2017. október 17.
Hedvig napja van

TÉSZTAÉTELEK > Tészták hús nélkül


Fotó: Hemző Károly

Brokkolis-olívás
spagetti

Hozzávalók 4 személyre:

  • 800 g brokkoli (mélyhűtött)
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 80 g kimagozott fekete olívabogyó (pl. kalamata)
  • 4+2 ek. (classico) olívaolaj
  • 2 ek. paradicsompüré
  • 1 doboz hámozott, felaprózott paradicsom (400 g)
  • só, bors
  • 1/4 kk. pizzafűszer-keverék
  • 400 g spagetti
  • 4-8 bazsalikombóbita
  • 40 g reszelt parmezán sajt vagy érlelt juhsajt (pecorino)

1. A brokkolit apró rózsákra bontjuk, megmossuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra aprítjuk. Az olívabogyókat félbe-negyedbe vágjuk.

2. 4 ek. felforrósított olívaolajban megfonnyasztjuk a hagymát. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a paradicsompürét és a paradicsomot levével együtt. Sózzuk, borsozzuk, (esetleg 1 kk. szardellapasztával) és a fűszerkeverékkel ízesítjük, mérsékelt tűzön, félig lefedve 10 percig főzzük.

3. A brokkolit (ha mélyhűtött, fagyos állapotban) enyhén sós, bő vízbe dobjuk, 5 percig főzzük. Főzővizébe dobjuk a spagettit, és gyakran-kíméletesen megkeverve, az egészet puhára, de még „harapnivalóra” (ahogyan az olaszok mondják: al dente) főzzük.

4. A brokkolis spagettit leszűrjük, mély tálba csúsztatjuk, azonnal meglocsoljuk a maradék 2 ek. olívaolajjal, hozzáadjuk az olívabogyókat, és lazán összekeverjük. Arányosan elosztva mélytányérokba szedjük, a tésztahalmok tetejére púpozzuk a mártást, és bazsalikommal díszítve azonnal tálaljuk. A sajtot külön tálkában kínáljuk hozzá.

Tippek:

– Tálalhatjuk családias stílusban is: a paradicsommártás kétharmadát az olívabogyókkal egyidejűleg keverjük a tésztához, a maradékot pedig a tányérokba szedett tészta tetejére halmozzuk.
– Parmezán/juhsajt helyett elmorzsolt kecskesajttal még karakteresebb.

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz vörösbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

50 perc

Energiatartalom:

648 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tonhalas
krumplisaláta

Téli minestrone
csicseriborsóval

Brokkolis
csirkegaluskaleves

Sajtkrémmel töltött
zellerszárak

Krémsajtos-
olívás papucs

Tepsiben sült
rozmaringos krumpli

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Tonhalas brokkolisaláta

Olasz tésztasaláta

Grépfrút-dió-
póré saláta

Mediterrán káposztaleves
sajtgaluskával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: