Fotó: Hemző Károly

Gránátalmás
narancssaláta

Hozzávalók 4 személyre:

1. A narancsokat forró, folyó víz alatt alaposan megsikáljuk, 2 narancs héját burgonyahámozóval vékonyan, ujjnyi széles csíkokban lehántjuk. Forró vízbe dobjuk, 5 percig főzzük (hogy némiképp elveszítse kesenyés ízét), leszűrjük, 10 percre hideg vízbe tesszük, majd leöblítjük, lecsepegtetjük.

2.A cukrozott narancshéjhoz 1 dl vizet felforralunk 5 ek. cukorral, beletesszük az előfőzött narancshéjat, addig főzzük benne tovább, amíg a szirup sűrűsödni kezd, majd lehúzzuk a tűzről. A héjdarabkákat rostra rakosgatjuk, lecsepegtetjük és azonnal megszórjuk a maradék 3 ek. kristálycukorral, 1-2 órát szikkadni hagyjuk. A szirupot félretesszük.

3. Az összes narancsot meghámozzuk: recés, nem túl hosszú pengéjű késsel előbb levágjuk a narancs szárfelőli, majd alsó „kalapkáját”. Egy (csak gyümölcsvágásra használt) deszkára/vágólapra helyezzük, és „hajlékony” mozdulattal, felülről lefelé, egészen a narancs húsáig hatolva 2-3 cm-es csíkokban körben levágjuk a héját (A). A kalapkákban és a héjban maradt lét kinyomkodjuk, és a vágás-szeletelés közben keletkező lével együtt felfogjuk.

4. Vékonyan felszeleteljük a narancsokat (B), körkörösen egymásra csúsztatva lapos tálba/tálra rendezzük, megöntözzük a narancslikőrrel.

5. A gránátalmát megmossuk, kettévágjuk – az egyik félből evőkanálháttal kiütögetjük a magokat (C), félretesszük a díszítéshez, a másik levét citromprésen kinyomjuk, átszűrjük.

6. A narancshéjról lehullott cukrot a félretett szirupba tesszük, és addig főzzük, amíg világosbarnára nem pirul. Hozzáadjuk a citromlét, a fahéjat, a csillagánizst, egy darabka narancshéjba tűzdelve a szegfűszeget (D), a gránátalmalét (E) és a hámozáskor-szeleteléskor felfogott narancslét (összesen 2 dl lére van szükségünk, ha ennél kevesebb van, kész narancslével kiegészítjük), és erős tűzön mézsűrűségűre beforraljuk, hagyjuk langyosra hűlni.

7. A fűszereket eltávolítjuk, az öntetet egyenletesen a narancsszeletek tetejére locsoljuk (F). Megszórjuk a félretett gránátalmamagokkal, lefedjük, és tálalásig hidegen tartjuk.

8. Tálaláskor vékony csíkokra vágjuk a cukrozott narancshéjat, megszórjuk vele a saláta tetejét, és citromfű- vagy mentalevélkével díszítve tálaljuk.