2017. december 13.
Luca napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Egyéb kevert tészták

Jellegzetesen kávésütemény ez a nagyon egyszerű, ám annál mutatósabb
és finomabb, tortaformára sütött édesség, amely voltaképpen a kuglófok rokona.
Remek délutáni csemege, ráadásul sokáig friss marad, sőt, a mélyhűtőt is remekül bírja.

Fotó: Elendel

Csíkos torta

Hozzávalók 12 szelethez:

  • diónyi vaj/margarin
  • 5 tojás
  • 1-1 (bio)citrom és -narancs reszelt héja
  • 375 g finomliszt
  • 1 tasak (12 g) sütőpor
  • 200+50 g porcukor
  • 2,5 dl olaj
  • 1,25 dl víz
  • 1 csipet só
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 2 ek. kakaó

1. Vajjal/margarinnal megpöttyözzük és sütőpapírral kibéleljük egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját és oldalát. A tojásokat, a narancsot és a citromot alaposan megmossuk. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

2. Összekeverjük a lisztet és a sütőport. A tojásokat kettéválasztjuk, sárgájukat habosra keverjük 200 g porcukorral, hozzáadjuk az olajat és a vizet, végül belereszeljük a narancs és a citrom színes héját.

3. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval kemény, majd az apránként hozzáadott 50 g porcukorral és a vaníliás cukorral tömör habbá verjük. Egyharmadát beleforgatjuk a tojáskrémbe, a maradékot pedig a liszttel felváltva lazán-kíméletesen összedolgozzuk. A masszát elfelezzük, egyik felébe beleszitáljuk-keverjük a kakaót.

4. A tortaforma közepére ejtünk 2 nagy evőkanál fehér masszát (nem kell elsimítani!), annak közepére – és mindig a közepére! – 2 nagy evőkanál kakaós massza kerül, majd ismét fehér stb., amíg a kétféle színű massza el nem fogy. Ahogy egymás tetejére kanalazzuk a kéféle masszát, egyre inkább elterül, kitölti a formát, és felveszi a csíkos alakzatot – az a lényeg, hogy ne „avatkozzunk bele” a tészta terülésébe!

5. Középső bordamagasságra helyezett rácson 50-55 percig sütjük (tűpróba!) – a teteje dombocskaszerűen megemelkedhet, esetleg kissé meg is repedezik, nem baj, ez a természete! A formában hagyjuk langyosra, majd rácsra csúsztatva teljesen kihűlni. Tálaláskor lapos tálra helyezzük, tetejét megszórjuk fátyolnyi porcukorral, és tortaszerűen szeleteljük. Vaníliasodót, savanykás lekvárt, narancsdzsemet kínálhatunk mellé.

Italajánlat:

Kávé, cappuccino, tea

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

415 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 21 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 21 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zöldfűszeres
túrókrémlabdák

Spenótos
omlett-tekercs

Fűszeres csiga
pizzasütő módra

Erdeigomba-
torta

Túrós zöldségtorta

Sajtos-sonkás
papucs

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Avokádókrém
paprikaladikban

Csicseriborsó-
mártogató

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Spenótos papucs

Sonkás táska
és stangli
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: