2017. január 19.
Sára napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Gyümölcssaláták, kompótok

A gránátalma kemény burka alatt rózsa-bíborszín gyümölcsgyöngyök bújnak meg

a bársonyos hártyák között. Titokzatos-érzéki gyümölcs, már a Bibliában is szó
esik róla, az ókoriak egyenesen a szerelem jelképének tartották. A vitaminokban
és értékes rostokban gazdag citrusfélék, különösen a narancs és a grépfrút,
fontos kellékei vitaminszegény tél végi-tavasz közeli táplálkozásunknak. Rendszeres fogyasztásuk nem csak egészségünknek, de kedélyünknek is igen jót tesz!

Fotó: Hemző Károly

Gránátalmás
narancssaláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 közepes nagyságú narancs
  • 5+3 ek. kristálycukor (120 g)
  • 1/2 dl narancslikőr
  • 1 gránátalma
  • 1/2 citrom leve
  • 1/2 kisujjnyi fahéjrúd
  • 1 kisebb csillagánizs
  • 4 szegfűszeg
  • citromfű- vagy mentalevél
A
B
C
D
E
F

1. A narancsokat forró, folyó víz alatt alaposan megsikáljuk, 2 narancs héját burgonyahámozóval vékonyan, ujjnyi széles csíkokban lehántjuk. Forró vízbe dobjuk, 5 percig főzzük (hogy némiképp elveszítse kesenyés ízét), leszűrjük, 10 percre hideg vízbe tesszük, majd leöblítjük, lecsepegtetjük.

2.A cukrozott narancshéjhoz 1 dl vizet felforralunk 5 ek. cukorral, beletesszük az előfőzött narancshéjat, addig főzzük benne tovább, amíg a szirup sűrűsödni kezd, majd lehúzzuk a tűzről. A héjdarabkákat rostra rakosgatjuk, lecsepegtetjük és azonnal megszórjuk a maradék 3 ek. kristálycukorral, 1-2 órát szikkadni hagyjuk. A szirupot félretesszük.

3. Az összes narancsot meghámozzuk: recés, nem túl hosszú pengéjű késsel előbb levágjuk a narancs szárfelőli, majd alsó „kalapkáját”. Egy (csak gyümölcsvágásra használt) deszkára/vágólapra helyezzük, és „hajlékony” mozdulattal, felülről lefelé, egészen a narancs húsáig hatolva 2-3 cm-es csíkokban körben levágjuk a héját (A). A kalapkákban és a héjban maradt lét kinyomkodjuk, és a vágás-szeletelés közben keletkező lével együtt felfogjuk.

4. Vékonyan felszeleteljük a narancsokat (B), körkörösen egymásra csúsztatva lapos tálba/tálra rendezzük, megöntözzük a narancslikőrrel.

5. A gránátalmát megmossuk, kettévágjuk – az egyik félből evőkanálháttal kiütögetjük a magokat (C), félretesszük a díszítéshez, a másik levét citromprésen kinyomjuk, átszűrjük.

6. A narancshéjról lehullott cukrot a félretett szirupba tesszük, és addig főzzük, amíg világosbarnára nem pirul. Hozzáadjuk a citromlét, a fahéjat, a csillagánizst, egy darabka narancshéjba tűzdelve a szegfűszeget (D), a gránátalmalét (E) és a hámozáskor-szeleteléskor felfogott narancslét (összesen 2 dl lére van szükségünk, ha ennél kevesebb van, kész narancslével kiegészítjük), és erős tűzön mézsűrűségűre beforraljuk, hagyjuk langyosra hűlni.

7. A fűszereket eltávolítjuk, az öntetet egyenletesen a narancsszeletek tetejére locsoljuk (F). Megszórjuk a félretett gránátalmamagokkal, lefedjük, és tálalásig hidegen tartjuk.

8. Tálaláskor vékony csíkokra vágjuk a cukrozott narancshéjat, megszórjuk vele a saláta tetejét, és citromfű- vagy mentalevélkével díszítve tálaljuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+ a hűlési idő

Energiatartalom:

320 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Diós-mozzarellás
céklasaláta

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Túrós zöldségtorta

Spenótos-
tojásos rétes

Narancsos
Pavlova-torta

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Grépfrútos-brokkolis
csirkesaláta

Ráksaláta
narancskehelyben
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: