2017. március 26.
Emánuel napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták

A jó sok hagymával, bő ecetes-cukros-fűszeres lében érlelt monarchiás virslisaláta sem megvetendő, de ha legalább négyféle sajttal „megtoldjuk”, és finom-sokfűszeres, olajos öntetben pihentetjük, rögtön svájci specialitás válik belőle.


Fotó: Hemző Károly

Sajtos-uborkás
virslisaláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 g juhbeles virsli
  • 100 g ementáli sajt
  • 100 g gouda vagy edami sajt
  • 100 g trappista sajt
  • 50 g márványsajt
  • 200 g ecetes vagy kovászos uborka
  • 1 csokor újhagyma vagy 1 közepes fej hagyma
  • 1 kisebb fejes saláta
  • Az öntethez:
  • 1/2 citrom leve
  • 3 ek. borecet
  • 1/4 kk. porcukor
  • 1 kk. enyhén csípős mustár
  • só, bors
  • 6 ek. (extra vergine) olívaolaj
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1-1 szál kakukkfű menta és lestyán
A
B
C
D
E

1. A virslit megmossuk, szárazra töröljük, kissé rézsútosan 5 mm vastag karikákra vágjuk (A).

2. Az ementáli sajtot vékony szeletekre, majd csíkokra, a gouda/edami sajtot vékony szeletkékre, majd kockákra vágjuk. A márványsajtot apró darabokra tördeljük, a trappista sajtot nagy lyukú reszelőn megreszeljük (B).

3. Az ecetes uborka felét vékonyan felkarikázzuk, felét kisebb kockákra aprózzuk (C). A hagymát meghámozzuk , megmossuk, lecsepegtetjük, szép vékony karikákra szeleteljük (egy keveset zsenge zöldjéből is).

4. Az öntethez mélyebb tálba öntjük a citrom átszűrt levét és a borecetet, elkeverjük a porcukorral, mustárral, ízlés szerint sóval, frissen őrölt borssal, majd az apránként hozzáadott olívaolajjal. A petrezselymet és a zöldfűszereket leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, levélkéiket lecsipkedjük a szárukról. Néhányat félreteszünk a díszítéshez, a többit finomra vágjuk, és az öntethez keverjük. Lazán beleforgatjuk a virslit, a sajtféléket, az ecetes uborkát és a hagymát, aztán lefedjük, 1 órára hidegre tesszük.

5. A salátát leveleire bontjuk, váltott vízben megmossuk, kicentrifugázzuk (D) vagy konyharuhába takarva szárazra lapogatjuk. Néhány formás levelet félreteszünk a díszítéshez, a többit falatnyi darabokra tépkedjük (E), és nem túl mély tálba terítjük, tetejére halmozzuk a virsli-sajtkeveréket. A tálat a félretett salátalevelekkel, a salátát a félretett zöldfűszerlevélkékkel díszítjük. Rozskenyérrel vagy sörpereccel a legfinomabb. Könnyű főételként, hideg büfé tartozékaként kínálhatjuk.

Változatok:

– Nem kevés kalóriát takaríthatunk meg, ha olaj helyett 2 dl joghurttal/kefirrel készítjük, de akkor csökkenteni kell a mustár és citromlé mennyiségét, mert a joghurt/kefir már amúgy is savanykás.
– Még laktatóbb, valódi egytálétel lesz belőle, ha 500 g héjában főtt, apróra felkockázott krumplit is adunk hozzá.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

25 perc
+ 1 óra érlelés

Energiatartalom:

529 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 10 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 10 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


A leveles salátákról

Ananászos-csirkés
rizssaláta

Téli vegyes saláta
nyers céklával

Majonézes
kínaikel-saláta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Toszkán
kenyérsaláta

Tonhalas
krumplisaláta

Körtés-currys
csirkesaláta

Avokádó-tőkehalmáj
saláta

Tatárbifsztek

Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Tavaszi tojástál
uborka-retek salátával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: