2017. december 13.
Luca napja van

KÖRETEK > Krumpliköretek

Francia-olasz, mindenképpen mediterrán specialitás ez az illatos rozmaringgal
és olajjal sült krumpli, amely többnyire köret formájában kerül a tányérunkra,
de mi családilag „pofára ejtett” krumplinak becézve, saláta kíséretében gyakran főételként fogyasztjuk.

Fotó: Hemző Károly

Tepsiben sült
rozmaringos krumpli

Hozzávalók 4 személyre:

  • 800 g-1 kg közepes szemű, sütni való krumpli
  • 2 ág rozmaring (2x20 cm-es)
  • 2 ek. olaj

1. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A krumplikat alaposan megmossuk-megsikáljuk, lecsepegtetjük, majd héjastól, hosszában kettévágjuk, és megszórjuk sóval. A sütőbe való nagy zománcos tepsibe öntjük az olajat. A rozmaringágakat leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, tűlevélkéiket-bóbitáikat lecsipkedjük fás szárukról, és a tepsibe szórjuk.

2. Vágott felükkel lefelé a tepsibe sorakoztatjuk a fél krumplikat úgy, hogy mindenütt alájuk kerüljenek a rozmaring tűlevélkéi. Középső bordamagasságon addig sütjük, amíg rozmaringos felük aranybarnára nem pirul (50-55 perc).

3. Tálra rendezzük-csinosítjuk a krumplikat, és köretként vagy (például mustáros-citromos-olívaolajos dresszinggel meglocsolt) vegyes saláta, illetve hagymás, olívabogyós, bazsalikomos paradicsomsaláta kíséretében hústalan főlételként, egyszerű vacsoraként kínálhatjuk.


Serpenyős változat:
(parmai sógornőm, Maria konyhájából)

Teflon bevonatú vagy vasserpenyőben felforrósítunk 4 ek. olajat, rádobunk 1 kg meghámozott, nagyobb kockákra vágott krumplit, 1 nagy fej karcsú gerezdekre szelt hagymát, 4-5 gerezd kissé szétlapított fokhagymát, és egy 10 cm-es rozmaringág lecsipkedett tűlevélkéit. Erős tűzön 3-4 percig pirítjuk, majd mérsékelt tűzön, félig lefedve, gyakran megrázogatva-keverve puhára pároljuk, aranybarnára sütjük. Amint a fokhagyma pirulni kezd, kidobjuk, mert ha megég, keserű lesz tőle az étel! Csak a végén sózzuk, borsozzuk.

Tippek:

– Rozmaring helyett szárított provence-i fűszerkeverékkel is készíthetjük.

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz vörösbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

250 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 20 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 20 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Diós-sajtos
saláta

Brokkolikrémleves
garnélarákkal

Tonhalas brokkolisaláta

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Tonhalas
krumplisaláta

Spenótos
töltött burgonya

Spenótos
rakott krumpli

Krumplipüré-
sütőtök köret

Grépfrút-dió-
póré saláta

Almás-majonézes
krumplisaláta

Édeskömény-
sárgarépa saláta

Brokkolis
csirkegaluskaleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: