 10-12 szem színes borsot vastag nejlontasakba teszünk, lábasaljjal szelíden megtörjük (F). A borecetben oldódásig keverünk 1/2 kk. sót, hozzáadjuk a borsot, és habverővel cseppenként beledolgozzuk az olíva- és tökmagolajat, végül az áttört fokhagymát. A látvány kedvéért csak az asztalnál öntjük a salátára, lazán összekeverjük. Natúrsültek mellé köretsalátaként kínálhatjuk, héjában sült krumplival vagy pirítóssal és néhány szelet (még jobb, ha többféle) sajttal azonban könnyű vacsora is lehet.
Tippek:
Még ízletesebb lesz a saláta, ha a felkarikázott póréhagymát blansírozzuk, azaz enyhén sós vízben 2 percig főzzük, majd hideg vízbe merítve azonnal lehűtjük, és alaposan lecsepegtetjük.
Változatok:
Kefirrel lazított, mustárral vagy tejszínes-ecetes tormával, reszelt hagymával ízesített majonézmártással is készíthetjük, és a szokásosnál bátrabban borsozzuk. Nagyon finom, ha a cékla és a fekete retek erőteljes ízét 1-2 felaprózott almával oldjuk.