2017. október 17.
Hedvig napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal

A hús, az alma és a sajt pompás együttest alkot. Ehhez járul még a zellerrel illatosított krumplipüré, amely az ételnek valóban különleges jelleget ad.
További erénye, hogy gyorsan, sőt jó előre elkészíthető, így tálalás előtt
csak sütni kell, illetve a köretet elkészíteni.


Fotó: Hemző Károly

Almás-sajtos
sertésborda

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 szelet kicsontozott sertésborda (600 - 800 g)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb ág rozmaring (10 cm)
  • 4 közepes alma
  • só, bors
  • 2 ek. finomliszt
  • 2 ek. olaj
  • 2 ek. vaj/margarin (30 g)
  • 100 g ementáli sajt
  • A zelleres krumplipüréhez:
  • 800 g krumpli
  • 200 g zellergumó
  • 4 dl tej
  • 30 g vaj/margarin
  • szerecsendió
A
B
C
D
E
F
G

1. A hússzeleteket leöblítjük, szárazra töröljük, folpackkal letekarva szeliden kiverjük. A fokhagymát meghámozzuk, a rozmaringágat leöblítjük. Az almákat megmossuk, magházukat kivájjuk (A), 1 cm vastagon felkarikázzuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

2. A hússzeleteket mindkét oldalukon meghintjük sóval, borssal és kevéske liszttel. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a sertésbordákat, melléjük dobjuk a fokhagymát és a rozmaringot. Mindkét oldalukon pirosra sütjük (3-3 perc), aztán egyenesen egy csinos-lapos sütőedénybe sorakoztatjuk őket (B).

3. Kidobjuk a pecsenyeléből a fokhagymát és a rozmaringot, hozzáadjuk a vajat/margarint, és szép sorjában pirosra sütjük benne az almakarikákat (C) – nyersen sok lét eresztenek, és eláztatják az ételt. Mindegyik hússzelet tetejére 1-2 szépséges almakarikát fektetünk (D), a maradékot melléjük-köréjük rendezzük. A sajtot nagy lyukú reszelőn megreszeljük, és az almás hús tetejére szórjuk (E). Betesszük a sütőbe, és csak addig sütjük (10-12 perc), amíg a sajt aranysárgára nem pirul. Citromfűlevélkékkel díszítve, a sütőedényben, zelleres krumplipürével kínáljuk.

4. A zelleres krumplipüréhez (mielőtt a hús sütéséhez fognánk) alaposan megsikáljuk a zellert, majd a krumplival együtt meghámozzuk, megmossuk, és mindkettőt 2x2 cm-es kockákra vágjuk. Felöntjük a hideg tejjel (F), ízlés szerint sózzuk, és fedő nélkül (erősen habzik, könnyen kifut a tej!), gyakran megkeverve 15-18 percig, vajpuhára főzzük – a leve teljesen elfő!

5. Miközben a hús a sütőben pirul, krumplinyomón áttörjük a zeller-krumpli keveréket, hogy a fás rostjok ne kerülnek a pürébe (G). Hozzáadjuk a vajat/margarint, ízlés szerint sót és frissen reszelt szerecsendiót, végül habosra keverjük, és mélyebb tálba szedjük. Tetejét megszórjuk vágott petrezselyemmel vagy zellerzöldjével.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

765 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 22 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 22 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Húsos
lilahagymatorta

Sült alma-
cékla köret

Almás-besameles
káposztatorta

Diós-almás
káposztasaláta

Sonkás-almás
kínaikel-saláta

Almás túrókocka

Zeller-sárgarépa-
alma saláta

Gazdag rizssaláta
tojással

Karalábé-retek-
alma saláta

Sajtkrémes
mártogató

Almás párna

Almás-zöldséges
heringsaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: