2017. augusztus 20.
István napja van

TÉSZTAÉTELEK > Tészták hús nélkül


Fotó: Hemző Károly

Brokkolis-olívás
spagetti

Hozzávalók 4 személyre:

  • 800 g brokkoli (mélyhűtött)
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 80 g kimagozott fekete olívabogyó (pl. kalamata)
  • 4+2 ek. (classico) olívaolaj
  • 2 ek. paradicsompüré
  • 1 doboz hámozott, felaprózott paradicsom (400 g)
  • só, bors
  • 1/4 kk. pizzafűszer-keverék
  • 400 g spagetti
  • 4-8 bazsalikombóbita
  • 40 g reszelt parmezán sajt vagy érlelt juhsajt (pecorino)

1. A brokkolit apró rózsákra bontjuk, megmossuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra aprítjuk. Az olívabogyókat félbe-negyedbe vágjuk.

2. 4 ek. felforrósított olívaolajban megfonnyasztjuk a hagymát. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a paradicsompürét és a paradicsomot levével együtt. Sózzuk, borsozzuk, (esetleg 1 kk. szardellapasztával) és a fűszerkeverékkel ízesítjük, mérsékelt tűzön, félig lefedve 10 percig főzzük.

3. A brokkolit (ha mélyhűtött, fagyos állapotban) enyhén sós, bő vízbe dobjuk, 5 percig főzzük. Főzővizébe dobjuk a spagettit, és gyakran-kíméletesen megkeverve, az egészet puhára, de még „harapnivalóra” (ahogyan az olaszok mondják: al dente) főzzük.

4. A brokkolis spagettit leszűrjük, mély tálba csúsztatjuk, azonnal meglocsoljuk a maradék 2 ek. olívaolajjal, hozzáadjuk az olívabogyókat, és lazán összekeverjük. Arányosan elosztva mélytányérokba szedjük, a tésztahalmok tetejére púpozzuk a mártást, és bazsalikommal díszítve azonnal tálaljuk. A sajtot külön tálkában kínáljuk hozzá.

Tippek:

– Tálalhatjuk családias stílusban is: a paradicsommártás kétharmadát az olívabogyókkal egyidejűleg keverjük a tésztához, a maradékot pedig a tányérokba szedett tészta tetejére halmozzuk.
– Parmezán/juhsajt helyett elmorzsolt kecskesajttal még karakteresebb.

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz vörösbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

50 perc

Energiatartalom:

648 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tepsiben sült
rozmaringos krumpli

Mediterrán káposztaleves
sajtgaluskával

Sajtkrémmel töltött
zellerszárak

Sült zöldség
paprikapestóval

Fokhagymás-csípős
penne rákkal

Tonhalas brokkolisaláta

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Brokkolis
csirkegaluskaleves

Grépfrút-dió-
póré saláta

Olasz tésztasaláta

Tésztával töltött
padlizsán

Tonhalas
krumplisaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: